EO

'Isolerende tent' nieuw onderkomen Bevrijdingsmuseum

13 mei 2019 om 10:42 uur

Een lichtgewicht, in vorm en maat flexibele bouwvorm, bestaande uit een blaashal bezet met een netwerk van staalkabels, waarop stalen buizen zich rechttrekken die een tentdoek dragen van modern hi-tech textiel. Dat is The Shaded Dome. De eerste permanente versie van deze moderne geïsoleerde tent is dinsdag verrezen in Groesbeek, als dak van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.


In een paar uur tijd bereikte het gebouw zijn hoogste punt met opblazen van het dak. De door Shaded Dome Technologies ontwikkelde en geleverde Shaded Dome vertoont sterke gelijkenis met een enorme parachute, een herkenbaar beeldmerk van de bevrijding destijds. Bovendien roept het de herinnering op aan de voormalige herdenkingskoepel van het museum, ontworpen door architect Antoon Croonen. Het museum zal in september 2019 openen wanneer de activiteiten starten bij de herdenking rondom 75 jaar Vrijheid en Operatie Market Garden.


Museumdirecteur Wiel Lenders: "Het nieuwe Bevrijdingsmuseum is met de Shaded Dome een uiterst efficiënt en energiezuinig gebouw met minimaal materiaalgebruik. Bovendien zijn de exploitatiekosten laag en de gebruikte materialen te recyclen."

museum

Het museum in Groesbeek

 

Licht, zelf-koelend, mobiel

De Shaded Dome is een gepatenteerd, duurzaam gebouw dat volgens bedenkers Zwarts & Jansma Architecten, Royal HaskoningDHV en Poly-Ned ook bij extreme weersomstandigheden een goed binnenklimaat biedt. Het bouwconcept bestaat uit een opblaasbare dome, een netwerk van staalkabels en een van hi-tech textiel gemaakte overkapping. De Groesbeekse dome is op het hoogste punt bijna 12 meter hoog en heeft een vrije overspanning van 60 meter, waardoor de ruimtes in het museum met receptie, restaurant en expositieruimtes makkelijk en zonder grote kosten anders in te delen zijn.

 

Een Shaded Dome met een vrije overspanning van 150 meter kan in een paar dagen tijd worden aangevoerd met enkele containers en opgericht. De luchtstroom tussen blaashal en tentdoek en het gebruik van isolerende textielsoorten maken dat The Shaded Dome, als hij wordt geconfronteerd met extreem hoge temperaturen, zichzelf koelt tot 25 graden celsius. De flexibele en lichtgewicht materialen en de energiebesparing maken de tent tot een kostenefficiënt gebouw. De bouwvorm kan vele gewenste vormen aannemen, rond, ovaal, druppelvormig etcetera, en in maat variëren van een capaciteit van 1000 tot 10.000 m2. Bovendien is het een herbruikbaar en mobiel concept dat ook om die reden als zeer klimaatvriendelijk mag gelden.

 

 Klik hier voor de specs

 

Gerelateerd nieuws

Wat vliegt beter, een motorfiets of een ei?

Wat vliegt beter, een motorfiets of een ei?

Een vliegende motorfiets, een eitje, een lucht-Segway en een matras met vinnen. Zo zien de concurrenten eruit van het Delftse Silverwing, dat zelf met een soort walvis-met-grote-rotoren het luchtruim in gaat. Welk van…

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

MIT-onderzoekers hebben een robotarm in staat gesteld zijn plek in de 3D-ruimte te begrijpen, alleen door beweging- en positiegegevens van zijn eigen ‘gesensoriseerde huid’ te gebruiken.

Lift groeit mee met woontoren

Lift groeit mee met woontoren (video)

Mitsubishi Elevator Europe (MEE) werkt aan een innovatieve lift voor de hoogste woontoren van de Benelux. De lift kan meegroeien met de bouw van het 200 meter hoge gebouw en bevat diverse technische innovaties.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »