EO

"Oude infrastructuur Noordzee kan transitie vooruit helpen"

26 juni 2019 om 14:15 uur

Olie- en gasvelden op de Noordzee raken steeds leger. Daardoor dreigt de hiervoor aangelegde infrastructuur, zoals platforms, pijpleidingen en putten, overbodig te raken. Maar niet als het aan het North Sea Energy programma (NSE) ligt. "Die infrastructuur biedt grote kansen voor een duurzame toekomst."


"De Noordzee speelt een sleutelrol in de energietransitie", zegt René Peters. Hij is Business Director Gas Technology bij TNO en programmamanager bij NSE, een consortium van 25 partners dat onderzoek doet naar de mogelijkheden van energietransitie op de Noordzee.


"Windenergie gaat de komende 10 jaar namelijk hard groeien. En ondertussen neemt gas- en oliewinning juist af. Bij NSE willen we de nieuwe energiebronnen laten profiteren van de infrastructuur van olie en gas; een infrastructuur die op relatief korte termijn overbodig wordt. We kijken bijvoorbeeld naar waterstof uit windenergie. Kunnen we dit misschien in de oude oliepijpleidingen naar land transporteren? Of moeten we windenergie juist aan land in waterstof omzetten?"


Of de oude infrastructuur van olie en gas daadwerkelijk gebruikt kan worden, is nog allerminst zeker. "Waar de nieuwe grote windmolenparken precies komen, is nog onderwerp van gesprek. De oude leidingen moeten natuurlijk wel op de juiste plek liggen om ze te kunnen hergebruiken. Maar wat we ook beslissen, we moeten het snel doen. Want vanwege wetgeving mogen de olie- en gasvelden niet te lang ongebruikt blijven, anders moeten ze opgeruimd worden. En je moet denken aan een doorlooptijd van ongeveer tien jaar om de toepassingen te ontwikkelen die de oude infrastructuur geschikt maakt. We hebben nú de kans om maximaal te profiteren van wat er al bestaat."

 

Ruimtelijke knoop

Voor verantwoord gebruik van de Noordzee, is actieve samenwerking tussen alle stakeholders volgens Peters belangrijk. "Daarom nemen heel verschillende partijen deel aan het NSE-programma. Niet alleen grote bedrijven die gas- of windenergie produceren, maar ook de maritieme sector, mkb'ers en natuurbeschermingsorganisaties. Door met elkaar te overleggen, ontstaat een nieuwe, creatieve en open manier van denken."


Ook hoopt de organisatie dat de overheid snel met een masterplan voor de inrichting van de Noordzee komt. "Als NSE bieden we daar hulp bij, bijvoorbeeld met onze Energieatlas. Dat is een online kaart waarop alle energie-assets staan die er nu te vinden zijn in het Noordzeegebied. Zoals kabels, platforms en windparken. De kaart helpt je te zien wat er gebeurt als je bepaalde besluiten neemt. Bijvoorbeeld als je vol inzet op waterstof."

 

Gerelateerd nieuws

Betere energieconversie door nieuwe stromingsfysica in het superkritische gebied

Betere energieconversie door nieuwe stromingsfysica in het superkritische gebied

Rene Pecnik van de TU Delft krijgt een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro voor systematisch onderzoek op het snijpunt van thermodynamica, vloeistofmechanica en stralingswetenschappen. Pecnik wil geavanceerde…

Metamaterialen met meer dan 100 vormen

Sommige metamaterialen kunnen in wel 100 vormen springen (video)

Onderzoekers van Amolf bestuderen 3D structuren die verschillende vormen kunnen aannemen, met het doel om metamaterialen te maken die meerdere eigenschappen hebben. De onderzoekers hebben een nieuwe manier bedacht om de…

Bommetje onder supergeleidingstheorie

Bommetje onder de supergeleidingstheorie

Metingen aan een supergeleider laten een scherpe overgang zien tussen een gewoon metaal en een zogeheten 'vreemd' metaal. Maar wat pas echt vreemd is: de overgang verliest die scherpte weer als de temperatuur…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 december 2019, Eindhoven

Toepassingen van big data in de industrie

The House of Technology organiseert een praktijkgericht en interactief congres over de concrete...

12 december 2019, Vianen

Bruggenevent

Meer agendapunten »