EO

Koe-vriendelijke melkrobot in de race voor EU Uitvindersprijzen (video)

07 mei 2019 om 11:18 uur

Al een paar jaar op rij scoort Nederland goed met nominaties (en winnaars) voor de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB). Dit jaar zijn er nominaties in de categorieën MKB en Industrie. Ingenieurs Alexander van der Lely en Karel van den Berg zijn genomineerd voor de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerde melkrobot, terwijl materiaalwetenschapper Rik Breur is genomineerd voor zijn uitvinding van een zelfklevend antifouling tapijt.


In totaal zijn er 15 finalisten in 5 categorieën. Op 20 juni wordt tijdens een feestelijke ceremonie in Wenen de winnaar per categorie bekendgemaakt. Ook is er een publieksprijs. Stemmen kan via deze link.

 

Geautomatiseerde melkrobot

De uitvinding van Alexander van der Lely en Karel van den Berg biedt voordelen voor zowel de koe als de veehouder. De koeien zijn verbonden met high-tech machines maar behouden hun bewegingsvrijheid. Zij bepalen zelf wanneer en hoe vaak zij gemolken worden, zonder dat er enig menselijk handelen aan te pas komt. Het systeem is bovendien een waardevol instrument voor monitoring en het verzamelen en analyseren van gegevens. De koe-vriendelijke melkrobot komt het dierenwelzijn ten goede, verhoogt de melkopbrengst, reduceert arbeidskosten en helpt boeren bij een efficiëntere bedrijfsvoering. Het familiebedrijf Lely, dat ‘de Astronaut' introduceerde, is marktleider in geautomatiseerde systemen voor het melkveebedrijf en werkt met veehouders in 40 landen. "Het systeem laat zien hoe high-tech robotica de verduurzaming van de landbouwsector kan ondersteunen en ontwikkelen", aldus EOB-voorzitter António Campinos. "Door de technologie in licentie te geven hebben zij de marktintroductie versneld en hun bedrijf tot een wereldspeler gemaakt."

 

Zelfklevend antifouling tapijt

De uitvinding van Rik Breur voorkomt aangroei op schepen van zeeorganismen zonder dat daarbij schadelijke en zeewatervervuilende chemicaliën worden gebruikt. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor giftige verfstoffen, bespaart dure schoonmaakoperaties en leidt tot efficiënter brandstofverbruik op schepen. Breur zag de negatieve gevolgen van biofouling voor het milieu en was vastbesloten een groene oplossing te vinden. Het gepatenteerde Finsulate Antifouling bestaat uit nylon vezels, een tweecomponentenlijm op waterbasis en een polyester folie. Het zelfklevend tapijt wordt op de romp van het schip aangebracht en leidt niet tot weerstand door nauwgezette hydrodynamiek. "Geïnspireerd door de natuur heeft Breur op het raakvlak van materiaalwetenschappen en biologie een nieuwe oplossing voor een oud probleem gevonden, dat zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt", aldus EOB-voorzitter António Campinos.

 

Gerelateerd nieuws

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Het aantal robots in de industrie is de laatste tien jaar vervijfvoudigd. Eind 2019 zijn er 12.000 industriële robots. ‘Verontrustend is dat het groeitempo afneemt’, stelt ING na onderzoek. ‘Juist een versnelling…

Mobiele 3D-printer maakt defensiemissies goedkoper

Mobiele 3D-printer maakt defensiemissies goedkoper

Als militairen een 3D-printer meenemen op vredesmissies, kunnen ze tonnen besparen doordat ze op locatie onderdelen kunnen printen. Bovendien hebben ze de benodigde onderdelen sneller in hun bezit. Hetzelfde geldt voor…

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

4 juni 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

4,5,11,12 juni 2019

4 juni 2019, Den Haag

Global Entrepreneurship Summit (GES)

GES verbindt ondernemers uit de hele wereld met de meest invloedrijke internationale investeerders en...

Meer agendapunten »