Meer CO2 voor een beter klimaat (video)

De meeste berichten over CO2 en het klimaat, gaan over een vermindering. Aan de Stanford universiteit willen ze het CO2-gehalte in de atmosfeer echter juist opkrikken om het klimaat een zetje in de goede richting te geven. De reden? Methaan is nog veel schadelijker. En dat kan je omzetten in CO2.

De hoeveelheid methaan in onze atmosfeer is eigenlijk vrij beperkt. Maar het is een krachtig broeikasgas, dus dat kleine beetje heeft veel effect. Maar liefst 84 keer meer dan dezelfde hoeveelheid CO2, aldus de onderzoekers in Nature. Bovendien is het lastig om de uitstoot van methaan, die voor 60% voor rekening van de mens komt, te verminderen, omdat het gas vrijkomt bij de veeteelt en sommige vormen van landbouw, zoals de rijstteelt.

"In de meeste scenario’s waarin het klimaat wordt verbeterd door CO2 te verwijderen, gaat het over honderden miljarden tonnen die worden afgebroken in de loop van enkele decennia. En dan lukt het nog niet om terug te komen op een pre-industrieel CO2-niveau", aldus onderzoeker en chemicus Ed Solomon. "Met methaan ligt dat anders. Als we 3,2 miljard ton omzetten in CO2, zitten we weer op het methaanniveau van voor de industrialisatie. En de hoeveelheid CO2 die we toevoegen, is gelijk aan die van een paar maanden industriële uitstoot."

Klinkt plausibel. Nu het methaan nog te vangen. Gezien de geringe dichtheid van het gas, is dat nog niet zo eenvoudig, maar daar hebben de Stanforders iets op gevonden: zeoliet. Dit kristallijne aluminosilicaat heeft een zeer poreuze moleculaire structuur en het kan koper en ijzer vasthouden. Dit maakt het tot een veelbelovende katalysator voor de vangst van methaan en andere broeikasgassen. De onderzoekers stellen zich een apparaat voor dat met gigantische ventilatoren lucht aanzuigt en dit langs pellets of poeder van zeoliet voert om het methaan te vangen. Vervolgens is nog slechts warmte nodig om dit om te zetten in CO2.