EO

'Isolerende tent' nieuw onderkomen Bevrijdingsmuseum

13 mei 2019 om 10:42 uur

Een lichtgewicht, in vorm en maat flexibele bouwvorm, bestaande uit een blaashal bezet met een netwerk van staalkabels, waarop stalen buizen zich rechttrekken die een tentdoek dragen van modern hi-tech textiel. Dat is The Shaded Dome. De eerste permanente versie van deze moderne geïsoleerde tent is dinsdag verrezen in Groesbeek, als dak van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.


In een paar uur tijd bereikte het gebouw zijn hoogste punt met opblazen van het dak. De door Shaded Dome Technologies ontwikkelde en geleverde Shaded Dome vertoont sterke gelijkenis met een enorme parachute, een herkenbaar beeldmerk van de bevrijding destijds. Bovendien roept het de herinnering op aan de voormalige herdenkingskoepel van het museum, ontworpen door architect Antoon Croonen. Het museum zal in september 2019 openen wanneer de activiteiten starten bij de herdenking rondom 75 jaar Vrijheid en Operatie Market Garden.


Museumdirecteur Wiel Lenders: "Het nieuwe Bevrijdingsmuseum is met de Shaded Dome een uiterst efficiënt en energiezuinig gebouw met minimaal materiaalgebruik. Bovendien zijn de exploitatiekosten laag en de gebruikte materialen te recyclen."

museum

Het museum in Groesbeek

 

Licht, zelf-koelend, mobiel

De Shaded Dome is een gepatenteerd, duurzaam gebouw dat volgens bedenkers Zwarts & Jansma Architecten, Royal HaskoningDHV en Poly-Ned ook bij extreme weersomstandigheden een goed binnenklimaat biedt. Het bouwconcept bestaat uit een opblaasbare dome, een netwerk van staalkabels en een van hi-tech textiel gemaakte overkapping. De Groesbeekse dome is op het hoogste punt bijna 12 meter hoog en heeft een vrije overspanning van 60 meter, waardoor de ruimtes in het museum met receptie, restaurant en expositieruimtes makkelijk en zonder grote kosten anders in te delen zijn.

 

Een Shaded Dome met een vrije overspanning van 150 meter kan in een paar dagen tijd worden aangevoerd met enkele containers en opgericht. De luchtstroom tussen blaashal en tentdoek en het gebruik van isolerende textielsoorten maken dat The Shaded Dome, als hij wordt geconfronteerd met extreem hoge temperaturen, zichzelf koelt tot 25 graden celsius. De flexibele en lichtgewicht materialen en de energiebesparing maken de tent tot een kostenefficiënt gebouw. De bouwvorm kan vele gewenste vormen aannemen, rond, ovaal, druppelvormig etcetera, en in maat variëren van een capaciteit van 1000 tot 10.000 m2. Bovendien is het een herbruikbaar en mobiel concept dat ook om die reden als zeer klimaatvriendelijk mag gelden.

 

 Klik hier voor de specs

 

Gerelateerd nieuws

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Lignine heeft als natuurlijke lijmstof veel potentie voor tal van toepassingen. Tot nu toe worden de industriële mogelijkheden van lignine echter nog niet optimaal benut. LignoCost, een groot Europees netwerk dat wordt…

Hardt presenteert hyperloopsysteem met baanwisseltechnologie (video)

Hardt presenteert hyperloopsysteem met baanwisseltechnologie (video)

Hardt Hyperloop heeft een hyperloopsysteem ontwikkeld en alle essentiële elementen getest, inclusief een baanwisseltechnologie. De wissel stelt hyperloopvoertuigen in staat om van de ene naar de andere buis te wisselen,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »