EO

Snel laden als de zon schijnt

08 mei 2019 om 11:00 uur

Een derde van alle laadplekken in Amsterdam is nu Flex. De palen zijn te herkennen aan een Flexpower-sticker, die de verschillende laadtijden en snelheden aangeeft.

456 Amsterdamse laadpalen voor elektrische auto’s zijn afgelopen dinsdag omgedoopt tot Flexpower-laadpalen. Deze palen geven meer stroom bij zonnig weer en in de daluren en minder tijdens piektijden. Zo wordt het elektriciteitsnet minder belast.


Amsterdam groeit en verduurzaamt. Er wordt meer energie gevraagd, maar ook meer opgewekt. Het elektriciteitsnet wordt daardoor flink belast. In de piekuren (18.00 tot 21.00 uur), is de belasting 2,5 tot 5 keer zo groot als tijdens de rest van de dag. Om aan de vraag te kunnen voldoen, moet er geïnvesteerd worden in het elektriciteitsnet. Óf gezocht naar alternatieve oplossingen. Flexpower is zo'n oplossing.

 

Flexpower spreidt de stroom over de dag. De laadpalen geven iets minder stroom af in de uren dat de huishoudens veel energie vragen en halen dat in door ‘s nachts meer te geven. De meeste automobilisten laden 's nachts, en ondervinden hier dus geen nadeel van. Bovendien gebruikt Flexpower overdag lokaal opgewekte energie van huishoudens en zet die direct lokaal in om sneller auto's te laden. Zo hoeft deze energie het net niet verder te belasten.

 

Laadpalen 40% sterker

De laadpalen worden niet alleen slimmer, maar ook sterker. Hun capaciteit is met 40% verhoogd. De Flexpower-laadpalen kunnen 3x35 ampère afgeven, in plaats van de normale 3x25 ampère. En ze kunnen de stroom slimmer over de auto's verdelen. Of elektrische auto's deze capaciteit ook daadwerkelijk gebruiken, hangt af van de capaciteit van de auto en de accu. Het is mogelijk tot ongeveer twee keer zo snel te laden.

 

52 palen op proef

Het afgelopen jaar is Flexpower getest bij 52 laadpalen in wijken waar relatief veel auto's staan met hoog laadvermogen. Vooral volledig elektrische auto's bleken voordeel te hebben van de Flexpower-laadpalen. In 70% van de gevallen laden zij sneller dan bij een reguliere laadpaal. Hybride auto's hebben minder mogelijkheden het laden ‘in te halen' vanwege het lagere laadvermogen. Uit de proef bleek dat 5% van de hybride auto's hinder ondervond van de Flexpower-laadpalen.
 

Gerelateerd nieuws

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Onderzoekers van Differ, de TU/e, de UT, en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend laagje van fluoride zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt. Na duizend uur onder extreme testomstandigheden…

Heiwerk op zee kan stiller dankzij jaloezieën

Heiwerk op zee kan stiller dankzij jaloezieën

Van Oord en AdBm Technologies hebben een geluidsmitigatiesysteem ontwikkeld dat het onderwatergeluid reduceert dat vrijkomt bij het heien van windmolenfundaties op zee. Daardoor ervaren zeezoogdieren meer rust in de…

'Wiebelende vleugels' kunnen windturbines efficënter maken

'Wiebelende vleugels' kunnen windturbines efficënter maken

Hoe kan het dat een albatros niet te pletter slaat als hij landt? Of dat zijn grote vleugels niet breken als gevolg van de luchtweerstand? Volgens de wetten van de aerodynamica zou je dat verwachten. Professor Eize…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

4 juni 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

4,5,11,12 juni 2019

4 juni 2019, Den Haag

Global Entrepreneurship Summit (GES)

GES verbindt ondernemers uit de hele wereld met de meest invloedrijke internationale investeerders en...

Meer agendapunten »