EO

Aan halide perovskieten moet je meten, niet rekenen

01 mei 2019 om 10:47 uur

Kristalstructuur van het halide perovskiet. Het prototype bestaat uit het bewegende organische kation methylammonium (blauw) in een anorganische structuur van lood (zwart) en jodide (rood).

Onderzoekers van Amolf en de Konstanz Universiteit hebben een bestaande techniek nieuw leven ingeblazen om bewegende ionen te meten in halide perovskiet. Dit is een veelbelovend materiaal voor zonnecellen.


Het onderzoek is gepubliceerd in Materials Horizons.


Zonnecellen van halide perovskieten kunnen zich qua efficiëntie meten met de beste silicium cellen en zijn veel gemakkelijker te vervaardigen. Doordat ze van zouten zijn gemaakt, kunnen ze bijvoorbeeld worden geprint als een gewone inkt.


Het feit dat het zouten zijn, brengt echter ook een nadeel met zich mee. Zouten zijn ionische materialen, wat betekent dat de ionen zich binnen het materiaal kunnen verplaatsen. En dat zorgt voor degradatie.
Wetenschappers proberen deze migratie daarom al jaren te doorgronden, maar de tot nu toe ontwikkelde theorieën kwamen niet overeen met de praktijk.


Nu hebben de onderzoekers de exacte migratie van de ionen gemeten met een methode die al 25 jaar bestaat. Deze methode is gebaseerd op de meting van de capaciteitsverandering die wordt veroorzaakt door het driften van de mobiele ionen als gevolg van een elektrische puls. Door deze capaciteitsverandering te meten bij verschillende temperaturen, kunnen belangrijke natuurkundige eigenschappen worden gemeten, zoals de activeringsenergie, de diffusiecoëfficiënt en de concentratie van mobiele ionen.


De onderzoekers hebben nu aangetoond dat deze methode snel en accuraat resultaten oplevert voor het perovskiet methylammonium-loodjodide. In dit perovskiet bewegen zich zowel organische (methylammonium) als anorganische (jodide) ionen, elk op hun eigen tempo. Het onderzoek toont definitief aan dat veel theoretische berekeningen niet kloppen met de praktijk en maakt toekomstig onderzoek zo gemakkelijker.

 

Gerelateerd nieuws

Deep drone acrobatiek

Deep drone acrobatiek (video)

Een aan de Universiteit van Zürich ontwikkeld navigatiealgoritme stelt drones in staat uitdagende acrobatische manoeuvres te leren. Autonome quadcopters kunnen met simulaties worden getraind om hun snelheid,…

Europa test goedkope luchtkwaliteitssensoren

Europa test goedkope luchtkwaliteitssensoren

In Antwerpen, Oslo en Zagreb start binnenkort een proefproject met goedkope luchtkwaliteitssensoren. De metingen van dergelijke sensoren zijn nu nog te onbetrouwbaar en de datakwaliteit onvoldoende gekend, maar ze bieden…

Koolstof nanobuis-transistors klaar voor fabrieksvloer

Koolstof nanobuis-transistors klaar voor fabrieksvloer

Koolstof nanobuis-transistors zijn een stap dichter bij de commerciële realiteit, nu MIT-onderzoekers hebben aangetoond dat de apparaten snel kunnen worden gemaakt in commerciële faciliteiten, met dezelfde apparatuur…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »