EO

Verf die nooit vervaagt

22 mei 2019 om 12:46 uur

Wat als je nooit meer een brug hoeft te schilderen? Of een schip? Of een boorplatform? Onderzoeker Jessica Clough en haar collega’s aan de Wur ontwikkelden een verf die nooit zijn kleur verliest. Ze lieten zich inspireren door pauwen, vlinders en kevers.


Bron: Resource

 

"Deze verf vervaagt niet en bevat het geen toxische pigmenten", zegt Jessica Clough, onderzoeker bij leerstoelgroep Fysische Chemie en Soft Matter. "Daardoor is hij ook niet schadelijk voor de gezondheid. De onderzoekers* publiceerden hun bevindingen in wetenschappelijk magazine Advanced Optical Materials .


Normaal gesproken ontstaat kleur omdat pigmenten in de verf een deel van het licht absorberen en een deel weerkaatsen. Je ziet alleen het licht dat weerkaatst wordt. De reden dat kleur ontstaat, is tevens de reden voor de vergankelijkheid. Want bij het absorberen van licht ontstaan chemische processen die het pigment afbreken.

 

Miljoenen jaren goed

Het kan ook anders. Bij vlindervleugels of pauwenveren bijvoorbeeld, gaan de stralen die niet teruggekaatst worden gewoon rechtdoor, in plaats van dat ze geabsorbeerd worden. Daardoor ontstaat een zogenoemde fotonische kleur, die zeer lang zijn intensiteit behoudt. Clough: "Er zijn fossielen van insecten die miljoenen jaren oud zijn en toch nog net zo sterk gekleurd."


De onderzoekers slaagden erin om de nanostructuren uit het dierenrijk na te bouwen in het lab door piepkleine plastic balletjes op te stapelen. Tussen de balletjes stopten ze siliciumdioxide. Bij verhitting verdwijnen de plastic bolletjes en wordt de siliciumdioxide hard. Zo ontstaat een geraamte met lucht op de plaatsen van de balletjes. De grootte van de balletjes bepaalt welke kleur er ontstaat: blauw bij de kleinste balletjes, dan groen en paars bij de grootste balletjes.

 

Rood is lastig

Vooralsnog is het kleurenassortiment beperkt. "Blauw en groen lukken goed, maar structuren die rood weerkaatsen, weerkaatsen ook blauw. Dus dan wordt het paars." In de natuur zijn er ook geen rode fotonische kleuren. Rode veren bij papegaaien zijn bijvoorbeeld het gevolg van een chemische kleur. De onderzoekers hopen dit in de toekomst te verhelpen met een mengsel van kleine en grote balletjes, dat blauw niet weerkaatst.


Ook felle kleuren zijn nog lastig omdat de balletjes wit licht weerkaatsen, zodat pastelkleuren ontstaan. "Dat kun je onderdrukken door een beetje houtskool toe te voegen."


De verf wordt nu nog in het lab gemaakt, maar kan eigenlijk al in productie genomen worden voor allerlei toepassingen.

 

Reacties (3)

Beste Marcel,

In het algemeen worden structuren zoals bruggen en boorplatforms geverfd om het onderliggende materiaal te beschermen. Dat zou ook kunnen gelden voor verven die onze pigmenten bevatten. Of de verf het materiaal wel of niet beschermt ligt meer aan het bindmiddel dan aan het pigment zelf. Dus als de pigmenten met het juiste bindmiddel kunnen worden gecombineerd dan kun je wel een fotonische metaalbeschermende verf maken. Natuurlijk moet dit wel eerst worden getest (bijvoorbeeld om te checken of de pigmenten niet zorgen voor scheurtjes in de verflaag).

Met vriendelijke groeten,
Jessica
Jessica Clough, 27 mei 2019 10:58
Kom die verf eens in Nieuw Zeeland testen. Er zijn hier regios met minstens 2x zo veel zonne uren dan in Nederland en dan ook nog een hogere UV intensiteit. Verf vervaagt hier vrij snel en vooral bij rood pigment gaat het erg snel.
Hans-Peter, 23 mei 2019 11:58
De introductie is een misser van jewelste.
Bruggen, schepen en boorplatforms, net als je kozijnen, verf je niet om kleurbehoud.
Die verf je om te beschermen tegen omgevingsinvloeden. Zout, water, zonlicht...
En die verf wordt gewoon afgestoten door de ondergrond en verweerd door datzelfde zout, water en zonlicht.
Als ze dáár nou eens iets op vinden...dàt zou ik nog eens een prestatie vinden.
Marcel, 23 mei 2019 09:54
 

Gerelateerd nieuws

Boyan Slat krijgt concurrentie van een krab

Boyan Slat krijgt concurrentie van een krab

Aan de TU in Pisa is een robot-krab ontworpen die plastics uit de oceaan vist. Silver (Seabed-Interaction Legged Vehicle for Exploration and Research) is vorige week getest in de zee bij Meloria voor de Italiaanse kust.

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Materiaal- en Beamtechnologie IWS in Dresden hebben een manier gevonden om de elektrodes van batterijen te coaten met een droge film, in plaats van met vloeibare…

Nieuwe testperiode Ocean Cleanup System 001 in juni

New & improved: de Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup-organisatie van Boyan Slat gaat in de maand juni een nieuwe testperiode in met een aangepast ontwerp. Het nieuwe opruimsysteem 001/B gaat worden getest in de Grote Oceaan op dezelfde plek als System 001…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 juni 2019, Den Bosch

Power Electronics 2019

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

19 juni 2019, Vianen

Instrumentatie & Analyse event

Het Instrumentatie & Analyse event gaat over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagende...

Meer agendapunten »