EO

Zeven oorzaken van ongevallen op het werk

13 mei 2019 om 10:54 uur

Wat zijn de voornaamste oorzaken van ongevallen op het werk? Er zijn de nodige statistieken hierover maar ook experts wereldwijd komen met eigen lijsten. De Amerikaanse Julie Copeland, CEO van Arbill (Amerikaans bedrijf dat veiligheidsproducten, -programma’s en -advies levert) beschrijft in haar blog de volgende zeven onderliggende oorzaken van ongelukken op de werkvloer.


1) Shortcuts, een ‘kortere weg’ nemen. Elke dag nemen we beslissingen waarvan we hopen dat ze de klus sneller en efficiënter zullen maken. Maar brengen deze tijdbesparende handelingen je eigen veiligheid of die van andere medewerkers in gevaar? Shortcuts die je veiligheid op het werk verminderen, zijn geen kortere weg maar een verhoogde kans op letsel.

2) Te zelfverzekerd zijn: vertrouwen is een goede zaak. Overmoed is te veel van het goede. “Het zal mij nooit overkomen” is een houding die kan leiden tot onjuiste procedures, hulpmiddelen of methoden in je werk. Elk van deze kan leiden tot letsel.

3) Een taak starten met onvolledige instructies: om de klus de eerste keer veilig en op de juiste manier te doen, heb je volledige informatie nodig. Schroom niet om uitleg te vragen over werkprocedures en veiligheidsmaatregelen. Het is niet dom om vragen te stellen; het is dom om het niet te doen.

4) Slordigheid: wanneer klanten, managers of veiligheidsprofessionals langs uw werkplek lopen, is netheid/opgeruimdheid een nauwkeurige indicator van de houding ten aanzien van kwaliteit, productie en veiligheid. Slordigheid is een bron van allerlei gevaren. Een opgeruimde werkplek is een goed voorbeeld voor anderen om te volgen. Een goede huishouding houdt zowel trots als veiligheid in.

5) Negeren van veiligheidsprocedures: met opzet niet naleven van veiligheidsprocedures kan jou en je collega's in gevaar brengen. Je wordt betaald om het bedrijfsbeleid te volgen - niet om je eigen regels te maken. Achteloos zijn over veiligheid kan tot een ongeval leiden!

6) Geestelijke afleiding van het werk: een slechte dag thuis hebben en er op het werk zorgen over maken is een gevaarlijke combinatie. Als je geestelijk niet scherp blijft, kan je soms minder aandacht hebben voor veilige werkprocedures. Je kunt ook afgeleid worden als je druk aan het werk bent en een vriend langskomt om te praten terwijl je probeert te werken. Word geen statistiek omdat je even niet goed oplet.”

7) Het niet vooraf plannen van het werk. JHA's* is een effectieve methode om de beste manier te vinden om veilig en effectief te werken. Overhaast zijn bij het starten van een taak, of niet over het proces nadenken, kan je in gevaar brengen. Plan in plaats daarvan je werk en werk volgens je plan.

* Een job hazard analysis (JHA), ook wel een Job Safety Analysis (JSA) genoemd, is een techniek om de gevaren van specifieke taken te identificeren om het risico op letsel voor werknemers te verkleinen.

 

Bron: https://www.arbill.com/arbill-safety-blog/7-causes-of-common-accidents

 

Gerelateerd nieuws

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

100 miljoen voor nieuw AI-instituut

100 miljoen voor nieuw AI-instituut

De TU Eindhoven bouwt aan het Eindhoven Arificial Intelligence Systems Institute (EAISI), om meer bekendheid van het eigen onderwijs en onderzoek op dit gebied te creëren bij aankomende studenten, onderzoekers, het…

H-vision: Rotterdamse haven verduurzamen met blauwe waterstof

H-vision: Rotterdamse haven verduurzamen met blauwe waterstof

Bedrijven in de Rotterdamse haven gaan op grote schaal blauwe waterstof produceren en toepassen in industriële processen. Daardoor kan de uitstoot van CO2 nog voor 2030 met 2 tot 7 megaton omlaag. Dat blijkt uit een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »