‘Noord-Nederland kan Europese waterstofhub worden’

Meer dan 60 organisaties en bedrijven steunen de Noord-Nederlandse aanvraag van een Europese subsidie voor de verdere ontwikkeling van een ‘waterstof valley’. “Noord-Nederland kan dé groene waterstofhub van Noordwest-Europa worden”, menen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Het Europese programma Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH 2 JU) stelt 92 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe waterstofprojecten. Als de Noord-Nederlandse aanvraag wordt gehonoreerd, kan het project volgend jaar van start gaan. VNO-NCW en MKB-Nederland zien mogelijkheden om de huidige gasrotonde in het noorden om te bouwen tot een waterstofrotonde.

Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan komen er meer middelen beschikbaar om de productie, distributie, opslag en toepassing van waterstof samen te brengen in het noorden. Met behulp van waterstof kan de industrie verder verduurzaamd worden. Momenteel wordt al gewerkt aan auto’s en openbaar vervoer op waterstof, de ontwikkeling van batterijen en verduurzaming van de chemie.