EO

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

12 juni 2019 om 12:54 uur

Met de droge techniek kunnen ook elektrodes worden gemaakt van materialen die niet goed reageren op de vloeibare chemicaliën die nu worden gebruikt

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Materiaal- en Beamtechnologie IWS in Dresden hebben een manier gevonden om de elektrodes van batterijen te coaten met een droge film, in plaats van met vloeibare chemicaliën. Het proces is niet alleen veel minder toxisch, het scheelt ook bergen energie.


Nu kopen autofabrikanten hun accucellen in Azië. De technologiebedrijven daar hebben namelijk al tientallen jaren ervaring in de massaproductie ervan. Bovendien wordt bij de productie veel energie gebruikt - en die is daar goedkoop.


Doordat het nieuwe proces veel minder energie vraagt, wordt het betaalbaar om de technologie naar Europa te halen. Bovendien is het minder toxisch en kunnen met de droge film ook materialen worden gecoat die nat niet te coaten zijn. Project manager Benjamin Schumm: "Dit maakt het mogelijk om elektrodes te gaan maken van materialen die nu moeilijk of zelfs onmogelijk te verwerken zijn. En voor toekomstige batterijen met een hogere energiedichtheid zijn juist deze materialen nodig."


De nieuwe coating is samengesteld uit het actieve materiaal en bindende polymeren. Dit droge mengsel wordt in en walserij verwerkt tot een elektrodefilm van ongeveer 100 micrometer dik. "De krachten in dit systeem trekken complete molecuulketens uit de polymeren", aldus Schumm. "Deze fibrillen gaan met de ionen samen als in soort spinnenweb, waardoor het elektrodemateriaal zijn stabiliteit verkrijgt. Het resultaat is een flexibele laag droog elektrodemateriaal. Deze film wordt vervolgens op een aluminiumfolie aangebracht om de accu-elektrode te vormen.


"Op deze manier kunnen we ook materialen ontwikkelen voor nieuwe accugeneraties waarin klassieke processen niet werken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om apparaten voor energieopslag die zowel zwavel als actief materiaal gebruiken, of om zogenaamde vaste-stofaccu's die ion-geleidende vaste stoffen gebruiken in plaats van ontvlambare vloeibare elektrolyten. Deze accu's kunnen meer energie opslaan in hetzelfde volume als de huidige lithium-ion-accu's. Echter, deze vaste elektrolyten kunnen hun functionaliteit verliezen bij contact met oplosmiddelen. Een oplosmiddelvrij coatingproces is daarom veel geschikter voor de productie van deze opslagmaterialen."

 

Industriële partners

De engineers werken nu samen met de industriële partners Saueressig, Indev, Netzsch Trockenmahltechnik en BroadBit Batteries om een doorbraak te krijgen en de technologie naar de markt te kunnen brengen.

 

Gerelateerd nieuws

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai Motor heeft zijn eerste hybride auto met zonnedak gepresenteerd. De silicium panelen kunnen de accu met 30 tot 60% per dag opladen, ook tijdens het rijden. In zes uur per dag kan het rijbereik op jaarbasis zo…

Gewijzigde versie NEN 3140 en NEN 3840 gepubliceerd

Gewijzigde versie NEN 3140 en NEN 3840 gepubliceerd

De normen voor de bedrijfsvoering van elektrische installaties, NEN 3140 (laagspanning) en NEN 3840 (hoogspanning), zijn gewijzigd. Dit zijn de normen voor werken aan elektrische installaties.

Gefrustreerde ionen geven vast elektrolyt enorm geleidingsvermogen

'Gefrustreerde ionen' geven enorm geleidingsvermogen aan 'nieuwe klasse vast elektrolyt'

Er is een potentiële doorbraak gevonden voor batterijen met vast elektrolyt. Het gaat om een kristallijn materiaal met opmerkelijk hoog ionengeleidingsvermogen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 augustus 2019, vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

Meer agendapunten »