Rondetafeldiscussie over veilig werken op hoogte

Vijf experts praten vanuit hun eigen expertise over veilig werken (op hoogte) in de industrie, de arbeidsmarkt en de meerwaarde van richtlijnen en checklists.

Deze rondetafeldicussie verscheen in het aprilnummer 2019 van het blad Europoort Kringen.  
Enkele citaten:
“Opdrachtgevers zien een arbeidsmiddel op hoogte altijd als een kostenpost. Je krijgt er tijdelijk iets voor, maar het gaat weg en dan is het gone.”
 
“Wij willen een veilige werkplek op hoogte creëren, dat mensen conform de Arboregels op een veilige manier hun werkplek kunnen bereiken.”
“Bereikbaarheidskosten zijn iets waar opdrachtgevers in hun planning als laatste aan denken, terwijl die soms de kosten van het totale project overstijgen. Daarom is het vaak een post waarop ze bezuinigen om het in het totaalplaatje passend te krijgen.”
"Er is personeelsschaarste, veel personeel komt uit het buitenland. In combinatie met de hogere veiligheidstandaarden die in de industrie worden gevraagd is communicatie des te belangrijker. Je hebt soms klussen waar driehonderd man lopen en misschien twintig de Nederlandse taal machtig zijn. Ga dan maar eens vertellen hoe ze volgens tekening en alle regels moeten werken.”