EO

Meer CO2 voor een beter klimaat (video)

22 mei 2019 om 12:13 uur

De meeste berichten over CO2 en het klimaat, gaan over een vermindering. Aan de Stanford universiteit willen ze het CO2-gehalte in de atmosfeer echter juist opkrikken om het klimaat een zetje in de goede richting te geven. De reden? Methaan is nog veel schadelijker. En dat kan je omzetten in CO2.


De hoeveelheid methaan in onze atmosfeer is eigenlijk vrij beperkt. Maar het is een krachtig broeikasgas, dus dat kleine beetje heeft veel effect. Maar liefst 84 keer meer dan dezelfde hoeveelheid CO2, aldus de onderzoekers in Nature. Bovendien is het lastig om de uitstoot van methaan, die voor 60% voor rekening van de mens komt, te verminderen, omdat het gas vrijkomt bij de veeteelt en sommige vormen van landbouw, zoals de rijstteelt.


"In de meeste scenario's waarin het klimaat wordt verbeterd door CO2 te verwijderen, gaat het over honderden miljarden tonnen die worden afgebroken in de loop van enkele decennia. En dan lukt het nog niet om terug te komen op een pre-industrieel CO2-niveau", aldus onderzoeker en chemicus Ed Solomon. "Met methaan ligt dat anders. Als we 3,2 miljard ton omzetten in CO2, zitten we weer op het methaanniveau van voor de industrialisatie. En de hoeveelheid CO2 die we toevoegen, is gelijk aan die van een paar maanden industriële uitstoot."


Klinkt plausibel. Nu het methaan nog te vangen. Gezien de geringe dichtheid van het gas, is dat nog niet zo eenvoudig, maar daar hebben de Stanforders iets op gevonden: zeoliet. Dit kristallijne aluminosilicaat heeft een zeer poreuze moleculaire structuur en het kan koper en ijzer vasthouden. Dit maakt het tot een veelbelovende katalysator voor de vangst van methaan en andere broeikasgassen. De onderzoekers stellen zich een apparaat voor dat met gigantische ventilatoren lucht aanzuigt en dit langs pellets of poeder van zeoliet voert om het methaan te vangen. Vervolgens is nog slechts warmte nodig om dit om te zetten in CO2.

 

Reacties (1)

En het gevangen methaan kan dus prima als brandstof worden gebruikt. Wellicht een milieuvriendelijke oplossing voor de mobiliteit of verwarming in huis!
H. Wildschut, 23 mei 2019 09:05
 

Gerelateerd nieuws

Industriële topmensen willen strategie voor duurzaam Europa

Industriële topmensen willen strategie voor duurzaam Europa

Een grote groep van topmensen uit het Europese bedrijfsleven zal begin november in Brussel aandacht vragen voor een Europese strategie voor een duurzaam Europa. Een oproep van de organisatie CSR Europe is al door…

28 miljoen subsidie voor klimaatinvesteringen industrie

28 miljoen subsidie voor klimaatinvesteringen industrie

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland moet op korte termijn omlaag. Daarom opent op 1 augustus de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie. De regeling stimuleert hiermee grootschalige projecten rond…

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 augustus 2019, vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

Meer agendapunten »