EO

Van CO2 naar methaan op de kracht van de zon

24 april 2019 om 14:21 uur

TNO en de Universiteit Hasselt (België) zijn er in geslaagd om CO2 bij lage temperatuur en met alleen zonlicht als energiebron om te zetten naar methaan. Zo wordt een ongewenst afvalproduct duurzaam omgezet naar een bruikbare brandstof.


Daarbij wordt 55% van de energie uit het zonlicht gebruikt. Dat is een uitzonderlijk hoge efficiëntie. Conventionele fotokatalysatoren gebruiken in de meeste gevallen alleen het UV deel van het zonlicht, waardoor een groot deel van het licht niet gebruikt wordt en de efficiëntie veel lager is. Met het door TNO en de Universiteit Hasselt ontwikkelde concept wordt methaan geproduceerd met alleen zonlicht als energiebron en bij lage temperatuur en lage druk.

 

Andere producten

Dit concept maakt het mogelijk om op een zeer efficiënte manier chemische producten en brandstoffen te maken met zonlicht als duurzame energiebron. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of bijvoorbeeld ook farma-producten of synthesegas op deze manier kunnen worden geproduceerd. Synthesegas wordt nu al veelvuldig als bouwsteen in conventionele chemische processen gebruikt.

 

Ontwikkeling reactor

De onderzoeksresultaten zijn bereikt in het kader van het project EnOp (Interreg V programma Vlaanderen-Nederland). De onderzoeksgroepen hebben de intentie verder samen te werken aan de ontwikkeling van een geschikte reactor voor dit soort fotochemische processen.


Lees hier het wetenschappelijke artikel van Pascal Buskens (TNO en Universiteit Hasselt), Marlies Van Bael (Universiteit Hasselt) en hun medewerkers.

 

Reacties (3)

Beste Boy

Waar het hier om gaat is dat er eerst op een of andere manier waterstof gemaakt moet worden om daarmee CO2 om te zetten naar methaan. Bij de laatste omzetting gaat 22 van de energie uit de waterstof verloren!
Rechtstreeks waterstof gebruiken is dus veel efficiënter, er eerst methaan (+ water als bijproduct) van maken is een verspilling van energie.

Hoe dan ook zal er altijd meer energie nodig zijn om van CO2 methaan te maken, dan dat verbranden van methaan (naar CO2 + water) oplevert (= 1e hoofdwet thermodynamica).
Alleen voor die gevallen waarin niet slechts een brandstof maar persé methaan nodig is, is dit soort omzettingen interessant.
Paul Essens, 1 mei 2019 20:46
Beste Paul,

ik ben geen chemicus, maar ik mis de link van CO2 naar methaan in je reactie.(hoeveel CO2 is er nodig om 1kmol methaan te produceren?) Daarnaast denk ik dat, als we daar slechts 4kmol waterstof voor nodig hebben (wat mij betreft een schone brandstof) en zonlicht (ook een schone brandstof), dan is de lagere energie inhoud van methaan van minder belang als we de CO2 reductie als uitgangspunt hanteren. Hoewel nog op labniveau natuurlijk, ben ik blij met deze onderzoeksrichtingen en de resultaten die momenteel gehaald worden.
Boy Bakhuys, 30 april 2019 09:42
Van het "hoge rendement" blijft niets over als de chemische energieinhoud van de benodigde waterstof wordt meegerekend.
De verbrandingswarmte (bovenwaarde) van 4 kmol waterstof is 1144 kJ, van de resterende 1 kmol methaan slechts 889 kJ.
Dit is dus geen oplossing voor onze totale energievoorziening, mogelijk alleen voor situaties waarin specifiek methaan nodig is.
Paul Essens, 29 april 2019 08:57
 

Gerelateerd nieuws

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Onderzoekers van Differ, de TU/e, de UT, en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend laagje van fluoride zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt. Na duizend uur onder extreme testomstandigheden…

TNO lanceert app BewustBelast voor inzicht in fysieke belasting

BewustBelast: inzicht in fysieke belasting

Voor het ondersteunen van werknemers bij het maken van bewust gezonde keuzes op de werkvloer heeft TNO een gratis app ontwikkeld. De app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van SZW.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

22 mei 2019, LIMTEC+ Diepenbeek

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

22 mei 2019, Gent

Advanced Engineering

Vakbeurs Advanced Engineering verzamelt 100 exposanten en 50 sprekers op het gebied van design,...

Meer agendapunten »