Top Dutch Solar Racing wil effectief Australië door

Top Dutch Solar Racing, bestaande uit studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Friesland College en Noorderpoort, onthulde op woensdag 12 juni de eerste zonneauto van Noord-Nederland. Met deze auto doet het team mee aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

De zelfgebouwde zonneauto kan een snelheid van 140 kilometer per uur halen. Aangezien de studenten in Australië uitsluitend op zonne-energie rijden, is het de kunst om deze energie zo effectief mogelijk in te zetten. Daarvoor ontwikkelde het team onder andere een model voor de juiste snelheid. Het model baseert zich op bijvoorbeeld windkracht en weersverwachtingen en geeft daardoor continu de meest effectieve snelheid aan. Een mobiel weerstation dat meegaat in het autokaravaan moet zorgen voor goede data.

Zelf maken

Twee jaar geleden begonnen de studenten met het ontwikkelen van de auto. Vrijwel alle onderdelen hebben zij zelf gemaakt. Teamlid Eldert Zeinstra, structural engineer, zegt daarover: "Door zoveel mogelijk zelf te maken, weten we dat de verschillende onderdelen naadloos op elkaar aansluiten. Hierdoor werkt alles efficiënt en wordt de auto zo licht mogelijk."

De specs

  • Lengte: 5 meter
  • Breedte: 121 centimeter
  • Gewicht: 150 kilo
  • Chassis: carbon
  • Ophanging: composiet bladveer
  • Vermogen motor: 2 kilowatt
  • Vierwielsturing

Voorbereiding Australië

Het team bereidt zich momenteel voor op het vertrek naar Australië. Met name voor de coureurs is dit een belangrijk proces: zij zitten tijdens de wedstrijd een paar uur per dag in een kleine ruimte, met een temperatuur die kan oplopen tot 50 graden. Ze bereiden zich voor door middel van fysieke en mentale trainingen. Daarin krijgen ze hulp van bijvoorbeeld diëtisten en topsportcoaches en daarnaast werken ze veel aan hun beheersing van de auto.

Ook aan de auto zelf wordt nog gewerkt. Om de auto helemaal veilig en betrouwbaar te krijgen, moet er nog veel getest worden. De tests vinden onder andere plaats op het TT Circuit in Assen en op een deel van de openbare wegen in Appingedam.