EO

Liftongeluk door verkeerd afgestelde rem

16 april 2019 om 17:12 uur

Een verkeerd afgestelde rem was de oorzaak van het ongeluk met een lift bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In het Farmacie-gebouw viel op 17 januari een lift met daarin veertien personen met verhoogde snelheid zeven verdiepingen naar beneden.


Reden voor het College van Bestuur van de RUG om de liften in gebouw waar het ongeluk gebeurde opnieuw te laten keuren en om de onderhoudsprocedures van álle liften in alle gebouwen onder de loep te nemen.

Het incident

Veertien onderzoekers en studenten stapten in eerste instantie op de eerste verdieping in om naar de negende verdieping te gaan. Na aankomst daar sloten de deuren voordat de mensen konden uitstappen en begon de lift door onduidelijke oorzaak te zakken. Doordat de buitengewone noodremvoorziening in werking trad, stokte de lift tussen de zesde en de vijfde. De groep zat daar ongeveer een uur opgesloten. Toen een monteur probeerde de lift weer in beweging te krijgen ging het mis: in de veronderstelling dat de normale rem nog werkte haalde hij de noodrem eraf waardoor de lift naar beneden stortte met een vaart van dertig kilometer per uur, waarna die tot stilstand kwam op de hydraulische buffer in de kelder. Volgens de RUG heeft de monteur zijn werk volgens het protocol uitgevoerd.
 

Impact

Het ongeval heeft grote impact gehad op de veertien mensen. Een deel van hen heeft er mentale problemen aan overgehouden. "Zij zijn het vertrouwen kwijtgeraakt in zaken die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Je gaat ervan uit dat de techniek goed werkt, en dat blijkt op zo'n dag dan niet zo te zijn", zegt Jouke de Vries van de RUG. Ook zijn er fysieke problemen. Volgens De Vries hebben sommigen van de mensen die in de lift zaten nog steeds last van de knieën.

Aansprakelijk

Het mankement aan de rem werd ondanks periodiek onderhoud niet opgemerkt. De RUG stelt de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het goed functioneren van de lift aansprakelijk voor de schade: het bedrijf dat de motor van de lift leverde, het onderhoudsbedrijf en het instituut dat de lift gekeurd heeft.
"Op dit moment wordt er gesproken met de verzekeraars van die bedrijven", zegt Stephan van Galen, directeur van het stafbureau van de RUG. "Het is een ingewikkelde zaak om uit te zoeken wie waar voor verantwoordelijk is."


Bron: RUG
 

Gerelateerd nieuws

‘AI, platformen en ecosystemen motor achter innovatie wereldtop’

‘AI, platformen en ecosystemen motor achter innovatie wereldtop’

De top van de jaarlijkse lijst van de meest innovatieve bedrijven van Boston Consulting Group (BCG) ziet er voor het eerst anders uit. In het wereldwijde overzicht van 2500 grote innovation leaders staat Apple dit jaar…

NLR 100  jaar: mijlpalen 1919 - 2019

NLR 100 jaar: Koninklijk en mijlpalen 1919 - 2019

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR bestaat 100 jaar en heeft daarom het Koninklijk predicaat gekregen van Koning Willem Alexander. Ook viert het centrum zijn jubileum met allerlei activiteiten. Onder meer is…

Iets slims uitvinden? Be a copycat!

Iets slims uitvinden? Be a copycat!

Het wiel! Het vuur! De motor! De mens is geneigd om vol bewondering te kijken naar de uitvindingen van onze al dan niet verre voorouders en te concluderen dat ze toch wel heel intelligent moeten zijn geweest. Maar wat…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »