EO

Een zonnepaneel met de prijs van een Lamborghini

04 juli 2019 om 12:40 uur

Eén zonnepaneel van de Bluepoint kost even veel als een Lamborghini. Ze zijn dan ook zo efficiënt dat het team de 3000 kilometer door Australië op het equivalent van 7 liter diesel denkt te kunnen afleggen.

Het Agoria Solar Team gaat dit jaar naar Australië met een auto met zelf-ontwikkelde zonnepanelen. Ze hebben de meest geschikte zonnecellen geselecteerd, met elkaar verbonden, en omhuld met een beschermende laag. De zonnecellen zijn enorm breekbaar waardoor dit een moeilijk proces is. Zonnepaneel-verantwoordelijke Nelis Geurts: “Het volledige paneel kost evenveel als een Lamborghini.”


De zonnecellen zijn dan ook heel wat efficiënter dan diegenen die op de daken liggen. Ze worden ook gebruikt op satellieten.


De negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven bouwt om de twee jaar een nieuwe zonnewagen. Het nieuwste exemplaar heet BluePoint en is weer kleiner dan zijn voorganger. "Onze achtste zonnewagen is de meest aerodynamische wagen van België", zegt persverantwoordelijke Yante van Ham. Om de luchtweerstand zo laag mogelijk te krijgen, werd de vorm van de wagen zes maanden lang verbeterd. "Tijdens de hele race van 3000 kilometer door Australië zal het verbruik van de BluePoint volgens de berekeningen equivalent zijn aan 7 liter diesel", belooft aerodynamisch ingenieur Emmerick Vandervelpen.


De wagen is op één jaar tijd ontworpen, geproduceerd en geassembleerd. Met een oppervlakte van 2,6 m² is het zonnepaneel van de BluePoint even groot als dat van zijn voorganger, de Punch 2. Toch is de nieuwe wagen smaller waardoor de luchtweerstand lager is maar er ook minder plaats is voor de mechanische componenten. Zo is de ruimte tussen de wielen en de carrosserie van de wagen op bepaalde plaatsen slechts enkele millimeters. Ook de piloot heeft minder bewegingsruimte. Pilote Inge Habets: "Om onnodige plaatsverspilling tegen te gaan is de wagen letterlijk op mijn maat gemaakt. Mijn heupen en schouders passen er perfect in."

 

Wereldkampioenschap in Australië

Op 13 oktober staat de Belgische zonnewagen aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge. Dit is het wereldkampioenschap voor zonnewagens waarin de BluePoint 3021 kilometer dwars door de Australische woestijn zal rijden. Met 53 studententeams van over de hele wereld is er deze editie een recordaantal inschrijvingen. Het Belgische team is vastberaden om als eerste over de finishlijn te rijden. Door de derde plaats in 2017 en de eerste plaats in de meest extreme race voor zonnewagens in Chili vorig jaar, is deze ambitie enkel gegroeid.

 

Gerelateerd nieuws

Maakt kunstmatig blad medicijnfabrieken overbodig? (video)

Medicijnfabrieken overbodig door kunstmatig blad? (video)

Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de…

Piëzo-elektrische films nu ultradun te 3D-printen

Piëzo-elektrische films nu ultradun te 3D-printen

MIT-onderzoekers hebben een eenvoudige, goedkope methode ontwikkeld om ultradunne films te 3D-printen met hoogwaardige piëzo-elektrische eigenschappen. Ze kunnen worden gebruikt voor componenten in flexibele elektronica…

Europese doorbraak in CE-markering

'Europese doorbraak in CE-markering'

De problematiek rondom CE-markering is hardnekkig. Het toezicht daarop is onvoldoende en de bevoegdheden van de Europese Unie op producten buiten de EU zijn marginaal. Wat dit laatste punt betreft is er sinds 25 juni in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

4-daagse training: 16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

Meer agendapunten »