EO

Vlaamse bedrijven krijgen toegang tot unieke 3D-printing infrastructuur

20 mei 2019 om 10:09 uur

De internationalisering en de innovatiecultuur maken het voor bedrijven steeds moeilijker om te concurreren. Door in te spelen op voordelige technologieën kunnen zij zich evenwel verder profileren. Sirris, het Belgische technologiecentrum van en voor de industrie, ontwikkelde een volledig nieuwe productieketen die een 3D-metaalprinter en andere state-of-the-art productietechnologieën samenbrengt. Hiermee kunnen metaalverwerkende bedrijven zeer nauwkeurig en op maat van de klant werken en wordt amper materieel verspild.


"De unit is uniek in Vlaanderen en fungeert als een demonstrator voor de verdere implementatie van deze technologie binnen de bedrijfswereld", aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput. "Dankzij het Efro-project ‘Integratie van 3D-metaalprinten' werden al 30 Limburgse bedrijven warm gemaakt om het 3D-metaalprinten te integreren binnen de klassieke productieketen. Op de T2-campus (Syntra Limburg, VDAB en Stad Genk) konden intussen 100 toekomstige bedrijfsmedewerkers kennismaken met deze technologie. Gezien de sterke vertegenwoordiging van de maakindustrie is dit een belangrijk project voor Limburg. De provincie trok daarom 110.000 euro uit voor het project."

 

Unieke demonstratieproductielijn

"3D-printen wordt vandaag nog niet op de meest efficiënte wijze of helemaal niet gebruikt, uit vrees dat het voordeel te beperkt is", zegt Peter ten Haaf, Program Manager Precision Manufacturing bij Sirris. "Door de productiecyclus op elkaar af te stemmen, proberen we de reële waarde van de technologie te demonstreren en bedrijven met de voordelen van deze 3D- metaalprinttechnologie te confronteren."


Daarom bouwde Sirris in haar machinehal in Diepenbeek een volledige productieketen die meerdere state-of-the-art productietechnologieën samenbrengt. "In een demonstratiecel kunnen bedrijven de mogelijkheden van 3D-metaalprinten, 5-assig frezen, lasertextureren, warmtebehandeling, zandstralen en meettechnologie ontdekken en een eerste ervaring opdoen aan de hand van hun eigen product", aldus Ten Haaf. Dat gebeurt aan de hand van concrete cases waarbij doorwinterde experts in 3D-printen en metaalbewerking zorgen voor begeleiding en advies.

 

Opleiding 3D-metaalprinten

Om de technologie vlotter ingang te laten vinden bij de Limburgse ondernemingen, wordt er ook gespecialiseerd personeel opgeleid. Sirris ging hiervoor een samenwerking aan met Syntra Limburg en T2-campus en stelde vorig jaar het demonstratieplatform ter beschikking voor opleiding en interactieve workshops. De opleiding rond de integratie van 3D-metaalprinten wordt sinds september 2018 opgenomen binnen de cursus 3D Print Designer die Syntra Limburg aanbiedt op de T2-campus.
"Een succesvolle implementatie draait niet zozeer om de machine, die iedereen kan aankopen, maar eerder om de personen die ermee aan de slag gaan. Goed opgeleide en geïnformeerde medewerkers zijn goud waard", aldus David Van der Meijden, directeur Opleidingen Syntra Limburg.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe scanmethode keert objecten razendsnel binnenstebuiten

Nieuwe scanmethode keert objecten razendsnel binnenstebuiten

Live meekijken met een CT-scan in plaats van achteraf de beelden pas te analyseren. Als het aan de Leidse wiskundige Jan-Willem Buurlage ligt, is dat binnenkort realiteit. Hij ontwikkelt methodes om de algoritmes achter…

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad volledig in kaart

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad in kaart

Archeologen uit Gent en Cambridge zijn er voor het eerst in geslaagd om met behulp van een geavanceerde grondradar (GPR) een complete kaart te maken van een ondergrondse stad. De techniek zorgt voor een doorbraak in het…

Schiphol ziet toekomst in Hyperloop

Schiphol ziet toekomst in Hyperloop (video)

Voor 12,5 miljoen van de passagiers die in 2050 via Schiphol reizen, zou de hyperloop een geschikt alternatief zijn voor vliegen. Dat blijkt uit onderzoek door Schiphol en Hardt Hyperloop. De partijen denken dat de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »