EO

Onderzoekers maken zichzelf onzichtbaar voor intelligente camera’s (video)

01 mei 2019 om 10:55 uur

De onderzoekers hielden een kartonnen bord van 40 op 40 centimeter voor hun lichaam, met daarop een kleurrijke print. Dat volstond om het intelligente detectiesysteem beet te nemen.

Een kartonnen bordje met daarop een kleurrijke print. Meer hadden onderzoekers van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen niet nodig om een slimme camera voor de gek te houden. Voor alle duidelijkheid: Wiebe Van Ranst, Simen Thys en Toon Goedemé van de onderzoeksgroep Embedded and Artificially Intelligent Vision Engineering (Eavise) hebben geen kwade bedoelingen. Integendeel. Hun onderzoek wil net de zwakke punten van intelligente detectiesystemen blootleggen.


"Slimme detectiesystemen maken gebruik van patroonherkenning", begint professor Goedemé, hoofd van de onderzoeksgroep. "Ze bestaan uit een camera, die beelden registreert, en software die de beelden automatisch interpreteert. Als je die systemen traint met beelden van verschillende mannen en vrouwen, dan slagen ze er na verloop van tijd in om mensen te herkennen en hen te onderscheiden van om het even welk object. Ook al verschillen we van grootte, haarkleur, of gelaat: het algoritme identificeert ons als mens."


"Slimme detectiesystemen zijn daardoor erg geschikt voor beveiliging. Ze geven zelfs automatisch een signaal zodra er zich een indringer in het zicht van de camera's begeeft, ook al probeert die zich te verstoppen. Vroeger had je daarvoor bewakers nodig die urenlang naar schermen moesten turen. Een saaie job, die ondertussen stilaan verleden tijd is."

 

Miljoenen parameters

Toch zijn slimme detectiesystemen niet onfeilbaar. Soms hebben ze het moeilijk om bepaalde patronen te herkennen. Wereldwijd proberen onderzoekers de achilleshiel van detectiesystemen bloot te leggen. Kleine veranderingen volstaan daarvoor. Zo kan je met een kartonnen nepbril een gezichtsherkenningssysteem helemaal in de war brengen. Het team van professor Goedemé gaat nog een stapje verder. Masterstudent Simen Thys en postdoc Wiebe Van Ranst zijn er in geslaagd om Yolo te misleiden (You only look once, één van de meest populaire algoritmes om objecten en personen te detecteren).


De onderzoekers hielden een kartonnen bord van 40 op 40 centimeter voor hun lichaam, met daarop een kleurrijke print. Dat volstond om Yolo beet te nemen: wie het bordje draagt, wordt onzichtbaar voor het systeem. Heel bijzonder, volgens professor Goedemé. "Er waren al tests met mensen die een T-shirt droegen met de afbeelding van een vogel. Het algoritme herkende geen persoon, maar detecteerde wel een vogel. Ons patroon, dat nota bene door artificiële intelligentie ontworpen is, maakt mensen onzichtbaar. Wie het bordje draagt, wordt niet gedetecteerd, noch als mens, noch als object. Hoe het komt dat precies dit patroon Yolo om de tuin heeft geleid, weten we niet. Algoritmes maken nu eenmaal gebruik van miljoenen parameters. Voor ons is dit een zwarte doos."

 

Wapenwedloop

De onderzoekers zijn enthousiast, maar waarschuwen meteen voor andere beveiligingslekken. "Hoe het nu verder moet? Simpel. We hebben een kwetsbaarheid vastgelegd. Nu moet het lek gedicht worden. In dit geval zou je het algoritme kunnen aanleren dat mensen die een identiek bordje vasthouden ook mensen zijn. Op zich is dit lek dus eenvoudig te dichten. Alleen mag je ervan uitgaan dat Yolo nog andere zwakke punten heeft. Een plaat met een print is eigenlijk een minimale aanpassing. Iedereen houdt wel eens iets in zijn handen. Er zijn met andere woorden waarschijnlijk nog andere patronen die het systeem kunnen misleiden. Of we ooit alle beveiligingslekken kunnen dichten? Dat denk ik niet. Ik zei het al: zo'n algoritme is een black box. Dit is het begin van een wapenwedloop."

 

Gerelateerd nieuws

Mobiele 3D-printer maakt defensiemissies goedkoper

Mobiele 3D-printer maakt defensiemissies goedkoper

Als militairen een 3D-printer meenemen op vredesmissies, kunnen ze tonnen besparen doordat ze op locatie onderdelen kunnen printen. Bovendien hebben ze de benodigde onderdelen sneller in hun bezit. Hetzelfde geldt voor…

10e Engineering Event Safety

Tiende Safety Event: leren (van fouten) moet

Het tiende Safety Event op dinsdag 14 mei had weer een gevarieerd programma met een aantal lezingen en learnshops. Een korte inhoud van een drietal lezingen:

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

4 juni 2019, Den Haag

Global Entrepreneurship Summit (GES)

GES verbindt ondernemers uit de hele wereld met de meest invloedrijke internationale investeerders en...

4 juni 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

4,5,11,12 juni 2019

Meer agendapunten »