EO

"Oude infrastructuur Noordzee kan transitie vooruit helpen"

26 juni 2019 om 14:15 uur

Olie- en gasvelden op de Noordzee raken steeds leger. Daardoor dreigt de hiervoor aangelegde infrastructuur, zoals platforms, pijpleidingen en putten, overbodig te raken. Maar niet als het aan het North Sea Energy programma (NSE) ligt. "Die infrastructuur biedt grote kansen voor een duurzame toekomst."


"De Noordzee speelt een sleutelrol in de energietransitie", zegt René Peters. Hij is Business Director Gas Technology bij TNO en programmamanager bij NSE, een consortium van 25 partners dat onderzoek doet naar de mogelijkheden van energietransitie op de Noordzee.


"Windenergie gaat de komende 10 jaar namelijk hard groeien. En ondertussen neemt gas- en oliewinning juist af. Bij NSE willen we de nieuwe energiebronnen laten profiteren van de infrastructuur van olie en gas; een infrastructuur die op relatief korte termijn overbodig wordt. We kijken bijvoorbeeld naar waterstof uit windenergie. Kunnen we dit misschien in de oude oliepijpleidingen naar land transporteren? Of moeten we windenergie juist aan land in waterstof omzetten?"


Of de oude infrastructuur van olie en gas daadwerkelijk gebruikt kan worden, is nog allerminst zeker. "Waar de nieuwe grote windmolenparken precies komen, is nog onderwerp van gesprek. De oude leidingen moeten natuurlijk wel op de juiste plek liggen om ze te kunnen hergebruiken. Maar wat we ook beslissen, we moeten het snel doen. Want vanwege wetgeving mogen de olie- en gasvelden niet te lang ongebruikt blijven, anders moeten ze opgeruimd worden. En je moet denken aan een doorlooptijd van ongeveer tien jaar om de toepassingen te ontwikkelen die de oude infrastructuur geschikt maakt. We hebben nú de kans om maximaal te profiteren van wat er al bestaat."

 

Ruimtelijke knoop

Voor verantwoord gebruik van de Noordzee, is actieve samenwerking tussen alle stakeholders volgens Peters belangrijk. "Daarom nemen heel verschillende partijen deel aan het NSE-programma. Niet alleen grote bedrijven die gas- of windenergie produceren, maar ook de maritieme sector, mkb'ers en natuurbeschermingsorganisaties. Door met elkaar te overleggen, ontstaat een nieuwe, creatieve en open manier van denken."


Ook hoopt de organisatie dat de overheid snel met een masterplan voor de inrichting van de Noordzee komt. "Als NSE bieden we daar hulp bij, bijvoorbeeld met onze Energieatlas. Dat is een online kaart waarop alle energie-assets staan die er nu te vinden zijn in het Noordzeegebied. Zoals kabels, platforms en windparken. De kaart helpt je te zien wat er gebeurt als je bepaalde besluiten neemt. Bijvoorbeeld als je vol inzet op waterstof."

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw motorconcept kan vliegtuiguitstoot met 20 tot 50% verminderen

Nieuw motorconcept kan vliegtuiguitstoot met 20 tot 50% verminderen

Onderzoekers van de TU Delft gaan - samen met partners Safran Group, Airbus en Rotterdam The Hague Innovation Airport ] - werken aan een geavanceerde ‘Advanced Propulsion and Power Unit’ (Appu) voor vliegtuigen van…

Supergeleider bij kamertemperatuur

Supergeleiding nu mogelijk bij kamertemperatuur

Natuurkundigen van de universiteiten van Nevada, Las Vegas en Rochester hebben een doorbraak bereikt in de lang lopende zoektocht naar een supergeleider op kamertemperatuur, wel de heilige graal van energie-efficiëntie…

Wereldprimeur in Antwerpen: groen waterstofverdeelstation voor schepen, wegverkeer en trailers

Wereldprimeur in Antwerpen: groen waterstofverdeelstation voor schepen, wegverkeer en trailers

Antwerpen krijgt een wereldprimeur: het eerste geïntegreerde verdeelstation voor groene waterstof voor schepen, vrachtauto’s, bussen, waterstofauto’s, en een vulstation voor tube trailers voor distributie.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Nu ook verticaal te gebruiken

De veiligheids- laserscanner PSENscan is nu ook geschikt voor het beveiligen van de gebieden die verticale toepassingen...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

3 november 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

3, 4, 10, 11 november 2020

5 november 2020, online

EMVT Kennisdag

Toepassers en ontwikkelaars op het gebied van vermogenselektronica en elektromagnetisme delen hun kennis...

Meer agendapunten »