EO

80% organisaties verwacht tekort aan technici

14 mei 2019 om 13:24 uur

De opleidingsbehoefte per technisch vakgebied. Bron: TechBarometer 2019

80% van de technische organisaties verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici. Desondanks ziet 59% de omzet stijgen. Het tekort aan technici is het grootst op mbo-niveau (77%) en na een jaar blijft 12% van de technische vacatures onvervuld. Dat blijkt uit de vierde editie van de TechBarometer, die vandaag is uitgekomen.


In dit jaarlijkse rapport neemt ROVC Technische Opleidingen de technische sector onder de loep. Het rapport gaat in op de volgende vragen:

 

  • Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de branche?
  • Hoe staat de technische arbeidsmarkt ervoor?
  • En wat speelt er op het gebied van opleidings- en HR-vraagstukken?

 

Van elke 5 organisaties die aan het onderzoek deelnamen, ervaren er 4 al 5 jaar of langer een personeelstekort. 54% verwacht een negatief effect op de concurrentiepositie van Nederland door het tekort aan technici. 30% ziet zelfs op dit moment al negatieve gevolgen.


Het tekort aan technici heeft verschillende oorzaken: vergrijzing (28%), slechte aansluiting van regulier onderwijs op bedrijfsleven (28%) en het slechte imago van de technische branche (21%). Initiatieven vanuit het bedrijfsleven worden gezien als belangrijkste aanjager voor het terugdringen van het tekort.


ROVC-directeur John Huizing: "Ik doe een beroep op het bedrijfsleven en het onderwijs om met praktijkgerichte initiatieven te komen. Kijk bijvoorbeeld eens minder kritisch naar de diploma's en huidige skills van sollicitanten en omarm het idee om zij-instromers en 50-plussers aan te nemen en bij te scholen. De juiste motivatie biedt enorm veel potentieel. We zien dat het werkt! Niet alleen omwille van de economie moet er nu worden doorgepakt, ook andere factoren spelen een rol. Zo wordt de vergrijzing in de technische branche de komende jaren alleen maar groter. Bijna 60% van het technisch personeel is straks tussen de 40 en 65 jaar, tegen 6% jonger dan 30 jaar.


"En wat te denken van de verregaande automatisering en de energietransitie. Hierdoor neemt het tekort aan goed opgeleid technisch personeel verder toe. Beroepen veranderen, nieuwe functies ontstaan en de behoefte aan bij- en omscholing groeit. Logisch dus dat opleiding en ontwikkeling nog steeds met afstand het belangrijkste thema is op HR-gebied."

 

 Bekijk hier de ROVC Techbarometer 2019.

 

Gerelateerd nieuws

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Geautomatiseerd kunstwerken tekenen in het zand

Geautomatiseerd kunstwerken tekenen in het zand

Als onderdeel van hun diplomaproject bij HTL Salzburg ontwikkelden Jakob Größlinger, Filip Okic, Christoph Praschl en Lukas Steinbichler een numeriek bestuurde zandplotter. De jonge ingenieurs werden daarbij…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »