EO

Aan halide perovskieten moet je meten, niet rekenen

01 mei 2019 om 10:47 uur

Kristalstructuur van het halide perovskiet. Het prototype bestaat uit het bewegende organische kation methylammonium (blauw) in een anorganische structuur van lood (zwart) en jodide (rood).

Onderzoekers van Amolf en de Konstanz Universiteit hebben een bestaande techniek nieuw leven ingeblazen om bewegende ionen te meten in halide perovskiet. Dit is een veelbelovend materiaal voor zonnecellen.


Het onderzoek is gepubliceerd in Materials Horizons.


Zonnecellen van halide perovskieten kunnen zich qua efficiëntie meten met de beste silicium cellen en zijn veel gemakkelijker te vervaardigen. Doordat ze van zouten zijn gemaakt, kunnen ze bijvoorbeeld worden geprint als een gewone inkt.


Het feit dat het zouten zijn, brengt echter ook een nadeel met zich mee. Zouten zijn ionische materialen, wat betekent dat de ionen zich binnen het materiaal kunnen verplaatsen. En dat zorgt voor degradatie.
Wetenschappers proberen deze migratie daarom al jaren te doorgronden, maar de tot nu toe ontwikkelde theorieën kwamen niet overeen met de praktijk.


Nu hebben de onderzoekers de exacte migratie van de ionen gemeten met een methode die al 25 jaar bestaat. Deze methode is gebaseerd op de meting van de capaciteitsverandering die wordt veroorzaakt door het driften van de mobiele ionen als gevolg van een elektrische puls. Door deze capaciteitsverandering te meten bij verschillende temperaturen, kunnen belangrijke natuurkundige eigenschappen worden gemeten, zoals de activeringsenergie, de diffusiecoëfficiënt en de concentratie van mobiele ionen.


De onderzoekers hebben nu aangetoond dat deze methode snel en accuraat resultaten oplevert voor het perovskiet methylammonium-loodjodide. In dit perovskiet bewegen zich zowel organische (methylammonium) als anorganische (jodide) ionen, elk op hun eigen tempo. Het onderzoek toont definitief aan dat veel theoretische berekeningen niet kloppen met de praktijk en maakt toekomstig onderzoek zo gemakkelijker.

 

Gerelateerd nieuws

Papegaai helpt bot op tak te landen

Papegaai helpt bot op tak te landen

Wel eens een robot op een tak zien landen? Waarschijnlijk niet – of het was toeval. Tot nu toe hebben machines vlakke oppervlaktes nodig om te kunnen landen, of in elk geval om vervolgens te blijven staan. Maar daar…

Gefrustreerde ionen geven vast elektrolyt enorm geleidingsvermogen

'Gefrustreerde ionen' geven enorm geleidingsvermogen aan 'nieuwe klasse vast elektrolyt'

Er is een potentiële doorbraak gevonden voor batterijen met vast elektrolyt. Het gaat om een kristallijn materiaal met opmerkelijk hoog ionengeleidingsvermogen.

Perovskiet zonnepanelen voor het eerst stabiel

Perovskiet zonnepanelen voor het eerst stabiel

Een studie onder leiding van de KU Leuven legt voor het eerst uit hoe perovskieten gestabiliseerd kan worden. De stabilisatie maakt de kristallen zwart, waardoor ze zonlicht kunnen absorberen. Deze bevinding kan leiden…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

3 september 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

De norm NEN 6787 stelt het veiligheidsniveau waaraan nieuwe en bestaande bruggen moeten voldoen en is...

4 september 2019, D&F kantoor Breda

HAZOP

De HAZOP studie is een veelgebruikte methode voor het identificeren van risico’s en ongewenste...

Meer agendapunten »