EO

Een zonnepaneel met de prijs van een Lamborghini

04 juli 2019 om 12:40 uur

Eén zonnepaneel van de Bluepoint kost even veel als een Lamborghini. Ze zijn dan ook zo efficiënt dat het team de 3000 kilometer door Australië op het equivalent van 7 liter diesel denkt te kunnen afleggen.

Het Agoria Solar Team gaat dit jaar naar Australië met een auto met zelf-ontwikkelde zonnepanelen. Ze hebben de meest geschikte zonnecellen geselecteerd, met elkaar verbonden, en omhuld met een beschermende laag. De zonnecellen zijn enorm breekbaar waardoor dit een moeilijk proces is. Zonnepaneel-verantwoordelijke Nelis Geurts: “Het volledige paneel kost evenveel als een Lamborghini.”


De zonnecellen zijn dan ook heel wat efficiënter dan diegenen die op de daken liggen. Ze worden ook gebruikt op satellieten.


De negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven bouwt om de twee jaar een nieuwe zonnewagen. Het nieuwste exemplaar heet BluePoint en is weer kleiner dan zijn voorganger. "Onze achtste zonnewagen is de meest aerodynamische wagen van België", zegt persverantwoordelijke Yante van Ham. Om de luchtweerstand zo laag mogelijk te krijgen, werd de vorm van de wagen zes maanden lang verbeterd. "Tijdens de hele race van 3000 kilometer door Australië zal het verbruik van de BluePoint volgens de berekeningen equivalent zijn aan 7 liter diesel", belooft aerodynamisch ingenieur Emmerick Vandervelpen.


De wagen is op één jaar tijd ontworpen, geproduceerd en geassembleerd. Met een oppervlakte van 2,6 m² is het zonnepaneel van de BluePoint even groot als dat van zijn voorganger, de Punch 2. Toch is de nieuwe wagen smaller waardoor de luchtweerstand lager is maar er ook minder plaats is voor de mechanische componenten. Zo is de ruimte tussen de wielen en de carrosserie van de wagen op bepaalde plaatsen slechts enkele millimeters. Ook de piloot heeft minder bewegingsruimte. Pilote Inge Habets: "Om onnodige plaatsverspilling tegen te gaan is de wagen letterlijk op mijn maat gemaakt. Mijn heupen en schouders passen er perfect in."

 

Wereldkampioenschap in Australië

Op 13 oktober staat de Belgische zonnewagen aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge. Dit is het wereldkampioenschap voor zonnewagens waarin de BluePoint 3021 kilometer dwars door de Australische woestijn zal rijden. Met 53 studententeams van over de hele wereld is er deze editie een recordaantal inschrijvingen. Het Belgische team is vastberaden om als eerste over de finishlijn te rijden. Door de derde plaats in 2017 en de eerste plaats in de meest extreme race voor zonnewagens in Chili vorig jaar, is deze ambitie enkel gegroeid.

 

Gerelateerd nieuws

Goud voor auto die zelf de zon opzoekt

Goud voor auto die zelf de zon opzoekt

Solar Team Eindhoven, het team van de TU Eindhoven, heeft voor de vierde keer op rij de hoofdprijs gepakt in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge. Het team legde de ruim drieduizend kilometer lange…

Zuinige sluimerstand moet zonneauto Leuven de wereldtitel opleveren

Winnen auto's het WK ook in de rust?

In 1980 sprak Joop Zoetemelk de legendarische woorden “De Tour win je in bed”. Iets dergelijk probeert de KU Leuven in Darwin. Het team gaat zijn zonnewagen natuurlijk niet vroeg naar bed sturen, maar denkt wel winst…

Maakt kunstmatig blad medicijnfabrieken overbodig? (video)

Medicijnfabrieken overbodig door kunstmatig blad? (video)

Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Maarssen

Jaarcongres Industriële Veiligheid

Het Jaarcongres Industriële Veiligheid toont ontwikkelingen op het gebied van machine-, proces- en...

Meer agendapunten »