Reserveronde cruciaal voor onderhandelingen cao Metaal & Techniek

Werkgevers en werknemers hebben ook in de derde onderhandelingsronde geen akkoord kunnen bereiken over de nieuwe cao Metaal en Techniek. Alles komt nu neer op de reserveronde, die is ingepland op 21 mei. FNV Metaal denkt al na over mogelijke acties.

De FNV stuurde een pamflet rond naar haar leden naar aanleiding van de derde onderhandelingsronde: ‘Na drie lange onderhandelingsrondes is de kans klein geworden dat we zonder acties een goede cao gaan afsluiten. Werkgevers bieden niets terwijl we al in de derde onderhandelingsronde zitten en wijzen vrijwel al onze voorstellen af.’

Aandacht voor ouderen

Jos Brocken, landelijk bestuurder van FNV Metaal in de sector Metaal en Techniek: "Er is een tekort aan technische vaklieden, orders staan in de wachtrij. Er zijn grote problemen met zware beroepen en de pensioenleeftijd. Een akkoord ligt voor de hand of krijgen werknemers pas wat als ze de vuist heffen?"

Landelijk vakbondsbestuurder van FNV Metaal Jacqie van Stigt vult nog aan: "Wergevers willen werknemers duurzaam inzetbaar houden door ze langer en meer te laten overwerken en seniorendagen vijf jaar later in te laten gaan. Terwijl de arbeidsongeschiktheid bij ouderen toeneemt. Na de derde cao-ronde is er nog geen enkele toezegging van werkgevers voor een betere balans tussen werk en privéondanks structureel overwerk en lange werkdagen."

Pensioenacties

De FNV roept werknemers op om contact op te nemen met hun vakbondsbestuurder om te bespreken hoe zij hun werkgevers duidelijk kunnen maken dat er een nieuwe cao nodig is. Daarnaast kunnen medewerkers zich aansluiten bijde eerder geplande acties op 29 mei voor een beter pensioen.