EO

Een zonnepaneel met de prijs van een Lamborghini

04 juli 2019 om 12:40 uur

Eén zonnepaneel van de Bluepoint kost even veel als een Lamborghini. Ze zijn dan ook zo efficiënt dat het team de 3000 kilometer door Australië op het equivalent van 7 liter diesel denkt te kunnen afleggen.

Het Agoria Solar Team gaat dit jaar naar Australië met een auto met zelf-ontwikkelde zonnepanelen. Ze hebben de meest geschikte zonnecellen geselecteerd, met elkaar verbonden, en omhuld met een beschermende laag. De zonnecellen zijn enorm breekbaar waardoor dit een moeilijk proces is. Zonnepaneel-verantwoordelijke Nelis Geurts: “Het volledige paneel kost evenveel als een Lamborghini.”


De zonnecellen zijn dan ook heel wat efficiënter dan diegenen die op de daken liggen. Ze worden ook gebruikt op satellieten.


De negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven bouwt om de twee jaar een nieuwe zonnewagen. Het nieuwste exemplaar heet BluePoint en is weer kleiner dan zijn voorganger. "Onze achtste zonnewagen is de meest aerodynamische wagen van België", zegt persverantwoordelijke Yante van Ham. Om de luchtweerstand zo laag mogelijk te krijgen, werd de vorm van de wagen zes maanden lang verbeterd. "Tijdens de hele race van 3000 kilometer door Australië zal het verbruik van de BluePoint volgens de berekeningen equivalent zijn aan 7 liter diesel", belooft aerodynamisch ingenieur Emmerick Vandervelpen.


De wagen is op één jaar tijd ontworpen, geproduceerd en geassembleerd. Met een oppervlakte van 2,6 m² is het zonnepaneel van de BluePoint even groot als dat van zijn voorganger, de Punch 2. Toch is de nieuwe wagen smaller waardoor de luchtweerstand lager is maar er ook minder plaats is voor de mechanische componenten. Zo is de ruimte tussen de wielen en de carrosserie van de wagen op bepaalde plaatsen slechts enkele millimeters. Ook de piloot heeft minder bewegingsruimte. Pilote Inge Habets: "Om onnodige plaatsverspilling tegen te gaan is de wagen letterlijk op mijn maat gemaakt. Mijn heupen en schouders passen er perfect in."

 

Wereldkampioenschap in Australië

Op 13 oktober staat de Belgische zonnewagen aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge. Dit is het wereldkampioenschap voor zonnewagens waarin de BluePoint 3021 kilometer dwars door de Australische woestijn zal rijden. Met 53 studententeams van over de hele wereld is er deze editie een recordaantal inschrijvingen. Het Belgische team is vastberaden om als eerste over de finishlijn te rijden. Door de derde plaats in 2017 en de eerste plaats in de meest extreme race voor zonnewagens in Chili vorig jaar, is deze ambitie enkel gegroeid.

 

Gerelateerd nieuws

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

Een auto met de weerstand van een colablikje

Een auto met de weerstand van een colablikje

De nieuwe auto van Solar Team Twente heeft geen neus. Daardoor heeft de kleinste zonneauto in de Twentse historie al snel de bijnaam ‘de kart’ gekregen. Het team mikt met de RED E op een toppositie tijdens de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »