Autonome Robotti biedt ecologie een helpende hand (video)

Op de proefvelden van Wageningen University & Research rijdt sinds kort een autonome robot van het Deense bedrijf Agrointelli. De AgroIntelli Robotti is een hoog technisch autonoom platform die ecologische processen ondersteunt en zo een brug vormt tussen technologie en ecologie.

Hij weegt 1800 kg, wordt hydrostatisch op alle vier de wielen aangedreven en heeft 2 motoren, 1 voor de aftakas, de andere voor de wielen. De machine kan voorzien worden van werktuigen die een trekker van 22 tot 29 kW (30 tot 40 pk) ook zou kunnen aandrijven, zoals voor zaaibedbereiding, schoffelen, bemesten. Door de relatief kleine werkbreedte is de Robotti inzetbaar bij stroken- en mengteelt en door de aanwezigheid van camera’s, kan hij ook worden ingezet voor diversiteit in de landbouw. Dankzij precisietechnieken kan met de Robotti bijvoorbeeld heel gericht onkruid aangepakt worden. Daarnaast maken de cameratechnieken hem geschikt voor intensieve gewasmonitoring, wat weer helpt om de ecologie te begrijpen.

Om de Robotti ook goed autonoom in te zetten wordt er de komende tijd onderzoek gedaan naar onder andere samenwerking en interactie tussen meerdere robots. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welk stuk land al bewerkt is of waar de transportrobot naar toe moet om het geoogste product van de oogstrobot over te nemen.