Algoritme helpt robot menselijk gedrag te voorspellen (video)

In de samenwerking tussen mens en co- of robot, is het belangrijk dat de bot kan voorspellen wat de mens gaat doen. Zo is het veilig en efficiënt. Een nieuw algoritme, ontwikkeld aan het MIT, helpt bots te begrijpen in welke richting de mens zich beweegt. Zo weet hij of zijn collega eraan komt, of juist net is gepasseerd.

Het algoritme is ontwikkeld in een samenwerking tussen het MIT en autofabrikant BMW. Deze partijen hadden al eerder een productiehal ingericht waar robots een belangrijke rol speelden. De bots bleven echter steeds lange tijd stilstaan, om redenen die de onderzoekers eerst niet begrepen.

Nader onderzoek maakte duidelijk dat de robots geen gevoel voor richting hadden. Ze waren weliswaar voorzien van algoritmes die voorspellen welk traject een mens gaat afleggen, maar ze gedroegen zich alsof de mens elk moment op zijn schreden zou kunnen terugkeren. Als een medewerker net voorbij de plek was waar hij de robot zou kruisen, dacht de robot dus niet ‘hij moet eerst nog tot het eind en komt dan pas terug’, maar ‘hij is vlakbij de kruising. Het is nu niet veilig om door te gaan’.

Het verbeterde richtingsgevoel zorgt dat de bot weet of zijn menselijke collega op de heen- of op de terugweg is.