‘Superieur wereldmodel’ helpt robot Tech United niet aan Europese titel

Zorgrobot Hero van de TU/e is – ondanks zijn superieure digitale kaartenmodel – zesde geworden tijdens het officieuze EK voor zorgrobots in Duitsland. In juli zal het team proberen de wereldtitel te pakken op de WK RoboCup in Sydney.

Tijdens de German Open moeten robots zelfstandig huishoudelijke klusjes uitvoeren. Tech United kwam voor het eerst uit met een Toyota Home Service Robot genaamd Hero. In de Domestic Standard Platform League gebruiken alle teams deze Toyota HSR, maar niet elk team gebruikt dezelfde software. De Eindhovense robot blinkt vooral uit in zijn ‘wereldmodel’: de digitale weergave van de wereld. De robot maakt een 3D kaart van de muren, plaatst daarin allerlei digitale voorwerpen zoals kasten en banken, en er is speciale code die uitlegt dat het handiger is om vóór een kast te gaan staan dan ernaast.

Nog veel uitdagingen

De robots kregen via messaging service Telegram opdrachten als ‘Find Josja in the living room’ en ‘Take out the garbage’. Zulke taken lijken misschien eenvoudig, maar voor robots zijn er nog veel uitdagingen. Niet alleen moet er een digitale kaart gemaakt worden van de ruimte, de robot moet de opdracht goed begrijpen, de voorwerpen zoals banken en blikjes kunnen herkennen, en de beste strategieën uitdenken voor de verschillende opdrachten.

Of Tech United deze zomer klaar is voor het wereldkampioenschap in Sydney, moet nog blijken. "We hebben dit weekend veel ontwikkeld en kunnen testen. We hebben vooruitgang kunnen boeken richting in Sydney en hoe we een betere score kunnen halen uit het nieuwe rulebook. We zijn ook heel erg bezig geweest met de detectie van mensen."