‘Brand in zonnesystemen vaak door onvakkundige installatie’

Onvakkundige installatie is een veelvoorkomende oorzaak van brand bij zonnepanelen. Het combineren van verschillende merken stekkers van hetzelfde type (cross-mating) en het onvakkundig verbinden van stekkers aan kabels zijn hierbij de meest risicovolle factoren.

Dat concludeert TNO uit ervaringen en studies uit het buitenland. Het instituut voerde in opdracht van RVO.nl een verkennende studie uit naar 27 incidenten uit voornamelijk 2018. Hiervan waren er 23 bij woningen; dit is 0,014% van de 170.000 in 2018 geïnstalleerde systemen.

Meer brand bij in-daksystemen

De oorzaak van de brand was in een aantal gevallen niet direct te herleiden, maar TNO vond wel dat er relatief veel brand-incidenten waren bij zogenoemde in-dak systemen in vergelijking met op-dak systemen. De zonnepanelen liggen bij op-dak systemen boven de dakpannen, die een brandwerende eigenschap hebben. Bij in-dak systemen vervangen de zonnepanelen de dakpannen. De panelen bevinden zich dan op kortere afstand van materialen als dakfolies en isolatiemateriaal. Dit vergroot het risico.

Regels, scholing en tests

Op grond van de bevindingen doet TNO de aanbeveling om per direct installateurs voor te lichten over de noodzaak van deugdelijke connectorverbindingen. Verder adviseert TNO om normen en/of richtlijnen te formuleren voor het voorkomen van cross-mating van connectoren. Daarnaast pleit TNO voor het realiseren van een nationale testfaciliteit om in samenwerking met marktpartijen en brandweer stresstests te kunnen uitvoeren op zonne-energiesystemen op daken en risico’s in kaart te kunnen brengen.