EO

100 miljoen voor nieuw AI-instituut

08 juli 2019 om 15:19 uur

De TU Eindhoven bouwt aan het Eindhoven Arificial Intelligence Systems Institute (EAISI), om meer bekendheid van het eigen onderwijs en onderzoek op dit gebied te creëren bij aankomende studenten, onderzoekers, het bedrijfsleven en (Europese) geldschieters. (Foto: TU Eindhoven)

De TU Eindhoven bouwt aan het Eindhoven Arificial Intelligence Systems Institute (EAISI), om meer bekendheid van het eigen onderwijs en onderzoek op dit gebied te creëren bij aankomende studenten, onderzoekers, het bedrijfsleven en (Europese) geldschieters. In het centrum wordt 100 miljoen euro gestoken door de universiteit zelf.


Het EAISI zal per 2 september 2019 van start gaan, onder leiding van Carlo van de Weijer, directeur Strategic Area Smart Mobility bij TU Eindhoven. Eerste belangrijke taak voor hem is het aantrekken van zo'n vijftig nieuwe hoogleraren, UHD's en UD's.

Rector Frank Baaijens: "AI is relevant in alle onderzoeksgebieden van de TU/e en cruciaal voor alle toekomstige high-tech systems. Drie van de zes beoogde CRT's (Cross-disciplinary Research Themes) vertonen veel overlap, daarom is er gekozen om nu snel een AI-instituut neer te zetten, waarin de CRT's Complex High Tech Systems, Data-driven Intelligent Systems en Human-centered Systems and Environments zijn vertegenwoordigd."

Levensbepalende beslissingen

De wetenschappelijke missie van EAISI is het verzamelen en analyseren van data én op basis daarvan in real time beslissingen nemen in safety-critical situaties. Dat betekent dat die adviezen levensbepalend kunnen zijn, zoals bij autonoom rijdende auto's en zorgrobots. "Dat is ook meteen de specifieke rol die we voor de TU/e zien. Vroeger zat AI met name in de cyberwereld, bij Google, booking.com, Spotify en andere consumentenplatforms. Nu evolueert AI richting velden waarin de TU/e traditioneel sterk is, zoals High Tech Systems en Human Technology Interaction. Bij EAISI worden de machines intelligent", verklaart Van de Weijer.

Op missie met de premier

De bedoeling is dat er nieuwe hoogleraren, universitair hoofddocenten en universitair docenten worden aangetrokken, in totaal zo'n vijftig extra posities, boven op de honderd wetenschappers die nu al aan de TU/e in dit veld werken. Nieuwe en bestaande contracten blijven faculteitsgebonden.

Volgende maand gaat Van de Weijer samen met CvB-voorzitter Robert-Jan Smits op een AI handelsmissie met onder andere premier Mark Rutte. "Dan gaan we onze EAISI-plannen al vol uitdragen. De folders zijn dan nog niet klaar, maar nieuwe businesskaarten zal ik bij me hebben."
 

Gerelateerd nieuws

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Twee bouwstenen voor kwantumcomputers zijn zogeheten Rydbergatomen en gevangen ionen. Tot nu toe zijn deze systemen, die elk hun eigen voordelen hebben, onafhankelijk bestudeerd, maar natuurkundigen van het UvA-Institute…

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Cola met een strootje

Cola met een strootje

Rietjes van plastic? Onzin, vinden de oprichters van Straw by Straw. Omdat de natuur zelf al rietjes maakt, elk jaar weer. Geschikt voor het drinken van sappen, cocktails en koude dranken. Wat ze bedoelen? Strostengels.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »