EO

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

11 juli 2019 om 10:59 uur

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.


"Het bouwen van zo'n eenvoudige scanner is moelijker dan een reguliere scanner", zegt de hoogleraar radiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. "Dit heeft te maken met beperkingen op het gebied van kosten en functioneren."


In ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld in sub-Sahara-Afrika, zijn er nog vele ziektes die potentieel heel goedkoop behandeld en voorkomen kunnen worden als de kosten van MRI lager zouden zijn. Webb en zijn team begonnen aan de ontwikkeling van een MRI-magneet die gericht was op een ziekte, bijvoorbeeld het waterhoofd bij kinderen. Deze magneet hoeft geen beelden van buitengewone kwaliteit af te leveren om effectief te zijn. "Het idee was om de scanner te verkleinen, aan boord van een pick-up te plaatsen en door Afrika te rijden", vertelt Webb.

 

Enorme uitdaging

Dit idee is nu dicht bij uitvoering. "Het is een enorme uitdaging. Dat is de reden dat niemand het ooit eerder heeft gedaan. We zijn er in geslaagd een eerste prototype te bouwen dat 3D-beelden kan produceren en dat op een relatief goedkope manier. Deze MRI-scanner kost duizenden, in plaats van miljoenen euro's."


De uitdaging is groot, omdat de onderzoekers moeten werken met een kleine en zwakke magneet. Hierdoor is de signaalsterke van de beelden veel kleiner. Webb en zijn team werken samen met wiskundigen van de TU Delft om de beelden te verbeteren. Ze werken tevens open-source, zodat onderzoeksgroepen van over de gehele wereld kunnen bijdragen.

 

Oeganda

Het plan is om het eerste prototype voor het eind van het jaar naar Oeganda te versturen. "Er zijn nog wel vragen over hoe snel men in staat zal zijn om deze technologie toe te passen. Zo zijn er bijvoorbeeld invoerregels die het proces moeilijker kunnen maken. Daarnaast zijn er veiligheidscertificaten vereist."
Het team werkt samen met het Leiden-Delft-Erasmus (LDE) Centre for Frugal Innovation in Africa en het Delft Global Initiative om lange-termijnrelaties aan te knopen met mensen in Oeganda, waaronder het ministerie van Volksgezondheid. "Zo weet men waar we mee bezig zijn." De scanner is gericht op de pediatrie, omdat het gebrek aan gezondheidszorg in het land zorgt voor hoge kindersterfte.

Bron: NWO

 

Gerelateerd nieuws

3D-print je houten stoel

3D-print je houten stoel

Kijk, als je een houten stoel nodig hebt, kun je natuurlijk een boom omzagen en het hout bewerken tot stoel. Of je doet als Maarten Baas en je laat de boom in een mal groeien, waarop je 200 jaar later een kant en klare…

DSPE Optics Week keert terug naar Eindhoven

DSPE Optics Week keert terug naar Eindhoven

De vierde DSPE Optics Week zal van 30 september tot en met 3 oktober plaatsvinden in Eindhoven. Het vierdaagse evenement omvat een symposium, aangevuld met beurs en demonstraties, en een driedaagse cursus. Het symposium…

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »