EO

"Oude infrastructuur Noordzee kan transitie vooruit helpen"

26 juni 2019 om 14:15 uur

Olie- en gasvelden op de Noordzee raken steeds leger. Daardoor dreigt de hiervoor aangelegde infrastructuur, zoals platforms, pijpleidingen en putten, overbodig te raken. Maar niet als het aan het North Sea Energy programma (NSE) ligt. "Die infrastructuur biedt grote kansen voor een duurzame toekomst."


"De Noordzee speelt een sleutelrol in de energietransitie", zegt René Peters. Hij is Business Director Gas Technology bij TNO en programmamanager bij NSE, een consortium van 25 partners dat onderzoek doet naar de mogelijkheden van energietransitie op de Noordzee.


"Windenergie gaat de komende 10 jaar namelijk hard groeien. En ondertussen neemt gas- en oliewinning juist af. Bij NSE willen we de nieuwe energiebronnen laten profiteren van de infrastructuur van olie en gas; een infrastructuur die op relatief korte termijn overbodig wordt. We kijken bijvoorbeeld naar waterstof uit windenergie. Kunnen we dit misschien in de oude oliepijpleidingen naar land transporteren? Of moeten we windenergie juist aan land in waterstof omzetten?"


Of de oude infrastructuur van olie en gas daadwerkelijk gebruikt kan worden, is nog allerminst zeker. "Waar de nieuwe grote windmolenparken precies komen, is nog onderwerp van gesprek. De oude leidingen moeten natuurlijk wel op de juiste plek liggen om ze te kunnen hergebruiken. Maar wat we ook beslissen, we moeten het snel doen. Want vanwege wetgeving mogen de olie- en gasvelden niet te lang ongebruikt blijven, anders moeten ze opgeruimd worden. En je moet denken aan een doorlooptijd van ongeveer tien jaar om de toepassingen te ontwikkelen die de oude infrastructuur geschikt maakt. We hebben nú de kans om maximaal te profiteren van wat er al bestaat."

 

Ruimtelijke knoop

Voor verantwoord gebruik van de Noordzee, is actieve samenwerking tussen alle stakeholders volgens Peters belangrijk. "Daarom nemen heel verschillende partijen deel aan het NSE-programma. Niet alleen grote bedrijven die gas- of windenergie produceren, maar ook de maritieme sector, mkb'ers en natuurbeschermingsorganisaties. Door met elkaar te overleggen, ontstaat een nieuwe, creatieve en open manier van denken."


Ook hoopt de organisatie dat de overheid snel met een masterplan voor de inrichting van de Noordzee komt. "Als NSE bieden we daar hulp bij, bijvoorbeeld met onze Energieatlas. Dat is een online kaart waarop alle energie-assets staan die er nu te vinden zijn in het Noordzeegebied. Zoals kabels, platforms en windparken. De kaart helpt je te zien wat er gebeurt als je bepaalde besluiten neemt. Bijvoorbeeld als je vol inzet op waterstof."

 

Gerelateerd nieuws

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in (video)

Aan de TU Delft is afgelopen zomer een 3 meter breed vliegend schaalmodel gebouwd van de Flying-V. Dit v-vormige vliegtuigontwerp verbruikt naar verwachting 20% minder energie door de verbeterde aerodynamische vorm en…

Zuinige sluimerstand moet zonneauto Leuven de wereldtitel opleveren

Winnen auto's het WK ook in de rust?

In 1980 sprak Joop Zoetemelk de legendarische woorden “De Tour win je in bed”. Iets dergelijk probeert de KU Leuven in Darwin. Het team gaat zijn zonnewagen natuurlijk niet vroeg naar bed sturen, maar denkt wel winst…

Bosch: ‘Siliciumcarbide halfgeleiders zijn technologische sprong voorwaarts in elektromobiliteit’

‘Siliciumcarbide halfgeleiders zijn technologische sprong voorwaarts in elektromobiliteit’

Bosch wil een technologische sprong voorwaarts veroorzaken in de elektromobiliteit met zijn microchips uit siliciumcarbide (SiC). In vergelijking met siliciumchips hebben SiC-halfgeleiders een betere elektrische…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 oktober 2019, Vianen - 8,9,16,17 oktober 2019

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

In samenwerking met TUV Nord heeft Pilz de Certified Machinery Safety Expert (CMSE) training ontwikkeld....

17 oktober 2019, Delft

Kosteloze herfstklas: Oogsten van bedrijfsafval

De TU Delft geeft de gratis les ‘Meer waarde uit afgedankte goederen, materialen en afval halen in uw...

17 oktober 2019, Amsterdam

CES Unveiled Amsterdam

CES Unveiled returns to the Netherlands for a third edition to showcase the latest technology from around...

Meer agendapunten »