Geautomatiseerd kunstwerken tekenen in het zand

Als onderdeel van hun diplomaproject bij HTL Salzburg ontwikkelden Jakob Größlinger, Filip Okic, Christoph Praschl en Lukas Steinbichler een numeriek bestuurde zandplotter. De jonge ingenieurs werden daarbij ondersteund door de automatiseringsspecialisten van Sigmatek.

De studenten van de elektrotechnische afdeling van het HTBLuVA Salzburg werkten 9 maanden lang aan het ‘zandplotter’-project – van het idee en ontwerp tot aan de implementatie. In de zandplotter wordt een magneet verplaatst onder het zandoppervlak, waardoor een metalen kogel op magische wijze door het zand glijdt en verschillende patronen kan creëren. De technische uitvoering is gebaseerd op een X/Y besturing. Servo motoren en staven van schroefdraad bewegen een magneet onder de houten plaat die op zijn beurt de kogel door het zand beweegt. De assen worden bestuurd met behulp van het I/O systeem van Sigmatek, de zandtafel wordt bediend met behulp van een modern multi-touch pad.

Sigmatek ondersteunde de studenten tijdens het diplomaproject en liet ze als voorbereiding een opleiding volgens op het Innovation Center in Lamprechtshause om vertrouwd te raken met de software.

Technische details

De zandplotter wordt bestuurd door het high-performance S-Dias systeem van Sigmatek. De CPU module CP 102 fungeert als de centrale processor van de PLC. Beide synchrone servomotoren worden elk bestuurd met de DC 062 As module. De pixel LED module pl 221 zorgt voor de juiste verlichting: het zand oppervlak en het zichtvenster voor de PLC zijn voorzien van LED-strips en bieden indirect licht in verschillende kleuren. Het ETT 732 bedieningspaneel zorgt voor een comfortabele bediening van de zandplotter. Via het Multi-touch display kunnen verschillende G-code patronen worden geselecteerd.