EO

Van CO2 naar methaan op de kracht van de zon

24 april 2019 om 14:21 uur

TNO en de Universiteit Hasselt (België) zijn er in geslaagd om CO2 bij lage temperatuur en met alleen zonlicht als energiebron om te zetten naar methaan. Zo wordt een ongewenst afvalproduct duurzaam omgezet naar een bruikbare brandstof.


Daarbij wordt 55% van de energie uit het zonlicht gebruikt. Dat is een uitzonderlijk hoge efficiëntie. Conventionele fotokatalysatoren gebruiken in de meeste gevallen alleen het UV deel van het zonlicht, waardoor een groot deel van het licht niet gebruikt wordt en de efficiëntie veel lager is. Met het door TNO en de Universiteit Hasselt ontwikkelde concept wordt methaan geproduceerd met alleen zonlicht als energiebron en bij lage temperatuur en lage druk.

 

Andere producten

Dit concept maakt het mogelijk om op een zeer efficiënte manier chemische producten en brandstoffen te maken met zonlicht als duurzame energiebron. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of bijvoorbeeld ook farma-producten of synthesegas op deze manier kunnen worden geproduceerd. Synthesegas wordt nu al veelvuldig als bouwsteen in conventionele chemische processen gebruikt.

 

Ontwikkeling reactor

De onderzoeksresultaten zijn bereikt in het kader van het project EnOp (Interreg V programma Vlaanderen-Nederland). De onderzoeksgroepen hebben de intentie verder samen te werken aan de ontwikkeling van een geschikte reactor voor dit soort fotochemische processen.


Lees hier het wetenschappelijke artikel van Pascal Buskens (TNO en Universiteit Hasselt), Marlies Van Bael (Universiteit Hasselt) en hun medewerkers.

 

Reacties (3)

Beste Boy

Waar het hier om gaat is dat er eerst op een of andere manier waterstof gemaakt moet worden om daarmee CO2 om te zetten naar methaan. Bij de laatste omzetting gaat 22 van de energie uit de waterstof verloren!
Rechtstreeks waterstof gebruiken is dus veel efficiënter, er eerst methaan (+ water als bijproduct) van maken is een verspilling van energie.

Hoe dan ook zal er altijd meer energie nodig zijn om van CO2 methaan te maken, dan dat verbranden van methaan (naar CO2 + water) oplevert (= 1e hoofdwet thermodynamica).
Alleen voor die gevallen waarin niet slechts een brandstof maar persé methaan nodig is, is dit soort omzettingen interessant.
Paul Essens, 1 mei 2019 20:46
Beste Paul,

ik ben geen chemicus, maar ik mis de link van CO2 naar methaan in je reactie.(hoeveel CO2 is er nodig om 1kmol methaan te produceren?) Daarnaast denk ik dat, als we daar slechts 4kmol waterstof voor nodig hebben (wat mij betreft een schone brandstof) en zonlicht (ook een schone brandstof), dan is de lagere energie inhoud van methaan van minder belang als we de CO2 reductie als uitgangspunt hanteren. Hoewel nog op labniveau natuurlijk, ben ik blij met deze onderzoeksrichtingen en de resultaten die momenteel gehaald worden.
Boy Bakhuys, 30 april 2019 09:42
Van het "hoge rendement" blijft niets over als de chemische energieinhoud van de benodigde waterstof wordt meegerekend.
De verbrandingswarmte (bovenwaarde) van 4 kmol waterstof is 1144 kJ, van de resterende 1 kmol methaan slechts 889 kJ.
Dit is dus geen oplossing voor onze totale energievoorziening, mogelijk alleen voor situaties waarin specifiek methaan nodig is.
Paul Essens, 29 april 2019 08:57
 

Gerelateerd nieuws

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Aan het MIT is een materiaal ontwikkeld dat zo perfect transparant is dat zonnecollectoren ineens meer dan 200 graden celsius kunnen opwekken. Dat maakt de collectoren geschikt voor de verwarming van woningen en voor…

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »