EO

Uitvoeren elektronische projecten in Nederland niet makkelijker

24 april 2019 om 14:20 uur

Elektronische projecten zijn niet makkelijker uit te voeren dan 5 tot 10 jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek van reichelt elektronik onder 150 professionals in softwaredesign, engineering, ontwikkeling, programmeren, IT en inkoop. En dat ondanks de ruimere keus aan onderdelen en online communities en gidsen.


Door de sterke internationalisatie en segmentatie van de markt is het elektronische distributielandschap de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd.


Twee derde van de respondenten (63%) geeft aan een ruimere keus te hebben in onderdelen en zes op de tien (60%) geeft aan gebruik te maken van online communities en gidsen. Met name professionals tussen 25 en 34 jaar oud (68%) vertrouwen in hun werk op online gidsen en communities. Hierdoor ervaren veel respondenten een hoge mate van gebruiksgemak voor de uitvoer van elektronische projecten. De Raspberry Pi is een goed voorbeeld van een product dat populair is in de industriële omgeving vanwege een bloeiende online community.


Toch vinden veel Nederlandse inkopers (43%) het uitvoeren van die elektronische projecten vandaag de dag niet makkelijker dan zo'n 5 jaar geleden. In Frankrijk (37%), Duitsland (44%) en Polen (68%) worden elektronische projecten als eenvoudiger ervaren dan voorheen. In Nederland vindt 40% de implementatie van elektronische projecten tegenwoordig wél eenvoudiger; 13% komt juist meer moeilijkheden tegen dan voorheen.

 

Negatieve invloed op elektronische projecten

Naast positieve veranderingen in de markt, hebben verantwoordelijken voor planning en de uitvoer van elektronische projecten herhaaldelijk te maken met uitdagingen die, in het ergste geval, kunnen leiden tot het falen van projecten. Zo heeft circa een derde (32%) van de respondenten weleens een project moeten annuleren omdat de benodigde componenten niet beschikbaar of te duur waren.


Nieuwe uitdagingen voor elektronische producten vandaag de dag zijn onder meer verkeerde of onvoldoende technische informatie van de fabrikant (47%) en ontwikkelingscycli die korter worden (36%).

 

Kwaliteit gaat boven kwantiteit - zeker voor ervaren inkopers

Over het algemeen waarderen klanten kwalitatief hoogwaardige producten (54%) en snelle levering (54%) het hoogst. Dit tegenover een grote verscheidenheid aan producten (39%), de mogelijkheid tot kleine bestellingen (35%) en speciale aanbiedingen voor bulkbestellingen (22%).


Ook een gebruiksvriendelijke website (45%) stelt consumenten tevreden, dit is met name belangrijk is voor jongeren (18- tot 24-jarigen). Meer ervaren professionals hechten grotere waarde aan snelle levering, voor de meerderheid (57%) van de 35- tot 44-jarigen is dit het belangrijkste criterium voor inkoop. Voor distributeurs, zeker in marketing, is het dan ook essentieel om te letten op verschillen wat betreft ervaringsniveau.

 

Gerelateerd nieuws

Piëzo-elektrische films nu ultradun te 3D-printen

Piëzo-elektrische films nu ultradun te 3D-printen

MIT-onderzoekers hebben een eenvoudige, goedkope methode ontwikkeld om ultradunne films te 3D-printen met hoogwaardige piëzo-elektrische eigenschappen. Ze kunnen worden gebruikt voor componenten in flexibele elektronica…

Europese doorbraak in CE-markering

'Europese doorbraak in CE-markering'

De problematiek rondom CE-markering is hardnekkig. Het toezicht daarop is onvoldoende en de bevoegdheden van de Europese Unie op producten buiten de EU zijn marginaal. Wat dit laatste punt betreft is er sinds 25 juni in…

MIT-ingenieurs bouwen microprocessor van koolstofnanobuisjes

Microprocessor van koolstofnanobuisjes ziet het licht

Na jaren van onderzoek en het oplossen van talloze ontwerp- en productie-uitdagingen, zijn MIT-onderzoekers erin geslaagd om een microprocessor te bouwen van koolstof nanobuis-transistoren. En dat met de processen die…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

23 juni 2020, online

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »