EO

Robot-leeuwinnen dubbel wereldkampioen in Sydney (video)

08 juli 2019 om 10:23 uur

Vanwege de successen van het Nederlandse damesvoetbalteam gaf Tech United haar robots dit jaar een nieuwe naam, te weten: Lieke Motors, Vivianne Wielema, Jackie Groenestroom, Dominique Bluetooth, Lineth Rekenbrein en keeper Sari van Verenstaal. Foto: Tech United

Het Nederlandse dameselftal zag gisteren in Lyon de wereldtitel aan hun neus voorbij gaan, maar in Sydney werden de robot-leeuwinnen van TU Eindhoven maar liefst twee keer wereldkampioen op de RoboCup.


De RoboCup is het jaarlijkse internationale toernooi voor autonome (zelfsturende) robots. Het team van TU Eindhoven, Tech United genaamd, won vorig jaar het wereldkampioenschap in Montréal en wist zich dit jaar te plaatsen in de finale tegen het Chinese team. Vanwege de successen van het Nederlandse damesvoetbalteam gaf Tech United haar robots dit jaar een nieuwe naam, te weten: Lieke Motors, Vivianne Wielema, Jackie Groenestroom, Dominique Bluetooth, Lineth Rekenbrein en keeper Sari van Verenstaal.

Nederland stond lang achter op China, maar Tech United wist in de laatste minuut de score gelijk te maken, wat resulteerde in een spannende verlenging. Uiteindelijk maakte Lineth Rekenbrein vlak voor het eindsignaal de 6-4, waardoor Tech United zich kon verzekeren van de wereldtitel. 

Leren van elkaar

Liefhebbers kunnen de complete finale hieronder terugkijken. De regels zijn iets aangepast ten opzichte van de FIFA-regels, er wordt namelijk gebruik gemaakt van een kleiner veld, een kleiner doel en minder spelers per team. Opvallend is verder dat strategieën niet angstvallig geheim worden gehouden door de voetbalcoaches, maar juist gedeeld en besproken, zodat teams van elkaar kunnen leren. Hierdoor gaat de technologie veel sneller vooruit. Vervolgens worden de innovaties van de voetbalrobots ook weer gebruikt om robots voor zorg en reddingswerkzaamheden te verbeteren.

Tekst gaat verder onder de video

 

Zorgrobots

Tech United speelde ook mee in de Domestic Standard Platform League voor zorgrobots. In deze categorie gebruiken alle teams dezelfde robot, een Toyota HSR, maar elk team gebruikt zijn eigen software. De Eindhovense HSR heet HERO en blinkt vooral uit in zijn ‘wereldmodel’, de digitale weergave van de wereld. De robot maakt een 3D-kaart van de muren, plaatst daarin allerlei digitale voorwerpen zoals kasten en banken, en er is speciale code die uitlegt dat het handiger is om vóór een kast te gaan staan in plaats van ernaast. Tijdens de ‘challenges’ kregen de robots opdrachten via de populaire messaging service Telegram, zoals “Find Josja in the living room” en “Take out the garbage”. Zulke taken lijken misschien eenvoudig, maar voor robots zijn er nog veel uitdagingen. Niet alleen moet er een digitale kaart gemaakt worden van de ruimte, de robot moet de opdracht goed begrijpen, de voorwerpen zoals banken en blikjes kunnen herkennen, en tot slot moet hij optimale strategieën voor verschillende opdrachten uitdenken.

Tech United nam met een ruime voorsprong op de nummer twee de wereldbeker mee naar huis. Het is voor het eerst dat het team van TU Eindhoven twee wereldbekers wint.
 

Gerelateerd nieuws

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »