EO

Starter in technieksector verwacht flinke verdiensten

11 juni 2019 om 12:32 uur

Ruim de helft van de starters ziet zichzelf niet in de techniek werken. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank. Wel zijn de financiële verwachtingen van werken in deze sector onder starters hooggespannen: 53% verwacht met een baan in de techniek te kunnen cashen. Dit ten opzichte van de financiële compensatie binnen salesfuncties (43%) en de logistiek (12%).


Nationale Vacaturebank nam drie grote functiegroepen onder de loep en ondervroeg 2000 Nederlanders naar hun perceptie van de functiegebieden sales, logistiek en techniek.


Het werk in de technieksector wordt als lastig geclassificeerd; 64% van de starters verwacht dat het erg moeilijk is. Ter vergelijking; 24% denkt dat salesfuncties lastig zijn, 23% vindt dat van logistiek werk. De technieksector kampt nog steeds met vooroordelen. ‘"e vraag naar technici blijft groeien, het aantal openstaande vacatures was nog nooit zo hoog", aldus Irene van Cappelle, B2C Marketeer Nationale Vacaturebank. "Momenteel telt ons platform zo'n 13.000 vacatures in de techniek en ruim 6.000 in sales en logistiek. Vooral het imago van de technische sector staat werkgevers in de weg bij het aantrekken van starters. Zonde, want de inhoud van het werk en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zouden redenen kunnen zijn voor starters om de sector eens te verkennen."

 

Sales: leuker dan je denkt

Op zoek naar een baan met goede secundaire arbeidsvoorwaarden? Dan is een salesfunctie volgens een kwart van de starters een schot in de roos. Maar ook onder ervaren werkenden heeft de commerciële sector op dit gebied een goed imago: 24% verwacht hier de beste secundaire arbeidsvoorwaarden te hebben. Opvallend is dat Nederlanders met werkervaring de werkzaamheden binnen salesfuncties ook heel erg leuk vinden (28%). Dit in tegenstelling tot de starters, waarvan slecht 18% sales-werkzaamheden heel erg leuk lijkt.

 

Meer vrouwen in de techniek

Alle onderzochte functiegroepen staan in de top 4 van favoriete functies van mannen. Vrouwen zijn minder enthousiast over deze sectoren, bij hen gaat de hoogste notering naar een commerciële functie. Van Cappelle: "Techniek en logistiek staan helaas bekend als mannenberoepen en het aantal vrouwelijke werknemers in deze sector blijft achter. Toch neemt het aantal (jonge) vrouwen dat kiest voor een technische opleiding wel toe. Dat zien wij ook terug in de bezoekers op ons platform. Het aantal vrouwen dat banen in de techniek en logistiek bekijkt, is in de afgelopen vijf jaar licht toegenomen. De bezoekers die banen in de techniek bekijken zijn 60% man en 40% vrouw. In de logistiek is dit zelfs 43% man en 57% vrouw. Dat biedt perspectief. Maar als zij vervolgens geen vacature kunnen vinden die hen persoonlijk aanspreekt, is de kans groter dat ze afhaken."


Want ook de vacature-inhoud en uitstraling zijn nog vaak traditioneel en gericht op mannen, terwijl bewezen is dat vrouwen beter reageren op een lifestylemerk. "Denk aan de actie van Opel, met de ‘vrouwelijke vacature' voor Jade, die aantoonbaar beter aansloeg maar inhoudelijk geen zin afweek van de originele vacature", aldus Van Cappelle.

 

Gerelateerd nieuws

FutureTec streeft naar innovatie techniekonderwijs

FutureTec streeft naar innovatie techniekonderwijs

In de regio Eindhoven is een samenwerkingsverband gestart om techniekonderwijs te innoveren en te zorgen voor duurzame inzetbaarheid van technische vakmensen. Brainport Industries College (BIC), Brainport Industries,…

Geautomatiseerd kunstwerken tekenen in het zand

Geautomatiseerd kunstwerken tekenen in het zand

Als onderdeel van hun diplomaproject bij HTL Salzburg ontwikkelden Jakob Größlinger, Filip Okic, Christoph Praschl en Lukas Steinbichler een numeriek bestuurde zandplotter. De jonge ingenieurs werden daarbij…

Nog geen Cao Metaal & Techniek; bonden bereiden acties voor

Nog geen Cao Metaal & Techniek; bonden bereiden acties voor

Na 36 uur lang onderhandelen in de reserveronde op 4 juni hebben werkgevers en vakbonden geen akkoord kunnen bereiken over een nieuwe cao Metaal & Techniek (kleinmetaal). Toch heeft de Federatie…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 november 2019, Arnhem - Doorwerth

TRAINING ATEX 114

20 november 2019, Tiel

Nationale Cobot Dag

Op de Nationale Cobot Dag demonstreren zeker 9 cobotmerken wat ze kunnen.

Meer agendapunten »