100 miljoen voor nieuw AI-instituut

De TU Eindhoven bouwt aan het Eindhoven Arificial Intelligence Systems Institute (EAISI), om meer bekendheid van het eigen onderwijs en onderzoek op dit gebied te creëren bij aankomende studenten, onderzoekers, het bedrijfsleven en (Europese) geldschieters. In het centrum wordt 100 miljoen euro gestoken door de universiteit zelf.

Het EAISI zal per 2 september 2019 van start gaan, onder leiding van Carlo van de Weijer, directeur Strategic Area Smart Mobility bij TU Eindhoven. Eerste belangrijke taak voor hem is het aantrekken van zo’n vijftig nieuwe hoogleraren, UHD’s en UD’s.

Rector Frank Baaijens: "AI is relevant in alle onderzoeksgebieden van de TU/e en cruciaal voor alle toekomstige high-tech systems. Drie van de zes beoogde CRT’s (Cross-disciplinary Research Themes) vertonen veel overlap, daarom is er gekozen om nu snel een AI-instituut neer te zetten, waarin de CRT’s Complex High Tech Systems, Data-driven Intelligent Systems en Human-centered Systems and Environments zijn vertegenwoordigd."

Levensbepalende beslissingen

De wetenschappelijke missie van EAISI is het verzamelen en analyseren van data én op basis daarvan in real time beslissingen nemen in safety-critical situaties. Dat betekent dat die adviezen levensbepalend kunnen zijn, zoals bij autonoom rijdende auto’s en zorgrobots. "Dat is ook meteen de specifieke rol die we voor de TU/e zien. Vroeger zat AI met name in de cyberwereld, bij Google, booking.com, Spotify en andere consumentenplatforms. Nu evolueert AI richting velden waarin de TU/e traditioneel sterk is, zoals High Tech Systems en Human Technology Interaction. Bij EAISI worden de machines intelligent", verklaart Van de Weijer.

Op missie met de premier

De bedoeling is dat er nieuwe hoogleraren, universitair hoofddocenten en universitair docenten worden aangetrokken, in totaal zo’n vijftig extra posities, boven op de honderd wetenschappers die nu al aan de TU/e in dit veld werken. Nieuwe en bestaande contracten blijven faculteitsgebonden.

Volgende maand gaat Van de Weijer samen met CvB-voorzitter Robert-Jan Smits op een AI handelsmissie met onder andere premier Mark Rutte. "Dan gaan we onze EAISI-plannen al vol uitdragen. De folders zijn dan nog niet klaar, maar nieuwe businesskaarten zal ik bij me hebben."