EO

Aan halide perovskieten moet je meten, niet rekenen

01 mei 2019 om 10:47 uur

Kristalstructuur van het halide perovskiet. Het prototype bestaat uit het bewegende organische kation methylammonium (blauw) in een anorganische structuur van lood (zwart) en jodide (rood).

Onderzoekers van Amolf en de Konstanz Universiteit hebben een bestaande techniek nieuw leven ingeblazen om bewegende ionen te meten in halide perovskiet. Dit is een veelbelovend materiaal voor zonnecellen.


Het onderzoek is gepubliceerd in Materials Horizons.


Zonnecellen van halide perovskieten kunnen zich qua efficiëntie meten met de beste silicium cellen en zijn veel gemakkelijker te vervaardigen. Doordat ze van zouten zijn gemaakt, kunnen ze bijvoorbeeld worden geprint als een gewone inkt.


Het feit dat het zouten zijn, brengt echter ook een nadeel met zich mee. Zouten zijn ionische materialen, wat betekent dat de ionen zich binnen het materiaal kunnen verplaatsen. En dat zorgt voor degradatie.
Wetenschappers proberen deze migratie daarom al jaren te doorgronden, maar de tot nu toe ontwikkelde theorieën kwamen niet overeen met de praktijk.


Nu hebben de onderzoekers de exacte migratie van de ionen gemeten met een methode die al 25 jaar bestaat. Deze methode is gebaseerd op de meting van de capaciteitsverandering die wordt veroorzaakt door het driften van de mobiele ionen als gevolg van een elektrische puls. Door deze capaciteitsverandering te meten bij verschillende temperaturen, kunnen belangrijke natuurkundige eigenschappen worden gemeten, zoals de activeringsenergie, de diffusiecoëfficiënt en de concentratie van mobiele ionen.


De onderzoekers hebben nu aangetoond dat deze methode snel en accuraat resultaten oplevert voor het perovskiet methylammonium-loodjodide. In dit perovskiet bewegen zich zowel organische (methylammonium) als anorganische (jodide) ionen, elk op hun eigen tempo. Het onderzoek toont definitief aan dat veel theoretische berekeningen niet kloppen met de praktijk en maakt toekomstig onderzoek zo gemakkelijker.

 

Gerelateerd nieuws

Kijken naar energietransport in op biologie geïnspireerde nanobuisjes

Hoe verplaatst energie zich in op biologie geïnspireerde nanobuisjes?

Wetenschappers van de RUG en de universiteit van Würzburg (DE) hebben een op de biologie gebaseerd systeem onderzocht dat licht omzet in stroom. Dat gebeurde met geavanceerde spectroscopie in microkanaaltjes. De…

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in (video)

Aan de TU Delft is afgelopen zomer een 3 meter breed vliegend schaalmodel gebouwd van de Flying-V. Dit v-vormige vliegtuigontwerp verbruikt naar verwachting 20% minder energie door de verbeterde aerodynamische vorm en…

Nobelprijs voor Natuurkunde naar sterrenkundigen Peebles, Mayor en Queloz

Nobelprijs voor Natuurkunde naar sterrenkundigen Peebles, Mayor en Queloz

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de sterrenkundigen James Peebles, Michel Mayor en Didier Queloz. “De laureaten van dit jaar hebben bijgedragen aan het beantwoorden van fundamentele vragen over ons…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 oktober 2019, Eindhoven

Dutch Design Week

Ontwerpers presenteren hun werk op 100 locaties in Eindhoven

24 oktober 2019, Vianen - 24 en 25 oktober

Basistraining automatiseringssysteem PSS4000

Meer agendapunten »