Met een zelfgebouwde raket de ruimte in

Veel jongetjes dromen ervan – en sommige doen het ook. Een raket bouwen om de ruimte in te schieten. De studenten van Delft Aerospace Rocket Engineering (Dare) denken dit te kunnen bereiken met de vierde versie van hun zelfgebouwde raket, die vorige week werd onthuld. De lancering vindt in de zomer van volgend jaar plaats vanaf de Denel Overberg Test Range in Zuid-Afrika.

Het is de bedoeling dat de Stratos IV-raket de symbolische grens van 100km overschrijdt. Als dat lukt, is de raket het eerste door studenten ontwikkelde ruimtevaartuig dat die hoogte haalt. En de eerste Nederlandse raket in de ruimte.

Dat is, áls het lukt. De Stratos III werd vorig jaar ook gelanceerd, maar klapte na 16 seconden uit elkaar.
De studenten claimen echter dat ze hebben geleerd van hun fouten en aanpassingen hebben gedaan waardoor de Stratos IV stabieler de lucht in zal gaan. Woordvoerder Klaas Burger: "Stratos III begon na de lancering om zijn as te tollen. Stratos IV heeft kleine thrusters die worden ontstoken zodra de gyroscopen en de elektronica detecteren dat de raket begint te tollen."

De IV is uitgerust van dezelfde Nimbus-raketmotor als de III, maar weegt 25% minder, namelijk 100kg zonder brandstof. Dat is gelukt door nieuwe productietechnieken en materialen toe te passen, zoals een ge-3d-printe titanium uitlaat.

De raket is 8,5 meter lang. 4,8 meter daarvan wordt in beslag genomen door een tank met vloeibaar lachgas. In de hybride raketmotor wordt een vaste brandstof gecombineerd met deze vloeibare oxidator. De vaste brandstof bestaat wederom uit een mengsel van kaarsvet, koffiezoetjes en aluminiumpoeder. Overigens onderzoekt het team de mogelijkheid om gebruik te maken van cryogeen opgeslagen brandstof.

Bekijk hier de designpresentatie (vanaf minuut 35)