EO

80% organisaties verwacht tekort aan technici

14 mei 2019 om 13:24 uur

80% van de technische organisaties verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici. Desondanks ziet 59% de omzet stijgen. Het tekort aan technici is het grootst op mbo-niveau (77%) en na een jaar blijft 12% van de technische vacatures onvervuld. Dat blijkt uit de vierde editie van de TechBarometer, die vandaag is uitgekomen.


In dit jaarlijkse rapport neemt ROVC Technische Opleidingen de technische sector onder de loep. Het rapport gaat in op de volgende vragen:

 

  • Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de branche?
  • Hoe staat de technische arbeidsmarkt ervoor?
  • En wat speelt er op het gebied van opleidings- en HR-vraagstukken?

 

Van elke 5 organisaties die aan het onderzoek deelnamen, ervaren er 4 al 5 jaar of langer een personeelstekort. 54% verwacht een negatief effect op de concurrentiepositie van Nederland door het tekort aan technici. 30% ziet zelfs op dit moment al negatieve gevolgen.


Het tekort aan technici heeft verschillende oorzaken: vergrijzing (28%), slechte aansluiting van regulier onderwijs op bedrijfsleven (28%) en het slechte imago van de technische branche (21%). Initiatieven vanuit het bedrijfsleven worden gezien als belangrijkste aanjager voor het terugdringen van het tekort.


ROVC-directeur John Huizing: "Ik doe een beroep op het bedrijfsleven en het onderwijs om met praktijkgerichte initiatieven te komen. Kijk bijvoorbeeld eens minder kritisch naar de diploma's en huidige skills van sollicitanten en omarm het idee om zij-instromers en 50-plussers aan te nemen en bij te scholen. De juiste motivatie biedt enorm veel potentieel. We zien dat het werkt! Niet alleen omwille van de economie moet er nu worden doorgepakt, ook andere factoren spelen een rol. Zo wordt de vergrijzing in de technische branche de komende jaren alleen maar groter. Bijna 60% van het technisch personeel is straks tussen de 40 en 65 jaar, tegen 6% jonger dan 30 jaar.


"En wat te denken van de verregaande automatisering en de energietransitie. Hierdoor neemt het tekort aan goed opgeleid technisch personeel verder toe. Beroepen veranderen, nieuwe functies ontstaan en de behoefte aan bij- en omscholing groeit. Logisch dus dat opleiding en ontwikkeling nog steeds met afstand het belangrijkste thema is op HR-gebied."

 

 Bekijk hier de ROVC Techbarometer 2019.

 

Gerelateerd nieuws

Technishow 2020: ‘3D-printen verandert de industrie’

Technishow 2020: ‘3D-printen verandert de industrie’

De industriële toepassing van additive manufacturing lijkt zich grotendeels buiten Nederland af te spelen, aldus een aantal belangrijke deelnemers aan de vakbeurs Technishow. Dat kan op termijn gevolgen hebben. Om de…

Chris Nillesen ontvangt Kees Kooij Award 2019

Chris Nillesen ontvangt Kees Kooij Award 2019

Docent laserveiligheid Chris Nillesen heeft de Kees Kooij award gekregen. Mikrocentrum reikt deze award jaarlijks uit aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor Mikrocentrum.

Innovatieprogramma voor digitalisering van maakbedrijven krijgt vervolg

Innovatieprogramma voor digitalisering van maakbedrijven krijgt vervolg

Het innovatieprogramma SMITZH (Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland) krijgt een vervolg. Het programma stimuleert innovatie bij de maakindustrie om hun productieproces te digitaliseren,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »