EO

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

17 april 2019 om 14:02 uur

De Pal-V Liberty is bedoeld voor mobiliteit tussen steden en dorpen. De nieuwe overeenkomst is gericht op mobiliteit binnen de stad.

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan vliegen.


CEO Robert Dingemanse van Pal-V: "Dit is een volgende stap in de groei van ons bedrijf. Pal-V levert in 2020 de eerste serie van de Pal-V Liberty voor mobiliteit tussen steden en dorpen. Deur-naar-deur-verkeer door te rijden in de stad en te vliegen buiten de stad: de eerste commerciële vliegende auto ooit. Met deze overeenkomst gaan we weer een stap verder en richten we ons ook op mobiliteit binnen de stad. Samen met NLR ontwikkelen we de techniek voor een elektrisch aangedreven toestel dat zonder tussenkomst van een piloot personen in de stad van hub naar hub brengt. Een aantal technologieën die we daarvoor samen ontwikkelen zijn ook toepasbaar in onze huidige markt."

 

Urban Air Mobility

Om Urban Air Mobility te verbeteren zijn er veel aspecten om rekening mee te houden: veilig gebruik van het luchtruim - voor personen in de lucht en daaronder op de grond, beperking van (geluids)hinder en efficiënte en duurzame voortstuwing. Daarnaast geldt dat certificering tijdig en op een goede manier aan bod moet komen. "De kennis en kunde van beide partijen in combinatie met de faciliteiten van NLR, zoals het RPAS (Drones) Test Center met afgesloten luchtruim, meerdere windtunnels en het onderzoekscentrum op het gebied van composiet en 3D-printing, stelt ons in staat om een concept te ontwikkelen dat invulling geeft aan een toekomstbeeld waarin personen en goederen door steden en stedelijke gebieden kunnen reizen waarbij de congestie niet toeneemt", stelt Collin Beers van NLR.

 

Stadsvliegen als dienst

"Voor Pal-V ligt de focus op ‘Personal Air Mobility', oftewel het vervoeren van personen door de lucht, wat een heel grote wereldmarkt wordt de komende decennia", zegt Dingemanse. "Om een elektrisch en autonoom luchtwaardig prototype mogelijk te maken voor stadsmobiliteit nemen we iedereen uit de keten mee in het proces: creator, operator en regulator. Dus inclusief partnervorming zoals met een partij die dit als een dienst kan aanbieden om personen te vervoeren. Zo hoeft niet iedereen in de toekomst zelf een vliegende auto te bezitten om er toch mee te kunnen reizen. Ook dat helpt natuurlijk om de congestie te verminderen. Dit is dezelfde aanpak die we gebruikt hebben bij de realisatie van ons eerste product, de Pal-V Liberty. De know-how die daarbij is opgebouwd is de basis voor dit volgende project."

 

Reacties (5)

Liever "Beam me up, Skotty" dan deze vervuiling voor enkel de rijkeren.
Ton Nies, 23 april 2019 07:20
Vliegen kost veel meer energie dan rijden. Ook al spreekt men over elektrische aandrijven, zal de benodigde energie ergens vandaan moeten komen.
Wordt er over dit onderdeel ook wel goed nagedacht? Het is anders goed mogelijk dat er eerst de nodige kerncentrales gebouwd moeten gaan worden om deze vliegende giftige batterijen in de lucht te krijgen...
Hamers, 19 april 2019 15:30
Heel erg leuk maar momenteel te complex om te realiseren.
Hoe zullen we die KW's vinden om alles op te laden. Die toepassingen vragen gigantische elektrische vermogens
Start maar met het bouwen van nieuwe kerncentrales.
Laten we eerst maar eens beginnen met zelfrijdende voertuigen kompleet veilig te maken. Dan de volgende stap.
Commeriële belangen staan hier weer duidelijk voorop.
T. Lejeune, 19 april 2019 02:10
Krijgt dan ook iedereen met een vliegmachien een 'personal airstrip'? Ze moeten ook allemaal kunnen opstijgen en landen in de stad?
Robin Zander, 18 april 2019 09:24
Laten we hopen dat deze chaos boven onze hoofden en de onvermijdelijke geluidsoverlast ons bespaard blijft.
Er is nog zoiets als leefbaarheid!
Rens Patrick, 18 april 2019 08:10
 

Gerelateerd nieuws

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Onder de noemer slimme toiletten worden snufjes als föhns, muziek en warme sproeiers ingezet om toiletbezoek comfortabeler te maken. De écht slimme toiletten van de toekomst gaan volgens imec echter helpen om inzicht…

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai Motor heeft zijn eerste hybride auto met zonnedak gepresenteerd. De silicium panelen kunnen de accu met 30 tot 60% per dag opladen, ook tijdens het rijden. In zes uur per dag kan het rijbereik op jaarbasis zo…

 Falken ontwikkelt band die stroom opwekt

Een autoband die stroom opwekt

In Japan wordt een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee banden tijdens het rijden elektriciteit kunnen genereren. Het moederbedrijf van Falken, Sumitomo Rubber Industries, heeft samen met professor Hiroshi Tani van de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

3 september 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

De norm NEN 6787 stelt het veiligheidsniveau waaraan nieuwe en bestaande bruggen moeten voldoen en is...

Meer agendapunten »