EO

100 miljoen voor nieuw AI-instituut

08 juli 2019 om 15:19 uur

De TU Eindhoven bouwt aan het Eindhoven Arificial Intelligence Systems Institute (EAISI), om meer bekendheid van het eigen onderwijs en onderzoek op dit gebied te creëren bij aankomende studenten, onderzoekers, het bedrijfsleven en (Europese) geldschieters. (Foto: TU Eindhoven)

De TU Eindhoven bouwt aan het Eindhoven Arificial Intelligence Systems Institute (EAISI), om meer bekendheid van het eigen onderwijs en onderzoek op dit gebied te creëren bij aankomende studenten, onderzoekers, het bedrijfsleven en (Europese) geldschieters. In het centrum wordt 100 miljoen euro gestoken door de universiteit zelf.


Het EAISI zal per 2 september 2019 van start gaan, onder leiding van Carlo van de Weijer, directeur Strategic Area Smart Mobility bij TU Eindhoven. Eerste belangrijke taak voor hem is het aantrekken van zo'n vijftig nieuwe hoogleraren, UHD's en UD's.

Rector Frank Baaijens: "AI is relevant in alle onderzoeksgebieden van de TU/e en cruciaal voor alle toekomstige high-tech systems. Drie van de zes beoogde CRT's (Cross-disciplinary Research Themes) vertonen veel overlap, daarom is er gekozen om nu snel een AI-instituut neer te zetten, waarin de CRT's Complex High Tech Systems, Data-driven Intelligent Systems en Human-centered Systems and Environments zijn vertegenwoordigd."

Levensbepalende beslissingen

De wetenschappelijke missie van EAISI is het verzamelen en analyseren van data én op basis daarvan in real time beslissingen nemen in safety-critical situaties. Dat betekent dat die adviezen levensbepalend kunnen zijn, zoals bij autonoom rijdende auto's en zorgrobots. "Dat is ook meteen de specifieke rol die we voor de TU/e zien. Vroeger zat AI met name in de cyberwereld, bij Google, booking.com, Spotify en andere consumentenplatforms. Nu evolueert AI richting velden waarin de TU/e traditioneel sterk is, zoals High Tech Systems en Human Technology Interaction. Bij EAISI worden de machines intelligent", verklaart Van de Weijer.

Op missie met de premier

De bedoeling is dat er nieuwe hoogleraren, universitair hoofddocenten en universitair docenten worden aangetrokken, in totaal zo'n vijftig extra posities, boven op de honderd wetenschappers die nu al aan de TU/e in dit veld werken. Nieuwe en bestaande contracten blijven faculteitsgebonden.

Volgende maand gaat Van de Weijer samen met CvB-voorzitter Robert-Jan Smits op een AI handelsmissie met onder andere premier Mark Rutte. "Dan gaan we onze EAISI-plannen al vol uitdragen. De folders zijn dan nog niet klaar, maar nieuwe businesskaarten zal ik bij me hebben."
 

Gerelateerd nieuws

Het kruipen van zout beter begrepen

Het kruipen van zout beter begrepen

Als zout water verdampt kan het zout kristalliseren en over grote afstanden ‘kruipen’. Dit effect, dat grote problemen veroorzaakt in bijvoorbeeld elektronica buitenshuis, werd in detail onderzocht door een team van…

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarteflectie in het verkeer

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarreflectie in het verkeer

Sonarsensoren zijn een essentieel onderdeel van robots en zelfrijdende auto’s, maar ze hebben hun beperkingen. Zo zijn de metingen niet altijd even betrouwbaar. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en…

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai grijpt de Consumer Electronics Show (CES) aan om zijn toekomstvisie op stedelijke mobiliteit te tonen. Het bedrijf demonstreert zijn concept voor personenvervoer door de lucht met het Personal Air Vehicle (PAV),…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Maarssen

Jaarcongres Industriële Veiligheid

Het Jaarcongres Industriële Veiligheid toont ontwikkelingen op het gebied van machine-, proces- en...

Meer agendapunten »