Nederlandse deep-tech startup Aircision start 5G-testproject op basis van lasertechnologie

Deep-techbedrijf Aircision is klaar om zijn 5G-communicatie- technologie op laserbasis te testen, een technologie die conventionele kabels en glasvezel kan vervangen in strategische delen van supersnelle communicatienetwerken. Tijdens de test straalt het bedrijf gegevens van en naar verschillende gebouwen op de High Tech Campus in Eindhoven.

Dit wordt ‘s werelds eerste test van Free Space Optics (FSO) als werkende technologie voor toekomstige 5G-netwerken. De technologie heeft mogelijkheden voor datatransmissie met hoge bandbreedte. "Het concurrentievoordeel van Aircision is de aanpassing van de lasertechnologie om een intensere, meer gerichte techniek te creëren voor het optisch verzenden van een signaal van 10 gigabit per seconde door de lucht," aldus John Reid, CTO van Aircision.

CEO Luis Oliveira vult aan: "Ons systeem is veel beter bestand tegen atmosferische effecten dan bestaande FSO-technologieën. Bovendien is onze lasertechnologie goedkoper en gemakkelijker te implementeren dan het bouwen van dure fysieke infrastructuur. Onze technologie kan knelpunten oplossen die er tot nu toe waren bij FSO-technologie, zoals limieten voor afstand, netwerklatentie en volledige betrouwbaarheid."

Eindhovens 5G-testnetwerk maakt pionieren mogelijk

Eerder dit jaar kondigde de gemeente Eindhoven de implementatie van het eerste Nederlandse 5G-testnetwerk aan. Bedrijven als VodafoneZiggo, Ericsson, High Tech Campus Eindhoven, PSV en Effenaar nemen deel aan het project. Het Eindhovense 5G-netwerk zal worden gebruikt voor het pionieren in nieuwe use-cases.

CEO Guus Frericks van HighTechXL: "FSO kan een permanente oplossing zijn voor afgelegen gebieden in de wereld waar het uitbouwen van glasvezelnetwerken te duur is. Deelnemen aan dit 5G-project is slechts een begin."