EO

TU Eindhoven opent lab voor slimme en sociale robots

26 juni 2019 om 16:00 uur

Robots duiken steeds vaker op in ons leven, niet alleen in fabrieken en magazijnen, maar ook op luchthavens, scholen en in de zorg. Om te zorgen dat deze robots ons beter begrijpen, en wij hen, richt de TU Eindhoven een speciaal Social Robotics Lab op. Hier kunnen studenten en jonge onderzoekers robots ontwerpen die niet alleen slim zijn, maar ook sociaal en moreel. Het lab gaat vrijdag 28 juni van start met een symposium.


Sociale robots zijn robots die kunnen samenwerken met elkaar en met mensen. Ze zijn slim genoeg om te voorspellen wat andere robots en mensen van plan zijn, en daaraan hun gedrag aanpassen. Denk aan een zelfstandig rijdende auto, die doorheeft dat hij moet stoppen als hij een voetganger voor een zebrapad ziet staan. Of aan schoonmaakrobot op een vliegveld, die tijdig opzij gaat als hij ziet dat mensen tegen hem aan dreigen te botsen. Dat werkt ook andersom. Als mensen aanvoelen wat de robot van plan is, kunnen ze daar rekening mee houden.


De uitdaging is om robots te ontwerpen die niet alleen hun eigen intenties kenbaar maken, maar ook die van mensen begrijpen. "We willen robots zo ontwikkelen dat mensen begrijpen dat de robot hen begrijpt", aldus Raymond Cuijpers, samen met Emilia Barakova oprichter van het lab, dat een samenwerking is van de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences. "De razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie zorgen voor functioneel vaardige robots, maar de sociale intelligentie die nodig is om nauw met mensen samen te werken ontbreekt nog grotendeels. Het Social Robotics Lab biedt onderzoekers de kans om beter en gerichter onderzoek te doen naar kunstmatige sociale intelligentie."


Barakova: "Het nieuwe lab zal een grote impact hebben op het sociale robotica onderzoek van de TU/e. Met dit lab kunnen we diepgaander onderzoek doen in de verschillende complexe aspecten van sociale robotica. Samen zullen we toewerken naar de ontwikkeling van morele en ethische kunstmatige ‘agents' die mensen ondersteunen in verschillende domeinen zoals de gezondheidszorg en het onderwijs."

 

Symposium 28 juni

De opening wordt gevierd met het symposium The Future of Social Robotics. Gastsprekers, onder wie Maarten Steinbuch (TU/e), Tony Belpaeme (Gent University) en Jim Tørresen (University of Oslo) bespreken daar de laatste ontwikkelingen op het gebied van sociale robotica. Het symposium is voor iedereen toegankelijk.

 

Meer informatie en aanmelden 

 

Gerelateerd nieuws

Robot help bij inspectie lasnaden

Robot helpt bij inspectie lasnaden

Het gebruik van mens-robot samenwerking kan voordelen opleveren voor de inspectie van lasnaden in de automobielindustrie. Het Fraunhofer HHI wil dit in een gezamenlijk project met Volkswagen AG demonstreren.

Akoestiek nu beheersbaar ongeacht grootte en vorm van de ruimte

Akoestiek nu beheersbaar ongeacht grootte en vorm van de ruimte (video)

Stel je voor: je kunt de akoestiek van je omgeving beheersen, ongeacht de grootte en vorm van de ruimte om je heen, de beschikbaarheid van elektriciteit en het soort geluid dat je wilt beheersen. Dat is wat het prototype…

Metaal eten voor energie

Robots kunnen nu metaal 'eten' voor energie

Onderzoekers van de School of Engineering and Applied Science van de University of Pennsylvania hebben een ‘metal-air scavenger’ (metaal-lucht-eter, MAS) ontwikkeld die robots aandrijft door metaal te eten. Het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »