EO

Verf die nooit vervaagt

22 mei 2019 om 12:46 uur

Wat als je nooit meer een brug hoeft te schilderen? Of een schip? Of een boorplatform? Onderzoeker Jessica Clough en haar collega’s aan de Wur ontwikkelden een verf die nooit zijn kleur verliest. Ze lieten zich inspireren door pauwen, vlinders en kevers.


Bron: Resource

 

"Deze verf vervaagt niet en bevat het geen toxische pigmenten", zegt Jessica Clough, onderzoeker bij leerstoelgroep Fysische Chemie en Soft Matter. "Daardoor is hij ook niet schadelijk voor de gezondheid. De onderzoekers* publiceerden hun bevindingen in wetenschappelijk magazine Advanced Optical Materials .


Normaal gesproken ontstaat kleur omdat pigmenten in de verf een deel van het licht absorberen en een deel weerkaatsen. Je ziet alleen het licht dat weerkaatst wordt. De reden dat kleur ontstaat, is tevens de reden voor de vergankelijkheid. Want bij het absorberen van licht ontstaan chemische processen die het pigment afbreken.

 

Miljoenen jaren goed

Het kan ook anders. Bij vlindervleugels of pauwenveren bijvoorbeeld, gaan de stralen die niet teruggekaatst worden gewoon rechtdoor, in plaats van dat ze geabsorbeerd worden. Daardoor ontstaat een zogenoemde fotonische kleur, die zeer lang zijn intensiteit behoudt. Clough: "Er zijn fossielen van insecten die miljoenen jaren oud zijn en toch nog net zo sterk gekleurd."


De onderzoekers slaagden erin om de nanostructuren uit het dierenrijk na te bouwen in het lab door piepkleine plastic balletjes op te stapelen. Tussen de balletjes stopten ze siliciumdioxide. Bij verhitting verdwijnen de plastic bolletjes en wordt de siliciumdioxide hard. Zo ontstaat een geraamte met lucht op de plaatsen van de balletjes. De grootte van de balletjes bepaalt welke kleur er ontstaat: blauw bij de kleinste balletjes, dan groen en paars bij de grootste balletjes.

 

Rood is lastig

Vooralsnog is het kleurenassortiment beperkt. "Blauw en groen lukken goed, maar structuren die rood weerkaatsen, weerkaatsen ook blauw. Dus dan wordt het paars." In de natuur zijn er ook geen rode fotonische kleuren. Rode veren bij papegaaien zijn bijvoorbeeld het gevolg van een chemische kleur. De onderzoekers hopen dit in de toekomst te verhelpen met een mengsel van kleine en grote balletjes, dat blauw niet weerkaatst.


Ook felle kleuren zijn nog lastig omdat de balletjes wit licht weerkaatsen, zodat pastelkleuren ontstaan. "Dat kun je onderdrukken door een beetje houtskool toe te voegen."


De verf wordt nu nog in het lab gemaakt, maar kan eigenlijk al in productie genomen worden voor allerlei toepassingen.

 

Reacties (3)

Beste Marcel,

In het algemeen worden structuren zoals bruggen en boorplatforms geverfd om het onderliggende materiaal te beschermen. Dat zou ook kunnen gelden voor verven die onze pigmenten bevatten. Of de verf het materiaal wel of niet beschermt ligt meer aan het bindmiddel dan aan het pigment zelf. Dus als de pigmenten met het juiste bindmiddel kunnen worden gecombineerd dan kun je wel een fotonische metaalbeschermende verf maken. Natuurlijk moet dit wel eerst worden getest (bijvoorbeeld om te checken of de pigmenten niet zorgen voor scheurtjes in de verflaag).

Met vriendelijke groeten,
Jessica
Jessica Clough, 27 mei 2019 10:58
Kom die verf eens in Nieuw Zeeland testen. Er zijn hier regios met minstens 2x zo veel zonne uren dan in Nederland en dan ook nog een hogere UV intensiteit. Verf vervaagt hier vrij snel en vooral bij rood pigment gaat het erg snel.
Hans-Peter, 23 mei 2019 11:58
De introductie is een misser van jewelste.
Bruggen, schepen en boorplatforms, net als je kozijnen, verf je niet om kleurbehoud.
Die verf je om te beschermen tegen omgevingsinvloeden. Zout, water, zonlicht...
En die verf wordt gewoon afgestoten door de ondergrond en verweerd door datzelfde zout, water en zonlicht.
Als ze dáár nou eens iets op vinden...dàt zou ik nog eens een prestatie vinden.
Marcel, 23 mei 2019 09:54
 

Gerelateerd nieuws

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Onder de noemer slimme toiletten worden snufjes als föhns, muziek en warme sproeiers ingezet om toiletbezoek comfortabeler te maken. De écht slimme toiletten van de toekomst gaan volgens imec echter helpen om inzicht…

Verwachting technologische industrie in jaren niet zo negatief

Verwachting technologische industrie in jaren niet zo negatief

Producenten in de technologische industrie verwachten dat de vertraging van de economische groei verder door zal zetten. Ondernemers zijn opvallend pessimistisch over de verwachte economische ontwikkelingen, zo blijkt…

Onzichtbare afvalberg van elektrische apparaten hoger dan ooit

Onzichtbare afvalberg van elektrische apparaten hoger dan ooit

Nederlanders moeten een extra inspanning gaan leveren om meer afgedankte elektrische en elektronische apparaten in te leveren voor recycling. Anders ontstaat een nieuw maatschappelijk probleem, zegt Heel Holland Recyclet…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

3 september 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

De norm NEN 6787 stelt het veiligheidsniveau waaraan nieuwe en bestaande bruggen moeten voldoen en is...

4 september 2019, D&F kantoor Breda

HAZOP

De HAZOP studie is een veelgebruikte methode voor het identificeren van risico’s en ongewenste...

Meer agendapunten »