Grote voorvleugel moet zonneboot Blue Manta doen vliegen

‘Blue Manta’ is de naam van de nieuwe zonneboot van Solar Boat Twente. Het studententeam onthulde de diepblauwe lichtgewicht boot donderdagavond op Vliegveld Twenthe. Ze heeft een verstevigde romp met zo min mogelijk weerstand in het water en een grotere voorvleugel voor meer stabiliteit en om de boot eerder te laten ‘vliegen’.

Het precies frezen van voorvleugels en het eigenhandig bouwen van een romp van carbon is het team nog niet in de koude kleren gaan zitten. Dat gold ook voor het creëren van een ergonomisch stuur.

De geheel nieuwe boot ontworpen boot is 7 meter lang en weegt 125 kilo. De speciaal ontwikkelde elektromotor is onder water in een geoptimaliseerde aluminium behuizing geplaatst. Het hart van de boot wordt zo direct gekoeld waardoor de motor veel meer vermogen aankan en de topsnelheid richting de 50 km/uur gaat.

Voor het zonnedek wordt gebruik gemaakt van speciale silicium cellen die meer zonlicht opvangen dan traditionele cellen en beter bestand zijn tegen zout water. Dat maakt het zonnedek geschikt voor racen in ruige omstandigheden zoals de kust van Monaco. Ook is er een nieuw telemetriesysteem om de boot vanaf de kant optimaal te laten presteren.

Met de nieuwe boot staat het team dit raceseizoen voor twee grote uitdagingen: het Nederlands Kampioenschap ZonnebootRace in Akkrum, Friesland en de wereldkampioenschappen in Monaco. Tijdens het Nederlands Kampioenschap iwordt de zonneboot getest op de racedisciplines sprint, slalom en duurloop. Het team, bestaande uit 14 leden, mikt op een podiumplek in de Solar Sport One competitie.