EO

Exoskelet kan nu ook zijwaarts stappen

29 april 2019 om 11:00 uur

Het nieuwe exoskelet van de TU/D studenten van Project March heeft een heupgewricht voor meer bewegingsvrijheid en balans. Mensen met een dwarslaesie kunnen daardoor ook zijwaarts stappen, wat de stabiliteit vergroot. De March IV wordt momenteel door de studenten zelf geproduceerd en is naar verwachting eind mei gereed voor de eerste fysieke tests.


Het nieuwe motorische harnas bevat elementen die ervoor zorgen dat het kan reageren op de omgeving en de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft. Zo zorgt de toevoeging van een extra heupgewricht ervoor dat de gebruiker naast een voorwaartse stap ook een zijwaartse stap kan maken. Hierdoor sta je stabieler.


Belangrijke wensen van gebruikers zijn het genereren van meer balans en op langere termijn het lopen zonder krukken. Dit laatste zou in het dagelijks leven erg van pas komen, bijvoorbeeld bij het koken of iets uit een kastje pakken. Op de korte termijn is dat echter nog niet mogelijk. Wel gaat Project March in de voetzool van het nieuwe exoskelet druksensoren aanbrengen, om dit jaar data te verzamelen om de mogelijkheden van een betere balans te onderzoeken. Met deze data kan de komende jaren de balans van het exoskelet verder verbeterd worden.

 

Lichtere en kleinere onderdelen

Een andere aandachtspunt vanuit de gebruiker is het gewicht en het formaat. Door middel van vele testen met materialen en krachten heeft het team de ‘botten' en elektronica van het exoskelet kleiner en lichter kunnen maken.

bot

Het 'bot' van de March III (links) en van de March IV


Waar de botten eerst geheel uit metaal werden gemaakt, hebben de nieuwe botten een metalen kern voor de sterkte, terwijl de andere btfunctionaliteiten worden ge3D-print in kunststof. Hierdoor is het skelet niet alleen lichter, het is ook gemakkelijker te vormen voor meer draagcomfort.


Voor wat betreft de elektronica is vooral het pdb (power distribution board) onder de loep genomen. Een intensieve speurtocht heeft geleid tot kleinere componenten. Ook heeft het team beide kanten in gebruik genomen, in plaats van slechts 1, zoals voorheen.

 

Software in plaats van controllers

Een belangrijke limiterende factor in het kleiner maken van het skelet, is echter nog de elektronica die op de botten zit. De gewrichten worden nu aanstuurd door controllers verspreid over het skelet. Die zijn best groot. Het team is daarom bezig om functionaliteiten uit de controllers te halen en met centrale software op te lossen. Dat kan volgend jaar of het jaar daarna dan echt leiden tot een dunnen skelet.

 

Co-creatie

Het nieuwe exoskelet wordt de komende weken geproduceerd en is naar verwachting eind mei gereed. Daarna wordt tot en met de zomer uitgebreid getest op betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met piloot Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, en de Sint Maartenskliniek. Het eindresultaat, het nieuwe prototype, wordt in augustus gepresenteerd.

 

Cybathlon

Op 20 september 2019 zal Sjaan met het team in Zwitserland deelnemen aan de Cybathlon. Dit is een Internationale competitie waar exoskeletten van over de hele wereld tegen elkaar strijden om de titel van beste exoskelet. Bij deze wedstrijd zullen verschillende alledaagse obstakels worden overbrugd die mensen met een dwarslaesie in het dagelijks leven tegenkomen waaronder een trap, een helling, het staan en zitten en het lopen over een ruw terrein. March III ging vorig jaar al met de titel naar huis.

 

Gerelateerd nieuws

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Promovendus Bart Platier van de TU/e heeft een nieuwe op plasma gebaseerde productietechniek ontwikkeld voor belichtingsdiffusors, met behulp van plasma’s op lage temperatuur en onder atmosferische druk.…

Deep drone acrobatiek

Deep drone acrobatiek (video)

Een aan de Universiteit van Zürich ontwikkeld navigatiealgoritme stelt drones in staat uitdagende acrobatische manoeuvres te leren. Autonome quadcopters kunnen met simulaties worden getraind om hun snelheid,…

Miljoenen IoT-verbindingen in gevaar door kwetsbaarheden in veelgebruikte softwarebibliotheek

Miljoenen IoT-verbindingen in gevaar door kwetsbaarheden in veelgebruikte softwarebibliotheek (video)

Het JSOF-onderzoekslaboratorium heeft een reeks kwetsbaarheden ontdekt in een veel gebruikte low-level TCP / IP-softwarebibliotheek die is ontwikkeld door Treck. Fabrikanten gebruiken deze bibliotheek om hun apparaten…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »