EO

"Oude infrastructuur Noordzee kan transitie vooruit helpen"

26 juni 2019 om 14:15 uur

Olie- en gasvelden op de Noordzee raken steeds leger. Daardoor dreigt de hiervoor aangelegde infrastructuur, zoals platforms, pijpleidingen en putten, overbodig te raken. Maar niet als het aan het North Sea Energy programma (NSE) ligt. "Die infrastructuur biedt grote kansen voor een duurzame toekomst."


"De Noordzee speelt een sleutelrol in de energietransitie", zegt René Peters. Hij is Business Director Gas Technology bij TNO en programmamanager bij NSE, een consortium van 25 partners dat onderzoek doet naar de mogelijkheden van energietransitie op de Noordzee.


"Windenergie gaat de komende 10 jaar namelijk hard groeien. En ondertussen neemt gas- en oliewinning juist af. Bij NSE willen we de nieuwe energiebronnen laten profiteren van de infrastructuur van olie en gas; een infrastructuur die op relatief korte termijn overbodig wordt. We kijken bijvoorbeeld naar waterstof uit windenergie. Kunnen we dit misschien in de oude oliepijpleidingen naar land transporteren? Of moeten we windenergie juist aan land in waterstof omzetten?"


Of de oude infrastructuur van olie en gas daadwerkelijk gebruikt kan worden, is nog allerminst zeker. "Waar de nieuwe grote windmolenparken precies komen, is nog onderwerp van gesprek. De oude leidingen moeten natuurlijk wel op de juiste plek liggen om ze te kunnen hergebruiken. Maar wat we ook beslissen, we moeten het snel doen. Want vanwege wetgeving mogen de olie- en gasvelden niet te lang ongebruikt blijven, anders moeten ze opgeruimd worden. En je moet denken aan een doorlooptijd van ongeveer tien jaar om de toepassingen te ontwikkelen die de oude infrastructuur geschikt maakt. We hebben nú de kans om maximaal te profiteren van wat er al bestaat."

 

Ruimtelijke knoop

Voor verantwoord gebruik van de Noordzee, is actieve samenwerking tussen alle stakeholders volgens Peters belangrijk. "Daarom nemen heel verschillende partijen deel aan het NSE-programma. Niet alleen grote bedrijven die gas- of windenergie produceren, maar ook de maritieme sector, mkb'ers en natuurbeschermingsorganisaties. Door met elkaar te overleggen, ontstaat een nieuwe, creatieve en open manier van denken."


Ook hoopt de organisatie dat de overheid snel met een masterplan voor de inrichting van de Noordzee komt. "Als NSE bieden we daar hulp bij, bijvoorbeeld met onze Energieatlas. Dat is een online kaart waarop alle energie-assets staan die er nu te vinden zijn in het Noordzeegebied. Zoals kabels, platforms en windparken. De kaart helpt je te zien wat er gebeurt als je bepaalde besluiten neemt. Bijvoorbeeld als je vol inzet op waterstof."

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw materiaal voor interacties tussen licht en materie

Nieuw materiaal voor interacties tussen licht en materie

EPFL-wetenschappers hebben een nieuw materiaal gekoppeld aan licht op het niveau van een enkel foton. Dit opent perspectieven voor een betere beheersing en begrip van de eigenschappen van kwantumgerelateerde systemen,…

Nieuw wiskundig raamwerk verklaart de verschijning van grote energiestoringen

De verschijning van grote energiestoringen verklaard

Nieuw onderzoek toont aan dat de statistische verdeling van de grootte van energiestoringen gelinkt kan worden aan de grootte van steden. Uit de analyse blijkt dat het investeren in netwerk upgrades dit soort storingen…

 Nedmag test gebruik waterstof door industrie

Nedmag test gebruik waterstof door industrie

Onder leiding van DNV GL en Celsian (experts in glasproductie) is een internationaal industrieconsortium opgezet Het doel van dit programma is om samen met de industrie technologie en kennis te ontwikkelen voor bestaande…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

27 augustus 2020, Online

Printed Electronics | Diversity in Tech

De Organic and Printed Electronics Association (OE-A) en High Tech Campus Eindhoven brengen technologie...

8 september 2020, Eindhoven

Cyber Event

Gratis Cyber Event voor ondernemers in de hightech- en maakindustrie door Cyber Weerbaarheidscentrum...

Meer agendapunten »