Sterke luchtvervuiling in metro Parijs aangepakt

Parijs gaat de strijd aan met luchtvervuiling op metro- en treinstations. Ondergronds is deze namelijk 30 keer hoger dan in de straten. De stad zet de luchtzuiveringstechniek van ENS in om de fijnstof- en roetdeeltjes uit de lucht te elimineren.

Begin juni zijn proefprojecten van start gegaan in een aantal trein- en metrostations in de regio van Ile-De-France, met als doel om de luchtkwaliteit in de stations te verbeteren. Deze experimenten maken deel uit van het project ‘L’appel à projet, Innovons pour l’air de nos stations. "We hebben een echt probleem met de luchtkwaliteit en we wilden projecten ondersteunen die kunnen worden gedupliceerd", zegt Jean-Philippe Dugoin Clément, gekozen als verantwoordelijke voor duurzame ontwikkeling in de regio. In december 2019 zullen de eindresultaten worden gepresenteerd.

In ondergrondse spoorwegvoorzieningen, zoals metro- en treinstations, is de lucht aanzienlijk meer vervuild met fijnstof dan in de bovengrondse buitenlucht. Regelmatige blootstelling aan hoge fijnstofconcentraties vormt een serieus gezondheidsrisico. Fijnstofdeeltjes worden ingeademd en kunnen ver in het lichaam doordringen met longaandoeningen en hart- en vaatziekten tot gevolg. Gedurende het vooronderzoek is in de metrostations een luchtvervuilingsniveau gemeten die tot 30 keer hoger is dan in de straten van Parijs.

Voor dit project hebben deelnemers Suez en Air Liquide gekozen voor de luchtzuiveringstechnologie van ENS Clean Air. De systemen staan geplaatst op de platforms van de Parijse stations Avenue-Foch en Alexandre Dumas. Tot september zullen de systemen de ondergrondse lucht zuiveren. In de startfase van dit project hebben beide organisaties verschillende luchtzuiveringstechnieken onderzocht waarbij de fijnstof eliminatie-techniek van ENS is geselecteerd en toegepast. Het onderzoek bevindt zich nu in de laatste fase, waarbij de werking van de techniek in het station wordt beproefd.