Amazon-baas Jeff Bezos presenteert maanlander op waterstof (video)

Jeff Bezos, oprichter van Amazon en van ruimtevaartbedrijf Blue Origin, wil de maan vanaf 2024 gaan bevolken vanuit een maanlander met de afmetingen van een klein huis, met vloeibare waterstof als brandstof. De Blue Moon kan zo’n 6,5 ton aan lading meenemen.

Het is bijna een halve eeuw geleden dat er mensen op de maan liepen. En dat zit de Amerikanen niet lekker. Niet voor niets daagde vicepresident Mike Pence de Nasa in maart uit om over 5 jaar de eerste vrouw op de maan te zetten. En nu lijkt miljardair Bezos het instituut in deze poging te gaan kloppen.

Blue Origin, die gelooft dat er op termijn miljoenen mensen op de maan zullen wonen, werkt al 3 jaar aan de Blue Moon. De maanlander zal waarschijnlijk naar één van de polen vliegen, waar water aanwezig is, in de vorm van ijs. Dat is niet alleen handig voor menselijke consumptie, maar ook omdat de nieuw ontworpen BE-7 motor op vloeibare waterstof werkt.

ebDeze 3D-geprinte motor genereert volgens Blue Origin 40 kN."Uiteindelijk zullen we in staat zijn om op de maan bij te tanken ", aldus Bezos tijdens de presentatie van de maanlander vorige week.

Overigens moet Bezos voor hij naar de maan kan nog wel even de New Glenn afmaken. Dat is de 95 meter hoge lanceringsraket die de Blue Moon in de ruimte moet brengen.