EO

Zeven oorzaken van ongevallen op het werk

13 mei 2019 om 10:54 uur

Wat zijn de voornaamste oorzaken van ongevallen op het werk? Er zijn de nodige statistieken hierover maar ook experts wereldwijd komen met eigen lijsten. De Amerikaanse Julie Copeland, CEO van Arbill (Amerikaans bedrijf dat veiligheidsproducten, -programma’s en -advies levert) beschrijft in haar blog de volgende zeven onderliggende oorzaken van ongelukken op de werkvloer.


1) Shortcuts, een ‘kortere weg’ nemen. Elke dag nemen we beslissingen waarvan we hopen dat ze de klus sneller en efficiënter zullen maken. Maar brengen deze tijdbesparende handelingen je eigen veiligheid of die van andere medewerkers in gevaar? Shortcuts die je veiligheid op het werk verminderen, zijn geen kortere weg maar een verhoogde kans op letsel.

2) Te zelfverzekerd zijn: vertrouwen is een goede zaak. Overmoed is te veel van het goede. “Het zal mij nooit overkomen” is een houding die kan leiden tot onjuiste procedures, hulpmiddelen of methoden in je werk. Elk van deze kan leiden tot letsel.

3) Een taak starten met onvolledige instructies: om de klus de eerste keer veilig en op de juiste manier te doen, heb je volledige informatie nodig. Schroom niet om uitleg te vragen over werkprocedures en veiligheidsmaatregelen. Het is niet dom om vragen te stellen; het is dom om het niet te doen.

4) Slordigheid: wanneer klanten, managers of veiligheidsprofessionals langs uw werkplek lopen, is netheid/opgeruimdheid een nauwkeurige indicator van de houding ten aanzien van kwaliteit, productie en veiligheid. Slordigheid is een bron van allerlei gevaren. Een opgeruimde werkplek is een goed voorbeeld voor anderen om te volgen. Een goede huishouding houdt zowel trots als veiligheid in.

5) Negeren van veiligheidsprocedures: met opzet niet naleven van veiligheidsprocedures kan jou en je collega's in gevaar brengen. Je wordt betaald om het bedrijfsbeleid te volgen - niet om je eigen regels te maken. Achteloos zijn over veiligheid kan tot een ongeval leiden!

6) Geestelijke afleiding van het werk: een slechte dag thuis hebben en er op het werk zorgen over maken is een gevaarlijke combinatie. Als je geestelijk niet scherp blijft, kan je soms minder aandacht hebben voor veilige werkprocedures. Je kunt ook afgeleid worden als je druk aan het werk bent en een vriend langskomt om te praten terwijl je probeert te werken. Word geen statistiek omdat je even niet goed oplet.”

7) Het niet vooraf plannen van het werk. JHA's* is een effectieve methode om de beste manier te vinden om veilig en effectief te werken. Overhaast zijn bij het starten van een taak, of niet over het proces nadenken, kan je in gevaar brengen. Plan in plaats daarvan je werk en werk volgens je plan.

* Een job hazard analysis (JHA), ook wel een Job Safety Analysis (JSA) genoemd, is een techniek om de gevaren van specifieke taken te identificeren om het risico op letsel voor werknemers te verkleinen.

 

Bron: https://www.arbill.com/arbill-safety-blog/7-causes-of-common-accidents

 

Gerelateerd nieuws

Fugro's technologieën bewaken de bruggen en kademuren van Amsterdam

Nieuwe technieken nodig voor bewaking bruggen en kademuren Amsterdam

Honderden bruggen en kilometers kademuren in Amsterdam hebben het einde van hun constructieve levensduur bereikt en verkeren vaak in een slechte staat van onderhoud. Dit werd afgelopen herfst nog pijnlijk duidelijk met…

Aanpassingen in Machinerichtlijn voor risico’s nieuwe technologieën

Aanpassingen in Machinerichtlijn voor risico’s nieuwe technologieën

Op 27 november hield Miranda Alphenaar van NEN een presentatie over de mogelijke herzieningen in de huidige Machinerichtlijn (2006/42/EG). Een aantal belangrijke aanpassingen hebben te maken met risico’s die voortkomen…

 Materiaalinnovaties geven richting aan missiegedreven innovatiebeleid en nieuwe verdienmodellen

Materiaalinnovaties geven richting aan missiegedreven innovatiebeleid en nieuwe verdienmodellen

Van accu’s voor elektrische auto’s tot 3D-geprinte hartkleppen en van beschermende kleding voor soldaten tot sensoren die precies weten hoeveel water een gewas nodig heeft. De uitvindingen die ons leven en de wereld…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 januari 2021, Utrecht

European Microwave Week

De European Microwave Week vindt dit jaar weer plaats in Nederland.

25 februari 2021, 24, 25 en 26 februari 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

15 maart 2021, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

Meer agendapunten »