EO

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

11 juli 2019 om 10:59 uur

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.


"Het bouwen van zo'n eenvoudige scanner is moelijker dan een reguliere scanner", zegt de hoogleraar radiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. "Dit heeft te maken met beperkingen op het gebied van kosten en functioneren."


In ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld in sub-Sahara-Afrika, zijn er nog vele ziektes die potentieel heel goedkoop behandeld en voorkomen kunnen worden als de kosten van MRI lager zouden zijn. Webb en zijn team begonnen aan de ontwikkeling van een MRI-magneet die gericht was op een ziekte, bijvoorbeeld het waterhoofd bij kinderen. Deze magneet hoeft geen beelden van buitengewone kwaliteit af te leveren om effectief te zijn. "Het idee was om de scanner te verkleinen, aan boord van een pick-up te plaatsen en door Afrika te rijden", vertelt Webb.

 

Enorme uitdaging

Dit idee is nu dicht bij uitvoering. "Het is een enorme uitdaging. Dat is de reden dat niemand het ooit eerder heeft gedaan. We zijn er in geslaagd een eerste prototype te bouwen dat 3D-beelden kan produceren en dat op een relatief goedkope manier. Deze MRI-scanner kost duizenden, in plaats van miljoenen euro's."


De uitdaging is groot, omdat de onderzoekers moeten werken met een kleine en zwakke magneet. Hierdoor is de signaalsterke van de beelden veel kleiner. Webb en zijn team werken samen met wiskundigen van de TU Delft om de beelden te verbeteren. Ze werken tevens open-source, zodat onderzoeksgroepen van over de gehele wereld kunnen bijdragen.

 

Oeganda

Het plan is om het eerste prototype voor het eind van het jaar naar Oeganda te versturen. "Er zijn nog wel vragen over hoe snel men in staat zal zijn om deze technologie toe te passen. Zo zijn er bijvoorbeeld invoerregels die het proces moeilijker kunnen maken. Daarnaast zijn er veiligheidscertificaten vereist."
Het team werkt samen met het Leiden-Delft-Erasmus (LDE) Centre for Frugal Innovation in Africa en het Delft Global Initiative om lange-termijnrelaties aan te knopen met mensen in Oeganda, waaronder het ministerie van Volksgezondheid. "Zo weet men waar we mee bezig zijn." De scanner is gericht op de pediatrie, omdat het gebrek aan gezondheidszorg in het land zorgt voor hoge kindersterfte.

Bron: NWO

 

Gerelateerd nieuws

Human Power Team verbreekt wereldsnelheidsrecord fietsen met 122,12 km/uur

Human Power Team verbreekt wereldsnelheidsrecord fietsen met 122,12 km/uur

Het Human Power Team, een studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam, heeft dinsdagochtend het vrouwelijke wereldsnelheidsrecord fietsen verbroken. Door een snelheid van 122,12 km/uur te trappen, verbrak atlete Rosa…

Maakt kunstmatig blad medicijnfabrieken overbodig? (video)

Medicijnfabrieken overbodig door kunstmatig blad? (video)

Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de…

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium: de Europese Commissie heeft de ERC Starting Grants weer toegekend en 6 gingen er naar Nederlands engineering-gerelateerd onderzoek.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

4-daagse training: 16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

Meer agendapunten »