EO

Kabinet investeert in ruimtevaart voor maatschappelijk belang

24 juni 2019 om 11:02 uur

Kabinet investeert in ruimtevaart voor maatschappelijk belang

Het Nederlandse kabinet zet de komende jaren in op aardobservatie, satellietcommunicatie en het toepassen van satellietdata en -signalen vanwege hun maatschappelijke belang en de economische kansen. Dat staat in de Nota Ruimtevaartbeleid 2019 die door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.


Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): "Technologie vanuit ruimtevaart is vaak de basis van alledaagse toepassingen. Denk aan navigatiesystemen en in de toekomst mogelijk zelfrijdende auto's. De sector zorgt in Nederland al jarenlang voor banen en inkomsten: ook dankzij kleinere, innovatieve bedrijven als het Amsterdamse Hiber (satellietcommunicatie) en Isis uit Delft (nanosatellieten). Deze activiteiten versterken onze kenniseconomie en verbeteren onze internationale concurrentiepositie. Daarom blijft het kabinet investeren in ruimtevaart."

 

Focus op aardobservatie, satellietcommunicatie en toepassen satellietdata

De totale investeringen van de Rijksoverheid in ruimtevaart - zowel lopende als nieuwe nationale en internationale programma's - bedraagt 373,4 miljoen euro van 2020 tot 2023.
Dit zijn inschrijvingen vanuit de ministeries van EZK, IenW en OCW in verplichte en optionele programma's van het European Space Agency (Esa) zoals aardobservatie en toegang tot de ruimte via Ariane en Vega draagraketten, de bijdrage aan het ontwikkelen en beheren van weersatellieten (Eumetsat), nationale programma's zoals het kosteloos beschikbaar maken van satellietdata voor Nederlandse bedrijven en organisaties via het satellietdataportaal en uitgaven van Defensie om via ruimtevaart bij te dragen aan veiligheid.


Afgelopen najaar maakten de Rijksoverheid, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Noordwijk al een gezamenlijke extra impuls van 26 miljoen euro voor de nationale ruimtevaart bekend. De bijdrage gaat naar de Space Campus Noordwijk, waar bedrijven en onderzoekers werken aan open innovaties voor en vanuit de ruimte. De ondersteuning gaat ook naar de modernisering van het nabij gelegen onderzoekscentrum Estec, het technologische hoofdkwartier van de Europese ruimtevaartorganisatie Esa waar 2800 mensen werken.

 

Gerelateerd nieuws

3D-print je houten stoel

3D-print je houten stoel

Kijk, als je een houten stoel nodig hebt, kun je natuurlijk een boom omzagen en het hout bewerken tot stoel. Of je doet als Maarten Baas en je laat de boom in een mal groeien, waarop je 200 jaar later een kant en klare…

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »