EO

Lightyear rijdt 725 km zonder laden

26 juni 2019 om 16:01 uur

Maar liefst 725 kilometer rijdt de Lightyear One zonder tussentijds op te laden. Daarmee streeft de Nederlandse auto alle bestaande elektrische auto’s, waaronder de Tesla, ruimschoots voorbij.


"De beperkte rij-afstand is op het moment de grootste belemmering voor mensen om een elektrische auto aan te schaffen", zegt CEO Lex Hoefsloot. "Daarom hebben wij alles op alles gezet om die rij-afstand te vergroten."


En dat is gelukt. De vormgeving, de materiaalkeus, het relatief lichte gewicht, het feit dat de auto onderweg oplaadt met zijn motorkap en dak van zonnepanelen (5 m2 in totaal) en de aandrijving met vier elektrische wielmotoren, alles draagt eraan bij om een grote afstand te behalen met een relatief kleine batterij.

 

Gewone stekker

Bij onafhankelijke wielmotoren zijn er geen aandrijfassen en differentieel nodig waardoor er geen energie verloren gaat tussen motor en wielen. Interessant is ook de mogelijkheid om te laden aan een gewoon stopcontact. "Met een 230V-stekker kun je tot 400 kilometer per nacht laden", belooft Hoefsloot. Daarnaast laadt de batterij zichzelf op met behulp van zonne-energie, waarmee je tot 20.000 kilometer per jaar kunt laden. Dit is wel in landen met veel zon. In Nederland gaat Lightyear uit van 10.000 ‘gratis' kilometers.


Lightyear presenteerde het prototype van Lightyear One dinsdag 25 juni bij zonsopkomst. De alumni van de TU/e hadden er op dat moment twee jaar op zitten waarin ze het werkende prototype ontwikkelden. En dan gaat het niet alleen om de technologie, ze hebben ook de fondsen geworven, aandacht gecreëerd en ruim honderd exemplaren op reservering verkocht.

 

Reacties (2)

Geweldige auto, maar die moet helaas wel bijna twee ton kosten. Voor een stuk minder dan die prijs koop ik een (2e hands) elektrische auto voor door de weeks en een camper of benzineauto voor de vakantie. Alle begin is moeilijk en er is natuurlijk nog geen seriematige productie, maar zolang een elektrische auto alleen voor de (super)rijken is weggelegd, moet ik voorlopig nog maar in mijn Toyota Prius uit 2004 blijven rijden (nu 285.500 km mee gereden, geweldige auto hoor). Voor een prijs van rond de € 35.000,- zou ik de aankoop van de Lightyear zeker overwegen, maar nu laat mijn budget de gevraagde prijs in geen lichtjaren toe.
Leon van den Berg, 27 juni 2019 08:52
Beperkte rijafstand? Eerder het bedrag waarvoor je zo een auto koopt en vervolgens nog een huurcontract moet afsluiten voor batterijen.
Kostentechnisch weegt elektrisch totaal niet op wanneer je 15k+ km rijdt op jaarbasis.
Piet Hein, 27 juni 2019 08:29
 

Gerelateerd nieuws

En kwantumtransistoren maken we van... germanium!

En kwantumtransistoren maken we van... germanium!

Transistoren op basis van germanium kunnen berekeningen uitvoeren voor de toekomstige kwantumcomputer. Met deze ontdekking van het team van Menno Veldhorst (QuTech) staat de transistor, die sinds zijn uitvinding in de…

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

Door eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines kunnen deze 30% tot 60% efficiënter worden. Bedrijven besparen zo al tussen de 3% en 10% op hun elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit een pilot van…

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai grijpt de Consumer Electronics Show (CES) aan om zijn toekomstvisie op stedelijke mobiliteit te tonen. Het bedrijf demonstreert zijn concept voor personenvervoer door de lucht met het Personal Air Vehicle (PAV),…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Amsterdam

The Things Conference

Join The Things Conference to speed up your LoRaWAN development process.

Meer agendapunten »