EO

Innovatieve bedrijven zien Brexit en energietransitie vooral als kans

26 juni 2019 om 13:31 uur

Potentieel ontwrichtende ontwikkelingen als de naderende Brexit en de energietransitie worden met name door innovatievere bedrijven vaak juist als kans of stimulans gezien. Ook vinden Nederlandse bedrijven investeringen in sociale vernieuwingen belangrijker dan investeringen op technologisch gebieden. Dat blijkt uit de Nederlandse Innovatie Monitor 2019 van de UvA.


De Nederlandse Innovatie Monitor wordt jaarlijks uitgevoerd onder regie van Henk Volberda, hoogleraar Strategisch management en innovatie aan de UvA. In samenwerking met SEO Economisch Onderzoek ondervroeg het team van Volberda zo'n 800 senior managers van Nederlandse bedrijven. De resultaten van de monitor worden vanavond bekendgemaakt in het televisieprogramma De Wereld van Morgen (20.35 - 21.30 uur, NPO1).

 

Voorkeur voor harde Brexit

In de monitor was er speciale aandacht voor de Brexit. Van de respondenten typeert 35% de Brexit als kans en ziet 20% de Brexit als bedreiging. Slechts 15% van de organisaties ondervindt op dit moment al hinder van de Brexit. Toch prefereert een meerderheid een harde Brexit (32%) boven langer durende onzekerheid (26%). "Een mogelijke verklaring hiervoor is dat ongeveer 40% van de organisaties aangeeft voorbereid te zijn op een harde Brexit, terwijl dit voor slechts 14% niet geldt", aldus Volberda.

 

Energietransitie als kans

Naast de Brexit is de energietransitie een belangrijk thema voor het Nederlandse bedrijfsleven. De energietransitie houdt het bedrijfsleven bezig, vaak in positieve zin, blijkt uit de Monitor. Net iets meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven (51%) ziet de energietransitie als een kans tegenover 13% als een bedreiging. De helft van de bedrijven stelt dat de gevolgen van de energietransitie betaalbaar zijn, tegenover 16% die stelt dat de energietransitie onbetaalbaar is. Verder geeft bijna 2 op de 3 ondervraagde bedrijven (63%) aan momenteel bezig te zijn met de verduurzaming van hun energieverbruik.

 

Aantrekkelijk blijven voor werknemers

"Onze bevindingen op het terrein van investeren in innovatie vond ik ook erg opmerkelijk. Nederlandse bedrijven zouden bijna drie keer zoveel willen investeren in sociale vernieuwing dan in de klassieke vormen van innovatie, zoals investeringen in R&D of de aanschaf van nieuwe machines en technologie", vertelt Volberda. Een van de verklaringen hiervoor zou volgens hem kunnen zijn dat bedrijven - met het oog op de relatief krappe Nederlandse arbeidsmarkt - aantrekkelijk willen blijven voor hoger opgeleide werknemers.


Naast de hierboven genoemde bevindingen komt uit de Nederlandse Innovatie Monitor naar voren dat Noord-Holland koploper is als het gaat om de introductie van sleuteltechnologieën; de ICT-sector de meest innovatieve sector is; lokale bedrijven achterblijven op innovatie; bedrijven minder gericht zijn op opschaling van de bestaande markten; en er kansen liggen om meer te co-creëren met concurrenten.

 

Gerelateerd nieuws

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Cola met een strootje

Cola met een strootje

Rietjes van plastic? Onzin, vinden de oprichters van Straw by Straw. Omdat de natuur zelf al rietjes maakt, elk jaar weer. Geschikt voor het drinken van sappen, cocktails en koude dranken. Wat ze bedoelen? Strostengels.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »