Intelligente inlegzool analyseert risicovol gedrag

Atos en de startup Rcup hebben intelligente morfologische inlegzolen ontwikkeld die kunnen helpen om klachten aan het bewegingsapparaat te voorkomen. De zolen zijn voorzien van sensoren die data verzamelen over het gedrag van de gebruiker. De gegevens worden geanalyseerd met behulp van machine learning, waarna de gebruiker een rapport krijgt opgestuurd en zijn gedrag kan aanpassen.

De zolen zijn bedoeld voor operationele medewerkers en worden op maat gemaakt. De verzamelde data variëren van objecten die operators verplaatsen tot bewegingen in de fabriek. Atos host en beveiligt het platform waarop gegevens worden geladen en heeft de algoritmes ontwikkeld waarmee de gegevens worden geanalyseerd. De resultaten worden gepresenteerd in de vorm van volgens de initiatiefnemers begrijpelijke indicatoren. Deze maken het mogelijk om real time maar ook daarna ‘alerts’ te genereren. Ook bieden zij informatie waarmee de oorzaken van klachten beter kunnen worden doorgrond en hierop specifieke maatregelen kunnen worden afgestemd. Alle data worden beveiligd op basis van een ‘privacy by design’-aanpak, vanaf het ontwerp van de inlegzolen tot aan de algoritmes.

"Met dit wereldwijde project zet Atos een ruime reeks van competenties in – consulting, data science, dataprotectie, ontwikkeling, integratie en hosting – en maken we maximaal gebruik van ons partnership met Google Cloud, dat de desingtools ontwikkelde. Dit stelt ons in staat een robuuste en innovatieve oplossing te bieden aan onze klanten in de maakindustrie, maar ook aan verzekeringsbedrijven en medisch personeel", aldus Philippe Mareine van Atos.

Kunstmatige intelligentie

"We willen met behulp van kunstmatige intelligentie een einde maken aan werkgerelateerde ongevallen en aandoeningen, die niet alleen erg pijnlijk kunnen zijn, maar ook handicaps kunnen veroorzaken", voegt oprichter Frédéric Lassara van Rcup toe. "De samenwerking met een toonaangevend bedrijf als Atos stelt ons in staat om de ontwikkeling van nieuwe innovatieve oplossingen gezamenlijk in een stroomversnelling te brengen."

Toonaangevende spelers in de Franse maakindustrie, de bouwsector en het verzekeringswezen zijn van plan zich aan te sluiten bij het project Mission Zero Accident om de oplossing in hun eigen bedrijfsomgeving te testen.