Vrouwen aan de leiding in de Europese ruimtevaart

Europa heeft sinds kort een nieuwe ruimtevaartorganisatie: Explore Mars Europe. CEO Artemis Westenberg brengt hiermee ook in Europa de bemande missie naar Mars dichterbij. Westenberg maakt daarbij dankbaar gebruik van de kennis en ervaring die ze heeft opgedaan in de 9 jaar dat ze president was van de zusterorganisatie in de Verenigde Staten. “De bemande missies naar Mars kunnen toch geen ‘all American party’ zijn, zoals de Apollo-missies wel waren 50 jaar geleden?”

De Rotterdamse Artemis Westenberg was ruim 9 jaar president van Explore Mars Inc., en daarvoor 10 jaar actief in Mars Analoog missie management in de VS. In verband met haar nieuwe opdracht in Europa heeft ze onlangs haar presidentschap in Amerika neergelegd. Op verzoek van de andere directeuren blijft ze wel aan als directeur van Explore Mars Inc.

Omringd met vrouwelijke experts

Westenberg heeft zich omringd met vrouwelijke experts: van haar partner bij Explore Mars Europe, Henriëtte van Norel in de functie van COO tot de kersverse president, voorzitter Raad van Toezicht van Explore Mars Europe, Maria Antoniëtta Perino en Janet Ivey, de nieuwe president van de organisatie in de VS. Perino is in haar dagelijkse werk Director International Relations for Exploration and Science programs van Thales Alenia Space in Turijn. Van Norel heeft tientallen jaren in binnen- en buitenland gewerkt in onder andere de aandrijf- en besturingstechniek.

Westenberg, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwen Arbeid en Gelijk Staatsburgerschap (opgericht in 1894 door Aletta Jacobs), laat met de benoeming van zoveel vrouwen zien dat voor haar emancipatie een kwestie is van doen: geen woorden, maar daden.

Tijdens de conferenties en workshops die Explore Mars Europe in Europa gaat organiseren vanaf medio 2019, zullen ook veel ruimtevaartvrouwen van het hoogste niveau spreken. "Zoals Nasa met Artemis binnen 5 jaar een vrouw op de Maan gaat zetten, zal Artemis met Explore Mars binnen 15 jaar vrouwen op Mars zetten."