EO

‘Ondergronds waterreservoir is veelbelovend voor grootschalige elektriciteitsopslag’

17 juni 2019 om 10:57 uur

Nederland beschikt niet over de natuurlijke hoogteverschillen die nodig zijn voor een PAC. Echter, door een kunstmatig waterreservoir aan te leggen op ongeveer 1,4 km diepte in een hiervoor geschikte steenlaag die onder Zuid-Limburg ligt, kan wel hetzelfde worden bereikt. Door het grote hoogteverschil is op maaiveld relatief weinig ruimte nodig voor het bovenreservoir. Het benedenreservoir en de centrale (pompturbines en transformatoren) worden volledig ondergronds gerealiseerd.

Limburg lobbiet al lange tijd voor een grootschalig ondergronds stuwmeer dat als opslagsysteem kan dienen voor duurzaam opgewekte elektriciteit. Berenschot heeft het project onderzocht en concludeert dat O-PAC (Ondergrondse Pomp Accumulatie Centrale) een gunstig effect kan hebben op de productie van duurzame elektriciteit en in 2030 kostendekkend kan zijn.


De productie van duurzame elektriciteit uit wind en zon hangt af van het weer. Er is veel elektriciteit als het waait of als de zon schijnt, maar weinig als dat niet zo is. "Daarom zoeken we naar mogelijkheden om overschotten aan duurzame elektriciteit op te slaan", vertelt Mart van Bracht, programmadirecteur Systeemintegratie bij Topsector Energie.


Er bestaan nog weinig opties voor grootschalige opslag. Een kunstmatig ondergronds waterreservoir zou een kanshebber kunnen zijn. Een O-PAC bestaat uit een hoger gelegen bovenreservoir en een lager gelegen onderreservoir. Een elektriciteitsoverschot kan gebruikt worden om water via een turbine in het bovenreservoir te pompen. Dreigt er een tekort aan elektriciteit, dan kan het water via de turbine weer naar beneden stromen om zo elektriciteit op te wekken.


"Er was veel scepsis over O-PAC", vertelt van Bracht. "Het is toch bijzonder: een diep gat in een holte onder de grond waar je water in laat vallen. Maar uit het onderzoek van Berenschot blijkt dat het een serieus te nemen techniek is."

 

Techniek niet gecontroleerd

De studie van Berenschot gaat alleen in op de economische aspecten. Technische elementen zoals de hoogte van de investeringen en het onderhoud, zijn door O-PAC verstrekt. Dat verwacht dat de realisatie van het meer een investering van 1,8 miljard euro vraagt.


Volgens Berenschot is O-PAC een van de weinige grootschalige opslagtechnologieën die in 2030 kostendekkend kunnen zijn. Ook is het goedkopere oplossing om elektriciteitsoverschotten te benutten, dan energieconversie -en opslag in waterstof.


Van Bracht: "Of O-PAC straks ook een rol zal vervullen in het Nederlandse energiesysteem, is sterk afhankelijk van het klimaatakkoord. Er zijn al potentiële investeerders, maar die willen zekerheid. De overheid kan dit geven door stabiel beleid en eventueel door een duwtje in de rug te geven, bijvoorbeeld via gunstige financieringsfaciliteiten of garantieregelingen."

 

Gerelateerd nieuws

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

H-vision: Rotterdamse haven verduurzamen met blauwe waterstof

H-vision: Rotterdamse haven verduurzamen met blauwe waterstof

Bedrijven in de Rotterdamse haven gaan op grote schaal blauwe waterstof produceren en toepassen in industriële processen. Daardoor kan de uitstoot van CO2 nog voor 2030 met 2 tot 7 megaton omlaag. Dat blijkt uit een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »