‘Isolerende tent’ nieuw onderkomen Bevrijdingsmuseum

Een lichtgewicht, in vorm en maat flexibele bouwvorm, bestaande uit een blaashal bezet met een netwerk van staalkabels, waarop stalen buizen zich rechttrekken die een tentdoek dragen van modern hi-tech textiel. Dat is The Shaded Dome. De eerste permanente versie van deze moderne geïsoleerde tent is dinsdag verrezen in Groesbeek, als dak van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

In een paar uur tijd bereikte het gebouw zijn hoogste punt met opblazen van het dak. De door Shaded Dome Technologies ontwikkelde en geleverde Shaded Dome vertoont sterke gelijkenis met een enorme parachute, een herkenbaar beeldmerk van de bevrijding destijds. Bovendien roept het de herinnering op aan de voormalige herdenkingskoepel van het museum, ontworpen door architect Antoon Croonen. Het museum zal in september 2019 openen wanneer de activiteiten starten bij de herdenking rondom 75 jaar Vrijheid en Operatie Market Garden.

Museumdirecteur Wiel Lenders: "Het nieuwe Bevrijdingsmuseum is met de Shaded Dome een uiterst efficiënt en energiezuinig gebouw met minimaal materiaalgebruik. Bovendien zijn de exploitatiekosten laag en de gebruikte materialen te recyclen."

museum

Het museum in Groesbeek

Licht, zelf-koelend, mobiel

De Shaded Dome is een gepatenteerd, duurzaam gebouw dat volgens bedenkers Zwarts & Jansma Architecten, Royal HaskoningDHV en Poly-Ned ook bij extreme weersomstandigheden een goed binnenklimaat biedt. Het bouwconcept bestaat uit een opblaasbare dome, een netwerk van staalkabels en een van hi-tech textiel gemaakte overkapping. De Groesbeekse dome is op het hoogste punt bijna 12 meter hoog en heeft een vrije overspanning van 60 meter, waardoor de ruimtes in het museum met receptie, restaurant en expositieruimtes makkelijk en zonder grote kosten anders in te delen zijn.

Een Shaded Dome met een vrije overspanning van 150 meter kan in een paar dagen tijd worden aangevoerd met enkele containers en opgericht. De luchtstroom tussen blaashal en tentdoek en het gebruik van isolerende textielsoorten maken dat The Shaded Dome, als hij wordt geconfronteerd met extreem hoge temperaturen, zichzelf koelt tot 25 graden celsius. De flexibele en lichtgewicht materialen en de energiebesparing maken de tent tot een kostenefficiënt gebouw. De bouwvorm kan vele gewenste vormen aannemen, rond, ovaal, druppelvormig etcetera, en in maat variëren van een capaciteit van 1000 tot 10.000 m2. Bovendien is het een herbruikbaar en mobiel concept dat ook om die reden als zeer klimaatvriendelijk mag gelden.

 Klik hier voor de specs