EO

Nog geen Cao Metaal & Techniek; bonden bereiden acties voor

07 juni 2019 om 07:09 uur

Na 36 uur lang onderhandelen in de reserveronde op 4 juni hebben werkgevers en vakbonden geen akkoord kunnen bereiken over een nieuwe cao Metaal & Techniek (kleinmetaal). Toch heeft de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), waar de cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf onderdeel van is, de vakbonden een eindbod gedaan. De werkgevers bieden in de nieuwe cao met een looptijd van 24 maanden een loonsverhoging van 3% op 1 september 2019, 2% op 1 mei 2020 en 1% op 1 januari 2021. De FWT geeft de vakbonden tot 12 juni te reageren op dit laatste bod.


Op de FNV Metaal-website is t elezen: ‘Een onaanvaardbaar eindbod, zo oordeelden onze landelijke kaderleden. Daarom stellen wij de werkgevers nu een ultimatum. Als ze daar niet serieus op in gaan, gaan we over tot stakingen. En dat in een sector die keer op keer een nieuw winstrecord boekt en een schreeuwend tekort aan vakmensen heeft.'


De bond vindt dat het eindbod van de werkgevers niet alleen onder de gestelde looneis ligt, ook wordt het generatiepact geen recht gedaan. Verder konden er ook geen harde garanties worden gegeven voor de gevraagde betere werk-privé balans, afschaffing van jeugdschalen en maatregelen voor duurzame inzetbaarheid.

 

Oudere werknemers ontzien

De werkgevers vinden dat hun ‘eindbod' naast een fatsoenlijke loonsverhoging meer voorstellen bevat. Zo zijn er diverse maatregelen opgenomen om oudere werknemers te ontzien en duurzame inzetbaarheid en sociale innovatie te bevorderen. De werkgevers hebben de intentie om 3000 werknemers die nu nog een flexibel contract hebben aan een vaste baan helpen. De proef met het Generatiepact op vrijwillige basis willen zij voortzetten, waardoor oudere werknemers de kans hebben om geleidelijk minder te gaan werken.

 

Langer vitaal

FWT vindt ook dat het recht op seniorendagen in het eindbod van de werkgevers blijft bestaan. "Nu werknemers langer vitaal blijven, stellen wij voor om de seniorendagen niet te laten ingaan op de leeftijd van 53 jaar, maar op de leeftijd van 56 jaar, met een overgangsregeling voor de huidige werknemers in deze leeftijdsgroep. Werkgevers willen in samenwerking met opleidingsfondsen ouderen ondersteunen bij het aanleren van digitale vaardigheden. Een noodzakelijke ontwikkeling, omdat de sector Metaal en Techniek in hoog tempo digitaliseert."


Bestuurder Petra Bolster van FNV Metaal vindt dit teleurstellend.

 

Persoonlijk opleidingsbudget

Verder pleiten de werkgevers er voor 1000 vouchers van 1500 euro beschikbaar te stellen die werknemers kunnen inzetten als persoonlijk opleidingsbudget. Om uitzendkrachten te behouden voor de sector, kunnen ook zij gebruik maken van een deel van de vouchers.

 

Aandacht voor technologische ontwikkeling

De werkgevers vinden sociale en organisatorische innovatie belangrijk. In het eindbod is daarom een voorstel opgenomen om de cao-partijen samen met de opleidingsfondsen de gevolgen van de technologische ontwikkeling op het gebied van arbeid, opleiding en werkgelegenheid te laten bestuderen.

 

Aantrekkelijke sector

FNV Metaal zet vooral in op een aantrekkelijke sector en begrijpt daarom niet waarom de metaalwerkgevers tot nu in de onderhandelingen dat nog niet hebben omgezet in aantrekkelijke afspraken. Vooral voor jonge instromers moet het aantrekkelijker zijn om een baan in de metaalsector te nemen, nu er zo'n groot tekort is aan goed gekwalificeerd technisch personeel. De FNV ziet dan ook graag dat jongeren niet langer flexcontracten krijgen aangeboden.


Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal: "We hebben er echt alles aan gedaan om een goede cao af te spreken, waardoor de sector weer aantrekkelijk wordt. Maar de werkgevers houden de hand op de knip en er zit nauwelijks koopkrachtvooruitgang in de voorstellen. Ongelofelijk in een sector met een schreeuwend tekort aan vakkrachten."

 

Gerelateerd nieuws

FutureTec streeft naar innovatie techniekonderwijs

FutureTec streeft naar innovatie techniekonderwijs

In de regio Eindhoven is een samenwerkingsverband gestart om techniekonderwijs te innoveren en te zorgen voor duurzame inzetbaarheid van technische vakmensen. Brainport Industries College (BIC), Brainport Industries,…

Merendeel bedrijven leeft arbo-regels onvoldoende na

Merendeel bedrijven leeft arbo-regels onvoldoende na

Uit het onderzoek 'Arbo in bedrijf 2018' van de Inspectie SZW blijkt dat het merendeel van de onderzochte bedrijven arbo-regels onvoldoende naleeft.

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »