EO

Hout nu te 3D-printen

24 juli 2019 om 08:18 uur

Kijk, als je een houten stoel nodig hebt, kun je natuurlijk een boom omzagen en het hout bewerken tot stoel. Of je doet als Maarten Baas en je laat de boom in een mal groeien, waarop je 200 jaar later een kant en klare stoel kunt oogsten. Maar het tweede duurt nogal lang en het eerste gaat gepaard met veel geweld, transport, en materiaalverlies. Daar hebben onderzoekers aan het Zweedse Chalmers instituut een oplossing voor gevonden: het 3D-printen van houten producten.


De onderzoekers denken niet in de eerste plaats aan meubilair, maar aan verpakkingsmateriaal, kleding en de ruimtevaart. "Bij veel toepassingen van hout, gaat de structuur verloren. En die brengt juist waardevolle eigenschappen met zich mee, zoals de isolerende werking van het materiaal. Wij hebben de genetische code kunnen interpreteren en digitaliseren, zodat we er een 3D-printer mee kunnen aansturen. Daardoor kunnen we de eerder door ons ontwikkelde nanocellulose gel nu printen met de juiste structuur. Zo kun je de eigenschappen van hout direct in de juiste vorm gieten", zegt projectleider Paul Gatenholm.


De nanocellulose gel wordt gemaakt uit pulp van hout of andere plantaardige materialen. Je hoeft er dus geen boom voor om te zagen: als je je maïs hebt geoogst, kan de rest van de plant in de printer. Aan de nanocellulose wordt hemicellulose toegevoegd: een lijmstof die het geprinte hout sterkte geeft.


De onderzoekers hebben hun methode al gepresenteerd aan Nasa en Esa, die er wel brood in zien. "Op langere ruimtemissies moeten mensen toch ook hun eigen voedsel verbouwen, dus dan blijven er vanzelf plantenresten over", meent Gatenholm.

 

Reacties (1)

In deze informatie ontbreken gegevens over E-Modulus en rek-bij-breuk van het materiaal.
F.Irrgang, 23 juli 2019 12:23
 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe scanmethode keert objecten razendsnel binnenstebuiten

Nieuwe scanmethode keert objecten razendsnel binnenstebuiten

Live meekijken met een CT-scan in plaats van achteraf de beelden pas te analyseren. Als het aan de Leidse wiskundige Jan-Willem Buurlage ligt, is dat binnenkort realiteit. Hij ontwikkelt methodes om de algoritmes achter…

Koolstof nanobuis-transistors klaar voor fabrieksvloer

Koolstof nanobuis-transistors klaar voor fabrieksvloer

Koolstof nanobuis-transistors zijn een stap dichter bij de commerciële realiteit, nu MIT-onderzoekers hebben aangetoond dat de apparaten snel kunnen worden gemaakt in commerciële faciliteiten, met dezelfde apparatuur…

VS 3D-printen reactorkern

Amerika 3D-print reactorkern "(video)

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse Department of Energy hebben een metalen reactorkern ge-3D-print. Over twee jaar willen ze de gehele reactorproductie hebben gemoderniseerd.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »