EO

Vlaamse bedrijven krijgen toegang tot unieke 3D-printing infrastructuur

20 mei 2019 om 10:09 uur

De internationalisering en de innovatiecultuur maken het voor bedrijven steeds moeilijker om te concurreren. Door in te spelen op voordelige technologieën kunnen zij zich evenwel verder profileren. Sirris, het Belgische technologiecentrum van en voor de industrie, ontwikkelde een volledig nieuwe productieketen die een 3D-metaalprinter en andere state-of-the-art productietechnologieën samenbrengt. Hiermee kunnen metaalverwerkende bedrijven zeer nauwkeurig en op maat van de klant werken en wordt amper materieel verspild.


"De unit is uniek in Vlaanderen en fungeert als een demonstrator voor de verdere implementatie van deze technologie binnen de bedrijfswereld", aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput. "Dankzij het Efro-project ‘Integratie van 3D-metaalprinten' werden al 30 Limburgse bedrijven warm gemaakt om het 3D-metaalprinten te integreren binnen de klassieke productieketen. Op de T2-campus (Syntra Limburg, VDAB en Stad Genk) konden intussen 100 toekomstige bedrijfsmedewerkers kennismaken met deze technologie. Gezien de sterke vertegenwoordiging van de maakindustrie is dit een belangrijk project voor Limburg. De provincie trok daarom 110.000 euro uit voor het project."

 

Unieke demonstratieproductielijn

"3D-printen wordt vandaag nog niet op de meest efficiënte wijze of helemaal niet gebruikt, uit vrees dat het voordeel te beperkt is", zegt Peter ten Haaf, Program Manager Precision Manufacturing bij Sirris. "Door de productiecyclus op elkaar af te stemmen, proberen we de reële waarde van de technologie te demonstreren en bedrijven met de voordelen van deze 3D- metaalprinttechnologie te confronteren."


Daarom bouwde Sirris in haar machinehal in Diepenbeek een volledige productieketen die meerdere state-of-the-art productietechnologieën samenbrengt. "In een demonstratiecel kunnen bedrijven de mogelijkheden van 3D-metaalprinten, 5-assig frezen, lasertextureren, warmtebehandeling, zandstralen en meettechnologie ontdekken en een eerste ervaring opdoen aan de hand van hun eigen product", aldus Ten Haaf. Dat gebeurt aan de hand van concrete cases waarbij doorwinterde experts in 3D-printen en metaalbewerking zorgen voor begeleiding en advies.

 

Opleiding 3D-metaalprinten

Om de technologie vlotter ingang te laten vinden bij de Limburgse ondernemingen, wordt er ook gespecialiseerd personeel opgeleid. Sirris ging hiervoor een samenwerking aan met Syntra Limburg en T2-campus en stelde vorig jaar het demonstratieplatform ter beschikking voor opleiding en interactieve workshops. De opleiding rond de integratie van 3D-metaalprinten wordt sinds september 2018 opgenomen binnen de cursus 3D Print Designer die Syntra Limburg aanbiedt op de T2-campus.
"Een succesvolle implementatie draait niet zozeer om de machine, die iedereen kan aankopen, maar eerder om de personen die ermee aan de slag gaan. Goed opgeleide en geïnformeerde medewerkers zijn goud waard", aldus David Van der Meijden, directeur Opleidingen Syntra Limburg.

 

Gerelateerd nieuws

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Materiaal- en Beamtechnologie IWS in Dresden hebben een manier gevonden om de elektrodes van batterijen te coaten met een droge film, in plaats van met vloeibare…

5 miljoen voor keten-predictive maintenance met big data algoritmen

5 miljoen voor keten-predictive maintenance met big data algoritmen

Een team onderzoekers onder leiding van UT-hoogleraar Marielle Stoelinga ontvangt van wetenschapsfinancierder NWO vijf miljoen euro voor het project Primavera (Predictive maintenance for very effective asset management).…

Nationaal onderzoek naar een veilig IoT

Nationaal onderzoek naar een veilig IoT

Met bijna 10 miljoen euro gaan universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid de veiligheid van het Internet-of-Things aanpakken. Technisch onderzoek wordt hierbij gecombineerd met juridische en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 juni 2019, Den Bosch

Power Electronics 2019

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

19 juni 2019, Vianen

Instrumentatie & Analyse event

Het Instrumentatie & Analyse event gaat over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagende...

Meer agendapunten »