Concr3de wil Notre-Dame her-3D-printen uit zijn as (video)

De Rotterdamse start-up Concr3de wil het afgebrande deel van de Notre-Dame opnieuw printen uit zijn eigen as. Volgens oprichters Matteo Baldessari en Eric Geboers kunnen de hopen puin worden gebruikt die momenteel in de kathedraal liggen. Het 3D-model ligt zelfs al klaar. De Amerikaanse professor Andrew Tallon heeft de kathedraal in het jaar 2000 namelijk geheel gescand en omgezet in een 3D-model.

Concr3de specialiseert zich sinds enige jaren in het 3D-printen van stenige materialen en heeft Le Stryge, een van de ornamenten van de Notre-Dame, zelfs al op die manier nagemaakt. "Momenteel ligt er in de kathedraal een gigantische hoop puin. Die bestaat uit delen van stenen, hout, as en stof. Uit de as, het stof, en de steen kunnen wij een poeder maken dat we vervolgens met een anorganisch additief en een inkt kunnen printen in een van onze 3D-inkjetprinters. Omdat wij laagjes printen van 0,1 tot 0,2 millimeter dik en we de korrelgrootte naar de laagdikte optimaliseren, krijg je dan een glad oppervlak waaraan je eigenlijk niet kan zien dat het is ge3D-print."

Moderne interpretatie kan ook

President Emmanuel Macron heeft zijn volk beloofd dat de Notre-Dame snel zal worden heropgebouwd, liefst binnen vijf jaar. Om daar vaart achter te zetten, heeft hij direct een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. De voorstellen stromen nu binnen. Terwijl veel architecten hun fantasie volledig de vrije loop laten, koos Concr3de ervoor om dichtbij het bestaande te blijven. "Overigens kunnen we natuurlijk ook een moderne interpretatie maken op basis van het oude ontwerp. Maar om te beginnen hebben we eerst maar eens onze productiemogelijkheden onder de aandacht gebracht."

Bekijk hier een video over het scannen van de Notre Dame: