EO

‘AI, platformen en ecosystemen motor achter innovatie wereldtop’

15 april 2019 om 12:04 uur

De top van de jaarlijkse lijst van de meest innovatieve bedrijven van Boston Consulting Group (BCG) ziet er voor het eerst anders uit. In het wereldwijde overzicht van 2500 grote innovation leaders staat Apple dit jaar op de 3e plaats; Google (of moederbedrijf Alphabet) en Amazon stijgen respectievelijk naar 1 en 2. Microsoft en Samsung maken de top 5 compleet.


Hoewel technologiebedrijven 9 plaatsen in de top 10 bekleden, bestaat de top 50 voor meer dan de helft uit traditionele bedrijven. Adidas (#10), Boeing (#11), BASF (#12), Johnson & Johnson (#14) en DowDuPont (#15) staan in de top 15. T-Mobile (#13), DowDuPont, Vale (#19), Stryker (#35) en Rio Tinto (#49) staan voor het eerst in de lijst.

 

Belang AI groeit

Het toenemende belang van digitale technologie blijft volgens het managementadviesbureau een globale megatrend voor innoverende ondernemers. In het nieuwste rapport, The Most Innovative Companies 2019: The Rise of AI, Platforms en Ecosystems, stelt BCG vast dat innovatoren steeds vaker AI omarmen als een manier om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en interne innovatie te verbeteren. Daarnaast zetten innovatoren vooral in op technologieplatformen en de daarmee verwante ecosystemen, om bronnen van externe innovatie en differentiatie aan te boren.
Van de ondervraagden gaf 90% aan dat hun bedrijf investeert in AI. Meer dan 30% verwacht dat AI in de komende 3 tot 5 jaar een van de innovatiedomeinen met de grootste impact op hun bedrijf zal zijn. Bijna 30% focust zijn innovatieprogramma's op AI.

 

Competentiekloof AI

Er is duidelijk sprake van een competentiekloof als het gaat om het gebruik van AI. Meer dan 65% van de personen die zichzelf omschrijven als sterke innovatoren vinden dat ze een meer dan gemiddelde kennis van AI hebben, tegenover slechts 2% van de zwakkere innovatoren. Iets minder dan 20% van alle respondenten ziet hun organisatie als een sterke innovator die tegelijk bovengemiddeld sterk is in AI. Deze groep wordt in het rapport de AI-leiders genoemd 94% van hen vindt AI belangrijk voor de toekomstige groei van hun organisatie, tegenover 56% van de AI-achterblijvers (respondenten die de AI-mogelijkheden van hun organisatie onder het gemiddelde inschatten).

 

Hogere verkoopspercentages door AI

"AI zal een significante impact hebben op bedrijfsprocessen, maar het grootste potentieel ligt in het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten die na verloop van tijd belangrijke inkomstenstromen kunnen genereren", zegt Michael Ringel, senior partner van BCG en co-auteur van het rapport. Hij wijst erop dat AI-leiders veel hogere verkoopspercentages rapporteerden van producten en diensten die de afgelopen drie jaar gelanceerd werden en die gebruikmaken van AI.


Van de AI-leiders zegt 46% dat producten en diensten die gebruikmaken van AI 16% of meer van de omzet uitmaken, tegenover 10% voor de achterblijvers. Bovendien zien zowel AI-leiders als achterblijvers AI in de toekomst een grotere rol spelen, waarbij 54% van de leiders en 22% van de achterblijvers verwachten dat in de komende 5 jaar meer dan 16% van de verkoop afkomstig zal zijn van producten en diensten die gebruikmaken van AI.

 

Externe bronnen

Het toenemend gebruik van AI is een van de factoren die de groeiende belangstelling voor platformen en ecosystemen verklaren. AI-leiders zeggen dat ze meer geneigd zijn om externe leveranciers te gebruiken voor AI-projecten, waarbij 36% volledig afhankelijk is van externe leveranciers en nog eens 48% vooral gebruik maakt van externe diensten of een mix van interne en externe capaciteit. Die aanpak kan leiders helpen om snel bij te leren over AI, want er is nog steeds een gebrek aan expertise.
Het rapport laat zien dat organisaties steeds meer op zoek gaan naar nieuwe ideeën buiten de grenzen van hun eigen bedrijf. Partnerschapsmodellen zijn in opmars: van 2015 tot 2018 maken meer sterke innovatoren gebruik van incubators (van 59% naar 75%), academische partnerschappen (van 60% naar 81%) en partnerschappen met bedrijven (van 65% naar 83%).

 

Ecosystemen

"Dankzij digitale technologieën ontstaan er samenwerkingsplatformen en daarmee kunnen dan weer ecosystemen worden ontwikkeld waarbinnen een groep organisaties nieuwe capaciteiten, een nieuw product of dienstengamma kan uitbouwen. Zo'n ecosysteem kan ook gebruikt worden voor de ontwikkeling van een nieuwe tak binnen de wetenschap of technologie," zegt Florian Grassl, partner van BCG en co-auteur van het rapport. "Toch zien niet alle ecosystemen er hetzelfde uit. Het bindmiddel tussen de verschillende deelnemers kan geld zijn, maar kennis, data, competenties en community kunnen even belangrijk zijn."


Sommige ecosystemen zijn een uitbreiding van de traditionele manieren van organiseren en zakendoen. In dat geval zijn ze meestal opgebouwd rond een centrale orkestrator waarmee alle andere deelnemers interageren, en bestaan ze uit gevestigde hiërarchieën en structuren. Andere ecosystemen, waaronder veel van de ecosystemen die betrokken zijn bij de vroege onderzoeksfase van R&D, zijn doorgaans dynamischer. Ze zijn minder afhankelijk van een centrale orkestrator en meer gebaseerd op de veelvuldige interacties tussen deelnemers.

 

Gerelateerd nieuws

Bosch: ‘Siliciumcarbide halfgeleiders zijn technologische sprong voorwaarts in elektromobiliteit’

‘Siliciumcarbide halfgeleiders zijn technologische sprong voorwaarts in elektromobiliteit’

Bosch wil een technologische sprong voorwaarts veroorzaken in de elektromobiliteit met zijn microchips uit siliciumcarbide (SiC). In vergelijking met siliciumchips hebben SiC-halfgeleiders een betere elektrische…

Mottenmeppende drone schoont tuinbouwkas zelfstandig op

Mottenmeppende drone schoont tuinbouwkas zelfstandig op

Insecten vormen een ware plaag in de glastuinbouw. De bestrijding van plaaginsecten kost de tuinder veel geld, zorgen en energie. Er zijn momenteel voornamelijk chemische en biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar.…

Kunsthuid voor revalidatie en VR

Kunsthuid voor revalidatie en levensechte VR (video)

Wetenschappers van EPFL hebben een zachte kunsthuid ontwikkeld die haptische feedback geeft en zich dankzij een zelf-voelend mechanisme onmiddellijk kan aanpassen aan de bewegingen van de drager. Toepassingen variëren…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 oktober 2019, Vianen - 8,9,16,17 oktober 2019

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

In samenwerking met TUV Nord heeft Pilz de Certified Machinery Safety Expert (CMSE) training ontwikkeld....

17 oktober 2019, Amsterdam

CES Unveiled Amsterdam

CES Unveiled returns to the Netherlands for a third edition to showcase the latest technology from around...

17 oktober 2019, Delft

Kosteloze herfstklas: Oogsten van bedrijfsafval

De TU Delft geeft de gratis les ‘Meer waarde uit afgedankte goederen, materialen en afval halen in uw...

Meer agendapunten »