EO

'Isolerende tent' nieuw onderkomen Bevrijdingsmuseum

13 mei 2019 om 10:42 uur

Een lichtgewicht, in vorm en maat flexibele bouwvorm, bestaande uit een blaashal bezet met een netwerk van staalkabels, waarop stalen buizen zich rechttrekken die een tentdoek dragen van modern hi-tech textiel. Dat is The Shaded Dome. De eerste permanente versie van deze moderne geïsoleerde tent is dinsdag verrezen in Groesbeek, als dak van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.


In een paar uur tijd bereikte het gebouw zijn hoogste punt met opblazen van het dak. De door Shaded Dome Technologies ontwikkelde en geleverde Shaded Dome vertoont sterke gelijkenis met een enorme parachute, een herkenbaar beeldmerk van de bevrijding destijds. Bovendien roept het de herinnering op aan de voormalige herdenkingskoepel van het museum, ontworpen door architect Antoon Croonen. Het museum zal in september 2019 openen wanneer de activiteiten starten bij de herdenking rondom 75 jaar Vrijheid en Operatie Market Garden.


Museumdirecteur Wiel Lenders: "Het nieuwe Bevrijdingsmuseum is met de Shaded Dome een uiterst efficiënt en energiezuinig gebouw met minimaal materiaalgebruik. Bovendien zijn de exploitatiekosten laag en de gebruikte materialen te recyclen."

museum

Het museum in Groesbeek

 

Licht, zelf-koelend, mobiel

De Shaded Dome is een gepatenteerd, duurzaam gebouw dat volgens bedenkers Zwarts & Jansma Architecten, Royal HaskoningDHV en Poly-Ned ook bij extreme weersomstandigheden een goed binnenklimaat biedt. Het bouwconcept bestaat uit een opblaasbare dome, een netwerk van staalkabels en een van hi-tech textiel gemaakte overkapping. De Groesbeekse dome is op het hoogste punt bijna 12 meter hoog en heeft een vrije overspanning van 60 meter, waardoor de ruimtes in het museum met receptie, restaurant en expositieruimtes makkelijk en zonder grote kosten anders in te delen zijn.

 

Een Shaded Dome met een vrije overspanning van 150 meter kan in een paar dagen tijd worden aangevoerd met enkele containers en opgericht. De luchtstroom tussen blaashal en tentdoek en het gebruik van isolerende textielsoorten maken dat The Shaded Dome, als hij wordt geconfronteerd met extreem hoge temperaturen, zichzelf koelt tot 25 graden celsius. De flexibele en lichtgewicht materialen en de energiebesparing maken de tent tot een kostenefficiënt gebouw. De bouwvorm kan vele gewenste vormen aannemen, rond, ovaal, druppelvormig etcetera, en in maat variëren van een capaciteit van 1000 tot 10.000 m2. Bovendien is het een herbruikbaar en mobiel concept dat ook om die reden als zeer klimaatvriendelijk mag gelden.

 

 Klik hier voor de specs

 

Gerelateerd nieuws

10e Engineering Event Safety

Tiende Safety Event: leren (van fouten) moet

Het tiende Safety Event op dinsdag 14 mei had weer een gevarieerd programma met een aantal lezingen en learnshops. Een korte inhoud van een drietal lezingen:

Fieldlab onderzoekt ‘logistiek van de toekomst’

Fieldlab onderzoekt ‘logistiek van de toekomst’

Het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics (AML) lanceerde deze week een real-life testomgeving om te experimenteren met Automated Guided Vehicles (AGV’s) en robots.

Apparaat maakt elektriciteit uit de kou van het universum

Apparaat genereert elektriciteit uit de kou van het universum

Met een infrarood fotodiode gericht op de lucht, oogst een nieuw apparaat elektriciteit uit de temperatuurverschillen tussen de aarde en het bijna absolute nulpunt in de verre ruimte. Het maakt gebruik van dezelfde…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

4 juni 2019, Den Haag

Global Entrepreneurship Summit (GES)

GES verbindt ondernemers uit de hele wereld met de meest invloedrijke internationale investeerders en...

4 juni 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

4,5,11,12 juni 2019

Meer agendapunten »