Heineken optimaliseert productielijn met 3D-print onderdelen en tools (video)

De engineers van Heineken in Sevilla (ES) gebruiken sinds kort een Ultimaker S5 om op maat gemaakte tools en machineonderdelen te printen in de brouwerij. Hierdoor is de productie-uptime vergroot en liggen de productiekosten van deze onderdelen zo’n 80% lager.

"En dat terwijl we ons pas in de beginfase bevinden wat 3D-printen betreft," zegt Isabelle Haenen, die verantwoordelijk is voor Global Supply Chain Procurement. "We gebruiken 3D-printing nu om tools te maken voor onderhoud en kwaliteitscontroles, om de productielijn te optimaliseren en om de veiligheid vergroten. Ik denk dat er in de toekomst nog meer mogelijk is."

De brouwerij produceert verschillende merken bier en heeft een productiecapaciteit van 500 miljoen liter per jaar. De engineers maken nu een jaar gebruik van 3D-printen. Eerst werd de Ultimaker 2+ gebruikt, maar inmiddels gebruikt Heineken meerdere Ultimaker S5 printers, die groter zijn en geschikt voor professioneel gebruik. In het begin werd de 3D-printtechnologie alleen ingezet voor het maken van veiligheidstoepassingen, maar al snel begonnen de engineers ook onderdelen voor machines te printen.

Vallende flessen

Het printen van reserveonderdelen bleek invloed te hebben op de kosten en just in time beschikbaarheid van de onderdelen. Bovendien konden de engineers ontwerpen optimaliseren. Verschillende onderdelen werden vervangen door aangepaste onderdelen met een geoptimaliseerd design. Een metalen onderdeel van de kwaliteitssensor op de transportband stootte bijvoorbeeld vaak flessen om, waardoor blokkades ontstonden en goede flessen op de grond terecht kwamen. Een herontworpen 3D-geprint onderdeel voorkomt dit.

Ook zijn volledig nieuwe tools gecreëerd die het eenvoudiger maken om onderhoud uit te voeren of de kwaliteit van producten en machines te controleren. Deze tools helpen om te voorkomen dat machines niet goed werken of kapotgaan. Verder zijn bijvoorbeeld verbeterde vergrendelingsmechanismen voor machines geprint zodat deze niet kunnen starten tijdens onderhoudswerkzaamheden.