EO

Koe-vriendelijke melkrobot in de race voor EU Uitvindersprijzen (video)

07 mei 2019 om 11:18 uur

Al een paar jaar op rij scoort Nederland goed met nominaties (en winnaars) voor de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB). Dit jaar zijn er nominaties in de categorieën MKB en Industrie. Ingenieurs Alexander van der Lely en Karel van den Berg zijn genomineerd voor de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerde melkrobot, terwijl materiaalwetenschapper Rik Breur is genomineerd voor zijn uitvinding van een zelfklevend antifouling tapijt.


In totaal zijn er 15 finalisten in 5 categorieën. Op 20 juni wordt tijdens een feestelijke ceremonie in Wenen de winnaar per categorie bekendgemaakt. Ook is er een publieksprijs. Stemmen kan via deze link.

 

Geautomatiseerde melkrobot

De uitvinding van Alexander van der Lely en Karel van den Berg biedt voordelen voor zowel de koe als de veehouder. De koeien zijn verbonden met high-tech machines maar behouden hun bewegingsvrijheid. Zij bepalen zelf wanneer en hoe vaak zij gemolken worden, zonder dat er enig menselijk handelen aan te pas komt. Het systeem is bovendien een waardevol instrument voor monitoring en het verzamelen en analyseren van gegevens. De koe-vriendelijke melkrobot komt het dierenwelzijn ten goede, verhoogt de melkopbrengst, reduceert arbeidskosten en helpt boeren bij een efficiëntere bedrijfsvoering. Het familiebedrijf Lely, dat ‘de Astronaut' introduceerde, is marktleider in geautomatiseerde systemen voor het melkveebedrijf en werkt met veehouders in 40 landen. "Het systeem laat zien hoe high-tech robotica de verduurzaming van de landbouwsector kan ondersteunen en ontwikkelen", aldus EOB-voorzitter António Campinos. "Door de technologie in licentie te geven hebben zij de marktintroductie versneld en hun bedrijf tot een wereldspeler gemaakt."

 

Zelfklevend antifouling tapijt

De uitvinding van Rik Breur voorkomt aangroei op schepen van zeeorganismen zonder dat daarbij schadelijke en zeewatervervuilende chemicaliën worden gebruikt. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor giftige verfstoffen, bespaart dure schoonmaakoperaties en leidt tot efficiënter brandstofverbruik op schepen. Breur zag de negatieve gevolgen van biofouling voor het milieu en was vastbesloten een groene oplossing te vinden. Het gepatenteerde Finsulate Antifouling bestaat uit nylon vezels, een tweecomponentenlijm op waterbasis en een polyester folie. Het zelfklevend tapijt wordt op de romp van het schip aangebracht en leidt niet tot weerstand door nauwgezette hydrodynamiek. "Geïnspireerd door de natuur heeft Breur op het raakvlak van materiaalwetenschappen en biologie een nieuwe oplossing voor een oud probleem gevonden, dat zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt", aldus EOB-voorzitter António Campinos.

 

Gerelateerd nieuws

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Aan het MIT is een materiaal ontwikkeld dat zo perfect transparant is dat zonnecollectoren ineens meer dan 200 graden celsius kunnen opwekken. Dat maakt de collectoren geschikt voor de verwarming van woningen en voor…

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »