EO

Eerste vuilniswagens op waterstof rijden in Groningen en Brabant

24 april 2019 om 12:42 uur

De eerste vuilniswagens op waterstof zijn operationeel. Het gaat om de eerste waterstofvoertuigen in Europa die een kenteken kregen en die in de normale dienstregeling van de afvalinzameling gaan meedraaien.


Onlangs presenteerden Baetsen-Groep en Cure Afvalbeheer hun waterstof aangedreven inzamelvoertuig, gebouwd door E-Trucks Europe, met ondersteuning van Hydrogenics. Deze demonstratie was de eerste in een reeks van 10 in Europese steden. De Groningse afvalwagens waren toen al een half jaar actief.

 

2 dagen rijden, 10 minuten tanken

Vuilniswagens op waterstof rijden emissievrij en stil. Het zijn 100% elektrisch aangedreven voertuigen die waterstof tanken. De waterstof wordt opgeslagen in een tank (350 bar). In een brandstofcel wordt elektriciteit opgewekt uit waterstof en lucht, die wordt gebruikt om het batterijpakket van de truck tijdens het rijden bij te laden. De Brabantse truck heeft na 2 dagen afval inzamelen 10 minuten nodig om weer vol te tanken op het tankstation van WaterstofNet op de Automotive Campus in Helmond. Vervolgens kan het voertuig weer twee dagen autonoom zijn werk doen.


De bouw en demonstratie van de vuilniswagens valt binnen het project Life ‘N Grab Hy!, dat gecoördineerd wordt door WaterstofNet.


De Europese Commissie stelt steeds striktere milieueisen aan voertuigen, waaronder het terugdringen van emissies. Zo werd op 21 maart jl. het convenant ‘Duurzame voertuigen in de Reinigingssector' ondertekend, dat stelt dat openbare reinigingsvoertuigen zo snel mogelijk, uiterlijk in 2030, emissievrij moeten zijn. De investering in deze trucks zijn een mooi voorbeeld op weg naar de realisatie van schoon transport en afvalinzameling in 2030.

 

Gerelateerd nieuws

H-vision: Rotterdamse haven verduurzamen met blauwe waterstof

H-vision: Rotterdamse haven verduurzamen met blauwe waterstof

Bedrijven in de Rotterdamse haven gaan op grote schaal blauwe waterstof produceren en toepassen in industriële processen. Daardoor kan de uitstoot van CO2 nog voor 2030 met 2 tot 7 megaton omlaag. Dat blijkt uit een…

Het eerste bemande waterstofvliegtuig ter wereld komt uit Delft

Het eerste bemande waterstofvliegtuig ter wereld komt uit Delft

AeroDelft, een studententeam van de TU Delft, is bezig met het ontwikkelen van het eerste bemande vliegtuig ter wereld dat aangedreven wordt door vloeibaar waterstof. Op woensdag 24 april heeft het team het ontwerp…

Drone op waterstof

Drone op waterstof

DroneHub GAE heeft een drone gelanceerd op waterstof. Hiermee kan de vliegtijd tot zes keer vermenigvuldigd worden en kunnen de autonome vliegtuigen sneller opladen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »