EO

Struikelpartij in schaarhoogwerker: werkgever aansprakelijk

16 april 2019 om 20:31 uur

Een werknemer struikelt bij het betreden van een bak van een schaarhoogwerker over een op de vloer van de bak liggende accuboormachine. Hij verdraait daarbij zijn knie. De werkgever wordt uiteindelijk aansprakelijk gesteld.


Op 10 februari 2015 was een werknemer van Neptunus, een internationaal bedrijf gespecialiseerd in tentenbouw, werkzaam op de Maasvlakte in Rotterdam. Hij werkte daar aan de opbouw van een tent op het dek van een (groot) zeeschip. Hij was die dag vanuit een schaarhoogwerker bezig met het aanbrengen van traptreden in een trap. Hij gebruikte daarbij diverse gereedschappen, waaronder inbussleutels en een accuboor. Deze gereedschappen legde hij na gebruik los in de bak van de hoogwerker. Deze bak bevatte geen aparte opbergruimte voor gereedschappen. Op een gegeven moment is hij een doosje schroeven gaan halen en wilde hij weer terug stappen in de hoogwerker. Daarbij keek hij naar boven om te bedenken wat hij ging doen en zag dus niet de boormachine liggen. Hij is op de boormachine gaan staan en heeft daarbij zijn knie verdraaid. Inmiddels heeft hij een kijkoperatie en een reguliere operatie ondergaan.
De kantonrechter achtte de werkgever aansprakelijk voor de schade als gevolg van de struikelpartij. Die ging daarop in beroep.

Struikelrisico

De werknemer had maar een beperkte ruimte tot zijn beschikking in de bak van de hoogwerker om op hoogte verschillende montagehandelingen te verrichten. Het telkens neerleggen van gereedschappen op de vloer van de bak van de hoogwerker vormde een struikelrisico. Dit gevaar was onderkend door Neptunus en ook opgenomen in de RI&E. Het gevaar om te struikelen in een bak op (grote) hoogte stelt, gelet op de ernst die de gevolgen van een dergelijke struikelpartij voor de betrokken werknemer kunnen hebben, hoge eisen aan het te hanteren veiligheidsregime. Van Neptunus had daarom redelijkerwijs verwacht mogen worden dat zij specifieke maatregelen had genomen om het struikelrisico te beperken.

Voorzieningen

Het geven van waarschuwingen en instructies aan haar werknemers om looppad en werkplek vrij van obstakels en opgeruimd te houden was niet voldoende. Met eenvoudige en betaalbare voorzieningen was het mogelijk geweest om de werknemer in staat te stellen het gereedschap in de hoogwerker zo opgeruimd te houden dat het geen, of in ieder geval een lager, struikelrisico opleverde. De werkgever had de werknemers in ieder geval de specifieke instructie moeten geven om de accuboor met de haak aan het valharnas op te hangen en / of had de hoogwerker moeten voorzien van een op een veilige plaats bevestigde gereedschapsbak. De werkgever heeft daarmee niet aan zijn zorgplicht voldaan. De rechter wees zijn beroep af.

 

Rechtszaak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2019:72&showbutton=true&keyword=ECLI%3aNL%3aGHAMS%3a2019%3a72

 

Gerelateerd nieuws

Boete geëist tegen trailerbedrijf na arbeidsongeval werknemer

Een medewerker van een trailerbedrijf liep zware brandwonden op in 2015 na een brand en explosie in een spuitcabine. Het Openbaar Ministerie eist een boete van 150.000 euro - waarvan 50.000 euro voorwaardelijk - tegen…

Opvouwbare drone piept om hoekjes en door gaatjes

Opvouwbare drone piept om hoekjes en door gaatjes (video)

Zoals een vogel in de vlucht zijn vleugels intrekt om door een hek te zweven, zo kan de nieuwe opvouwbare drone van de TU’s in Zürich en Lausanne zijn ‘rotorarmen’ intrekken om door een gat te vliegen. De…

Twee slimme auto’s botsen minder dan één

Twee slimme auto’s botsen minder dan één (video)

Eigenlijk ligt het voor de hand: als je de kennis van meerdere slimme auto’s koppelt, worden ze nóg slimmer. Twee weten immers meer dan één. En dat geldt ook voor auto’s.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »